szerda, szeptember 03, 2008

Shiva


A leírás Sai Baba Mester honlapjáról van. Köszönöm.

Az Úr Shiva a világ lelki tanítómesere

Az Úr Siva senkire sem irigy, minden élőlénnyel egyformán bánik, és személyiségében minden jó tulajdonság is jelen van.


A SIVA szó annyit jelent: "Minden szempontból áldásos."

Senki sem lehet az Úr Siva ellensége, hiszen Õ annyira békés, és olyan lemondásokban él, hogy még házat sem épít magának, csupán egy fa alatt lakik, örökre eltávolodva minden világi dologtól.
Az Úr Siva személyisége a szelídség legmagasabb fokát jelképezi. Siva a legbékésebb és a legkiválóbb félisten. Siva egyben a Szellemek Királya, aki nagyon szereti az embereket. Az Úr Siva minden szempontból kedvező, mert minden élőlénynek a gondját viseli és fokozatosan a lelki tudat síkjára emeli őket.

Az Úr Siva ki a tudatlanság kötőerejéért felelős!

Az Úr teremtésében számtalan különféle élõlény él. Vannak, akik a jóság, vannak, akik a szenvedély, vannak, akik a tudatlanság kötõerejének hatása alatt állnak. Az Úr Visnu viseli gondját azoknak, akik fejlett lelki életet élnek, az Úr Brahma pedig azoknak, akik nagyon ragaszkodnak az anyagi cselekedetekhez, ám az Úr Siva olyannyira kegyes, hogy gondjaiba veszi azokat, akik a tudatlanság mélyén élnek, s akiknek a viselkedése még az állatokénál is alacsonyabb szinten áll. Emiatt nevezik az Úr Sivát áldást hozónak.


"Akik az anyagi műveltség és értelem útját járva olyan tompává váltak, mint az anyag, azok tudatlanul a gyümölcsöző tettekbe bonyolódnak, s tudatlanságuknak köszönhetõen örökre az ismétlõdõ születés és halál körforgásában maradnak."

Az Úr Siva, a leghatalmasabb félisten, aki fölött egyedül az Úr Visnu áll, önellátó. Noha semmi sincs, amire vágyakozna az anyagi világban, az anyagi világban élõk érdekében mindenfelé szorgosan tevékenykedik veszélyes energiái, köztük Káli és Durga istennõk kíséretében.

Az Úr Sivát a Legfelsõbb Személy (Sri Sathya Sai Baba) legnagyobb bhaktájaként ismerik, s legjobbnak tartják minden vaisnava (annyit jelent, hogy a személyes filozófiát vallók) közül. Az Úr Siva azért jelent meg, hogy mayavada filozófiát prédikáljon.
Az Úr Visnu, az Úr Siva és az Úr Brahma bensõséges kapcsolatban állnak egymással, mint az Úr szolgái. "Sivavirinci-nutam" Az Úr Siva és az Úr Brahma tisztelik az Úr Visnut, és tiszteletteljes hódolatokat ajánlják Neki. Nagy sértés azt gondolni, hogy valamennyien egyenlõek. Abban az értelemben egyenlõek csupán, hogy az Úr Visnu az Istenség Legfelsõbb Személyisége, mindenki más pedig az Õ örök szolgája.

Nincsenek megjegyzések: