kedd, szeptember 09, 2008

Joel Osteen


Joel Osteen 19

Szeretek minden heten valami vidamsaggal kezdeni.
Hallottam 3 emberröl: egy babtista, egy katolikus es egy karizmatikus emberröl. Ugyanazon a napon haltak meg es felmentek a Mennybe. Szent Peter azt mondta, sajnalom uraim, de a szobaitok meg nem szabadok. Nem tudta mit csinaljon, ezert felhivta az ördögöt, hogy vigyazzon rajuk egy kis idöre. Az ördög beleegyezett. Nehany ora mulva azonban felhivta Szent Petert es azt mondta: Peter, szabadits meg ezektöl a fickoktol. A babtista megment mindenkit, a katolikus mindenkinek megbocsat, a karizmatikus meg mar elöteremtette a penzt a legkondira.
Arrol akarok ma beszelni, hogyan epitsünk masokat. Ez azt jelenti, hogy masokba fektetünk. Keresd a modokat, hogyan hozd ki valakiböl a legjobbat. Tanacsot adsz, hittel töltöd fel, magabiztossaggal es arra keszteted, hogy magasabbra emelkedjen. Ugy gondolom, hogy a legtöbb embernek csak egy lendületre van szüksege. Egy kis lökes, egy kis batoritas kell csak ahhoz, hogy megkapjak azt, aminek Isten teremtette öket.
Teny az, hogy egyikünk sem eri el egyedül a legmagasabb potencialjat. Szüksegünk van egymasra. Te lehetsz az, aki feltarja masokban a nagysag magjait.
Redgit Jackson a hires baseball jatekos azt mondta, a kivalo edzö kepes elhitetni a jatekossal, hogy jobb annal, mint amilyen a valosagban. Meggyöz teged, hogy bizzal magadban. Tudtodra adja, hogy hisz benned. Igy olyan tehetseget fedezel fel magadban, aminek letezeseröl sosem tudtal. Ez törtenik. Ha a legjobbat hisszük masokrol, akkor a legjobbat hozzuk ki belölük.
A Szentiras azt mondja 1 Thessalonians 5:11-ben: Batorits masokat es epits fel mindenkit.
A batoritas azt jelenti, hogy elöre tolod. Mindenkinek hinnie kellene valakiben. Valaki, akit elöretolunk, akinek almaiban segitünk. Tanulmanyoznod kell ezt az embert. Miben jo? Mi lelkesiti? Keresd az erössegeit es ösztönözd öt ebben. Sokszor olyasmit latsz masokban, amit önmaguk nem latnak. Egy egyszerü dicseret, egy batorito szo megadja nekik azt a magabiztossagot, ami ahhoz kell, hogy hittel lepjenek. Vagy a legjobbat vagy a legrosszabbat hozhatjuk ki az emberekböl.
Valahol olvastam, hogy a most börtönben ülök 75%-anak mondta vagy szülöje vagy nevelöje, hogy egy napon börtönbe fog jutni. Elültettek egy magot, de az a baj, hogy rossz magot. A legrosszabbat hittek es a legrosszabbat hoztak ki. Gyakran elgondolkozom, hogy mi törtent volna, ha valaki azt mondta volna nekik, hogy hires orvos leszel egy nap, nagyszerü tanar… nem tudni hol lennenek, ha valaki hitt volna bennük, ha valaki szant volna idöt tehetsegük feltarasara, meghallgatta volna almaikat, meglatta volna miben jok es batoritotta volna öket ezen a területen.
Hallottam egy törtenetet egy Robert nevü kisfiurol. A nagybatyja születesetöl fogva Kinaban volt. Az elsö talalkozasra keszült a nagybacsival. Olyan izgatott volt. Az elsö kapuban vart ra. Robert es csaladja Iowaban eltek egy farmon. Latta, amint a nagybacsi kocsija közeledik a poros uton. Mikor befordult a kapun, rögtön odarohant. A nagybacsi kiszallt, atölelte es megforgatta a levegöben es azt mondta: Te biztosan Robert vagy. Mar annyi mindent hallottam rolad. Majd haralepett, ranezett es varatlanul kijelentette: Tudod, Robert, ugy erzem, egy napon ministrans leszel. Egy nagyszerü ministrans leszel.
Miert mondta ezt? Nem volt ministrans ebben a csaladban. Ö csak erzett belül valamit es kimondta hittel. Elültetett egy magot a kis Robert sziveben.
Azon az ejjelen, amikor Robert az agyaban feküdt, titokban imadkozott: Istenem, hagy legyen igaz, amit a nagybacsim mondott, hagy legyek egy napon ministrans.
Ez 78 evvel ezelött volt es ma Robert Sugar napjaink egyik legnagyobb ministransa. Csodalatos, hogy mire kepes egy egyszerü biztato szo.
Barataim, kepesek vagytok masok almait feltarni. Ha forditasz idöt ra es hiszel valakiben es hittel töltöd fel szivet, szavaid lehetnek azok a magok, melyeket Isten arra hasznal, hogy segitsen nekik teljes potencialjuk elereseben. Arra kerlek ma, legy magvetö. Ne csak a sajat almaidra, celjaidra összpontosits. Keress olyanokat, akiket elöre tolsz.
Ismerek egy idösebb uriembert. Ha meglat egy kisgyereket, akkor a szülök beleegyezesevel athivja. Azt mondja: Fiatalur/ kisasszony, nekem nagyon különleges tehetsegem van, amit csak nagyon kevesek tudnak. Ki tudom valasztani a gyöztest. A gyerekek tagra nyitjak ilyenkor szemüket es megkerik, hogy ertekelje öket. Persze a szülök is belemennek a jatekba. Hatralep, ranez a gyerekre, lassan körbejarja es azt mondja. Aha, igen, latom. Mikor visszaer, a kisfiu/kislany szemebe nez es azt mondja: Fiatalur / kisasszony, remek hireim vannak. Meg sosem tevedtem, mindig igazam volt. Baratom, te valoban egy gyöztes vagy. A gyermek mosolyog es visszarohan szüleihez: Papa, mama, kepzeld el, gyöztes vagyok.
Mit tesz ez az ember? Elöre tol, magabiztossagot epit, önbizalmat ad. Tudod, hogy hany embernek nem mondtak soha eleteben, hogy gyöztes vagy? Valoszinüleg vannak olyanok eletedben, akikkel együtt dolgozol, akikkel együtt labdazol, talan eppen csaladtagod, akik szomjaznak az elismeresedre. Nem tudod mennyit jelentene, ha megerösitened öket es tudtukra adnad, hogy büszke vagy rajuk es hiszed, hogy nagyszerü dolgokat visznek veghez. Mindenki ertekes, elismert akar lenni. Mindenkinek kell ez az aldas. Hadd kerdezzem meg, milyen magokat ültetsz el gyermekedben, tarsadban, baratodban, unokaöcsedben? Hiszel valakiben? Erdekel, hogy hogyan tehetned jobba eletüket? Figyelj almaikra. Talald ki, mit ültetett Isten szivükbe. Tudasd velük, hogy mögöttük allsz. Add nekik jovahagyasod. Barmilyen sikeres emberrel fogsz beszelni, el fogja mondani, hogy valaki hitt benne. Valaki elültetett egy magot es batoritotta öket, mikor padlon voltak. Valaki biztatta öket, amikor azt hittek, nem tudjak megcsinalni.
Valahol olvastam, hogy Thomas Edison batoritotta Henry Fordot. Ford urat ugy mutattak be neki, mint azt a ferfit, aki benzinmeghajtasu autot probal epiteni. Amikor Edison ezt meghallotta, felragyogott az arca. Az asztalra csapott öklevel es azt mondta: Sikerülni fog. Olyan auto, ami sajat meghajtassal müködik? Ez egy brilians ötlet.
Senki sem batoritotta Fordot. Senki nem hitte, hogy jo ötlet. Mar majdnem feladta, de ekkor jött Edison es hittel töltötte fel. Ez egy fordulopont volt Henry Ford eleteben. Azt mondta: Gondoltam, hogy jo ötlet, de kezdtem ketelkedni magamban. Ekkor jött a legnagyobb elme, aki valaha is elt es teljes jovahagyasat adta nekem.
Nem ismerjük, hogy milyen hatalommal rendelkezünk. Nem vesszük eszre, mit jelent, ha azt mondjuk valakinek, hiszek bened, kepes vagy ra, 100%-ig mögötted allok. Legyen mindenki valaki elsöszamu rajongoja. Batoritsuk öket, emeljük fel, ha elesnek, ünnepeljük sikerüket, imadkozzunk ertük, ha küzdenek.
Teny, hogy mindenkinek szüksege van olyanra, aki jobban hisz benne, mint sajat maga. Valaki, aki latja potencialunkat. Valaki, aki elöbbre lat, hogy mive tudunk valni. Ezert volt Jezus nagyszerü. Ö nem hibakra összpontositott, hanem latta potencialjukat. Mint pl. Peter. Forro verü, temperamentumos volt. Jezus meglatta ezek mögött a valosagot es azt mondta: Peter ez nem az, ami vagy. Latom, hogy mive valhatsz. Kepes vagy ra. Tehetseges vagy. Megvannak a kepessegeid, szemelyiseged. Nagyszerü tanitvany leszel.
Biztatta öt, hogy magasabbra emelkedjen, tullepjen az akadalyokon. Ez a batoritas segitette Petert abban, hogy megkapja azt, amire teremttetett.
Peldabeszedek 12:25 azt mondja: egy batorito szo csodakat tesz.
Ha segitesz masoknak kiterjeszteni gondolkodasukat es uj, gyöztes kepet alkotni eletükre, akkor olyan dolgokra lesznek kepesek, amire sosem lennenek es ezt a te hited, a te bizalmad teszi lehetöve, mert magokat ültettel el.
Hallottam egy kiserletröl, amit egy californiai közepiskolaban hajtottak vegre. Az igazgato bejött es 3 tanarnak azt mondta: Azert, mert ti vagytok a legkivalobb, legsikeresebb tanarok, titeket valasztottunk ki erre a programra. Megkapjatok a 90 legjobb tanulot es egy gyorsabb tanterv szerint fogjatok tanitani öket. A tanulok es a tanarok is nagyon izgatottak voltak. Melegseggel töltötte el öket az a teny, hogy ök a krem. A következö tanevben ez a 3 osztaly 30%-al többet tanult, mint a többiek. Az igazgato bejött es tudtukra adta, hogy ez csak egy kiserlet volt. A valosagban nem a 90 legjobb tanulot kaptak meg, hanem veletlenszerüen valogattak ki öket. A tanarok csodalkoztak, hogy milyen jol dolgoztak, megveregettek a sajat vallukat kiveteles tanari kepessegeik miatt. Ekkor az igazgato uj hireket hozott. Ök nem a 3 legjobb tanar voltak, hanem az elsö 3, akinek a nevet kihuztak egy kalapbol. Öket is veletlenszerüen valasztottak ki. Mi a lenyeg? Ha hisznek bennünk, akkor felemelkedünk elvarasukhoz. Meg kell ertened, hogy mindenki a nagysag magjait hordozza magaban. Ha hiszünk bennük, batoritjuk öket, segitünk felfedezni adottsagaikat, tehetsegüket, ezzel öntözzük magjaikat, segitjük, hogy gyökeret verjenek es növekedjenek. Nezz körül es lasd azokat, akiket Isten eletedbe hozott, akiket inspiralni, felviditani, motivalni tudsz, hogy egy uj szintre lepjen. Ha masokat epitö vagy, mar akkor hiszel bennük, mielött sikeresek lennenek. Felviditod öket, amikor senki sem viditja öket. Azt mondod nekik, hogy valami nagyszerütfognak veghezvinni, amikor azt sem tudod, hogy egyaltalan jo utra fognak-e terni valaha. Akkor kell tamogatni masokat, mielött a csucson lennenek. Nem kell, hogy nagy dolog legyen. Egy kedves szo, batoritas vagy csak annyi, hogy felismered az adottsagot. Talan kevesnek tünik, de nem tudhatod, milyen hatassal van.
Olvastam egy fiatal hölgy levelet, aki 16-eves koraban anorexias volt. Közel 6 lab magas volt, de kevesebb, mint 100 font sulyu. Csak nehany szaz kaloriat vett magahoz naponta. Depresszios volt es az eletböl kiabrandult. Gyakorlatilag elvagta magat a barataitol es a csaladjatol. Egy nap egy iskolatarsa felhivta es megkerdezte, tudna-e segiteni a matek hazifeladat megirasaban. A hölgy beleegyezett, igy az iskolatarsnö eljött hozza es ö elmagyarazta neki a matekot. Tavozas közben a baratnö csak ugy mellekesen megjegyezte: Te olyan okos vagy. Nagyszerü matek tanarnö valna belöled.
Hirtelen egy feny gyult ebben a fiatal hölgyben. Ugy erezte, van ertelme elni. Felismerte, hogy van tehetsege valamihez, valami, amiben jo. Ez a dicseret megvaltoztatta szemleletmodjat. Ez 20 evvel ezelött törtent. A fiatal hölgy ma egy elismert mat-tanarnö, boldog hazassagban el es 3 gyermeke van. De mindezt ennek az egyetlen megallapitasnak a szamlajara irja. Ez a baratnö, aki felismerte adottsagat es elültette a remeny pici magjat. Milyen hatassal tud lenni egy egyszerü megallapitas, amikor szavakkal aldunk meg masokat.
Te kit tudsz epiteni? Kinek tudsz segiteni, hogy jobban erezze magat? Nem kell nagy dologra gondolni. Csak egy kedves szo, egy dicseret, egy megjegyzes, melyben leirod mennyire kedveled, becsülöd. Talalj modot masok epitesere.
Hallottam egy tanarnöröl. Egyik nap nagyon fegyelmezetlen volt az osztalya, nem nagyon erdekelte öket a tanulas. A tanarnö faradt volt es nem sok kedve volt tovabbmenni, ezert azt mondta a diakoknak, tegyek el a könyveiket es vegyenek elö egy tiszta lapot. Fel kellett irniuk ra minden osztalytarsuk nevet es mindegyik nev melle az illetö egyik jo tulajdonsagat.
A hetvegen a tanarnö vette a faradsagot es felirta minden tanulo nevet egy külön lapra es felsorolta alatta mindazt, amit a többiek irtak rola. A következö hetfön mindenkinek odaadta a sajat lapjat es ök elolvastak, hogy masok mit irtak roluk. A teremben csak ugy vibralt az elektromossag. Mikor olvastak a megjegyzeseket, ilyeneket hallhattal: Oh, en nem is tudtam, hogy ennyire kedvelnek. Nem is tudtam, hogy jo vagyok ebben. Nem is tudtam, hogy szepnek tartanak… a tanulok aznap magabiztosabban, nagyobb önbizalommal mentek haza.
Evekkel kesöbb az egyik tanulot megöltek Vietnamban. Nemcsak a tanarok, hanem sok iskolatars is eljött a temetesre. Az istentisztelet utan az atya es a fiu apja odamentek a tanarnöhöz es mondta az apa, hogy meg akarja mutatni, mit hordott maganal a fia, amikor megöltek. A tanarnö felismerte, hogy az a papir volt, amire ö masolta at a tanulok batorito megjegyzeseit. Az apa elmondta mekkora kincs volt fia szamara ez a darab papir. Amikor a többi tanulo meghallotta, ök is hasonlokat meseltek. Az egyik ferfi elmondta, hogy ö az irodaban a legfelsö fiokban tartja. Az egyik hölgy az esküvöi albumban tartja. Egy masik ferfi a penztarcajabol huzta elö. A tanarnö meg volt hatodva mikor felismerte, hogy mekkora hatasa volt ennek a hirtelen jött ötletnek.
Ennek az az üzenete, hogy mindenkinek szüksege van aldasra. Mindenki szeretne ertekesnek erezni magat. Vagyunk erre a megerösitesre.
Arra hivlak fel ma, hogy ne tartsd vissza aldasaidat. Legy szabad dicsereteiddel. Keress olyanokat, akiket fel tudsz epiteni. Mondd el nekik, hogy mit kedvelsz bennük, hogy mennyire ertekeled öket. Ez csak egy nagyon pici eröfeszitesbe kerül, de nagyon sokat szamit. Menj oda a munkatarsadhoz es mondd: Mondtam mar neked, hogy milyen szivesen dolgozok veled együtt? Vagy mondd a parodnak: Igazan ertekelem, hogy az eletem resze vagy, hogy kedves vagy.
Ezek nem egyszerü szavak, hanem olyan kincsek, amiket egesz eletükben magukkal fognak hordozni.
Valakitöl hallottam: Hizelegj nekem es talan nem hiszek neked, kritizalj engem es talan nem foglak kedvelni, de batorits engem es en sosem foglak elelejteni.
Egyszerü szavak nagy hatassal tudnak lenni. Sokszor csak gondolunk arra, mennyire kedvelünk valakit, de a gondolataink nem aldanak meg senkit. Elmondtad neki valaha, hogy igazan nagyra becsülöd öt? Egy ajandek vagy eletemben, ertekellek teged azert, aki vagy.
Gyerekkoromban volt egy hagyomany a csaladunkban. Anyam kezdte el es be kell vallanom, nem igazan szerettem. Ha valakinek szülinapja volt, mielött sütit ettünk volna, mindenkinek körbe kellett setalni a szoban es egy jo dolgot elmondani az ünnepeltröl. En nagyon nem szerettem ezt. Többek között azert sem, mert sosem tudtam jot mondani Paul batyamrol. Csak az jutott eszembe, hogy milyen jokepü az öccse. Amikor idösebb lettem, akkor ismertem fel, milyen jelentösege van, ha nemcsak hallunk, hanem ki is mondunk ilyen szavakat. Az ilyen egyszerü megerösitesek annyival növelik az önbizalmunkat. Olyan aprosagok, hogy pl. szeretem, hogy olyan kedves vagy, tiszteletteljes vagy, szeretem a jo humorodat. Sokan elmondtak, hogy: Joel, mar biztosan sokszor hallottad, de igazan megvaltoztattad az eletem. Mindig elmondom nekik, hogy sosem faradok bele ezt hallani. Teny, hogy tarsad sosem fog belefaradni annak hallgatasaba, hogy mennyire szereted. Barataid sosem fognak belefaradni annak hallgatasaba, mennyire ertekeled öket.
Kimondod az aldasokat a körülötted elöknek? Szavakba öntöd, hogy mit ertekelsz azokban, akiket Isten eletedbe hozott? Ha szansz idöt a batorito szavak kimondasara, az olyan, mint amikor a sasnak szarnyakat adsz. Segitesz az illetönek szarnyalni.
John Wooden, a hires kosarlabda-edzö azt mondta a jatekosainak: Ha kosarat dobtal, mindig keresd azt a jatekost, aki neked passzolta a labdat es nevezd meg, mosolyogj vagy mutass ra, de valamilyen modon fejezd ki neki megbecsülesedet. Az egyik jatekos megkerdezte: mi van akkor, ha nem figyel? Wooden azt valaszolta: Ne aggodj, figyelni fog.
Az a lenyeg, hogy mindannyian szeretünk megbecsültek lenni. Szeretjük ertekesnek erezni magunkat. Mark Twain azt mondta: Egy evig meg tudok elni egy dicseretböl.
Kivancsi vagyok mi törtenne, ha mindenki olyanokat keresne, akiket dicserni tudna es nem kritizalni. Mennyivel jobbak lennenek kapcsolataink, ha kifejeznenk mit szeretünk az adott szemelyben.
Valahol olvastam, hogy Abraham Lincoln több különbözö dolgot hordott maganal, amikor meggyilkoltak. Volt nala egy összehajtogatott ujsagkivagas, amely teljesitmenyeiröl tudositott. Az volt a cime, hogy: Abraham Lincoln a legnagyobb allamferfi, aki valaha is elt. Miert hordott maganal ilyen cikket? Föleg olyat, ami sajat magarol szolt? Biztosan magabiztos volt es tudta, hogy jo elnök. Lincoln a legnehezebb idökben volt elnök. Sokat kritizaltak, lehuztak. Meg neki is szüksege volt arra, hogy emlekeztesse magat ra, valaki hisz benne. Biztosan lattad a reklamot: Mi van a penztarcadban? Az en kerdesem ma az: Mit teszel masok penztarcajaba? Nem penzröl beszelek, hanem magabiztossagrol, önbizalomrol, hogy segitesz nekik, hogy jobb velemennyel legyenek önmagukrol azaltal, hogy hiszel bennük, megaldod öket. Azaltal, hogy nem azt mondod el, hogy kik ök, hanem azt, hogy kive valhatnak. Szavaid erejevel iranyt tudsz mutatni az emberek eleteben.
1975-ben egy Denzel Washington nevü fiatalember hazajött az iskolabol. Azon töprengett, hogy mihez kezdjen, nem volt vilagos celja. Egy napon az anyja szepsegszalonjaban volt es egy Ruth Green nevü idös vendeg hölgy, aki mar többször is jart ott, most különös modon elkezdte öt mereven bamulni. Denzel üdvözölte öt, de a hölgy csak nezett. Vegül Miss Green felhajtotta a hajszarito burat es kerte, hogy valaki adjon neki egy tollat es egy darab papirt. Elkezdett egy joslatot irni, amit a sziveben erzett. Azt irta: Denzel, te emberek millioihoz fogsz szolni. Bejarod a vilagot es pozitivan fogod megvaltoztatni.
Akkor ez nem tünt hihetönek, de Denzel eltette a joslatot a penztarcajaba. A karrierje soran, amikor elbizonytalanodott, maga alatt volt, mindig elövette ezt a joslatot es arra gondolt, Istennek nagy terve van vele, valaki hisz benne. A mai napig maganal hordja ezt a joslatot. Ki tudja hol lenne ma, ha Miss Green nem szant volna idöt ra, hogy megaldja jövöjet? Ki tudja, hogy vajon elert volna-e ennyi sikert, ha a hölgy nem ültette volna el sziveben a hit magjait. Sosem tudhatod milyen hatasa lehet egy apro feljegyzesnek, batoritasnak. Nem tudom te hogy vagy vele, de en meg akarom tölteni a penztarcakat. Szeretnek annyi hitet, bizalmat adni masoknak, hogy azt magukkal akarjak hordani. Most is benned van az erö, amivel masokat egy magasabb szintre tudsz segiteni. Az emberek nem veletlenül kerültek eletedbe. Hiszel bennük? Segited öket elöbbre jutni? Megaldod öket? Talalj legalabb egy olyan szemelyt, akit epiteni tudsz. Talan van 4-5 ilyen ember. Ird le nevüket egy lapra. Sorold fel mit kedvelsz bennük. Imadkozz ertük. Kerd Istent, hogy mutasson neked modokat, hogy megaldhasd öket. Ezutan kezdd öket joindulattal feltölteni. Irj nekik valami biztatot, tudasd velük, hogy hiszel bennük. Ha ök sikerre viszik, te is sikeres leszel. Ha masokbol kihozod a legjobbat, magadbol is a legjobbat hozod ki. Lehetünk az eletben karrierepitök, testepitök, otthonepitök. Ez mind nagyszerü, de az egyedüli tartos dolog az eletben az, ha masokba fektetünk. Emlekezz ra: egy biztato szo csodakat tesz. Legy bökezü dicsereteiddel. Töltsd fel az emberek penztarcajat. Tegy kincseket szivükbe.
Ha szokasodda valik masok epitese, ha elülteted azokat a magokat, Isten biztosit, hogy magasabbra jutsz. Ekkor radhinti aldasat es kegyet es meglatod, minden vagyad, minden almod, minden igeret, melyet Isten elültetett benned, valora fog valni.

Joel Osteen 18

Szeretek minden heten valami vidamsaggal kezdeni. Hallottam egy tiniröl, aki eppen megszerezte jogositvanyat es el akarta kerni apjatol az autot. Az apja azt mondta: Rendben van fiam, kössünk üzletet. Ha javitasz a jegyeiden, minden nap olvasod a Bibliat es levagatod a hajad, akkor megkapod a kocsit.
1 honap mulva megint kerte az autot. Az apja azt mondta: Fiam, javitottal a jegyeiden, olvastad a Bibliat, de meg mindig nem vagattad le a hajad.
A fiu azt valaszolta: Papa en elgondolkodtam azon, hogy Mozesnek is hosszu haja volt, Samsonnak is, söt meg Jezusnak is.
Az apa azt valaszolta erre: Igen, fiam, es ök is gyalog jartak mindenhova.

Arrol akarok ma beszelni, hogyan emeljünk fel masokat.
Vannak olyanok, akiket Isten eletünkbe hoz es kulcsszerepet jatszanak elöbbrejutasunkban. Ök hordozzak a kulcsot teljes potencialunk eleresehez. De ök nem azert vannak, hogy segitsenek, kedvezzenek nekünk es uj ajtokat nyissanak meg, hanem pont ellenkezöleg, ezeket az embereket azert küldi Isten utunkba, hogy segiteni tudjunk nekik, kedvezni tudjunk nekik, segithessük öket egy uj szintre emelkedni. Ök sorsszerüen kötödnek küldetesünkhöz. Nem jutunk magasabbra, amig nem segitettük öket magasabbra jutni. Isten arra var, hogy elültessünk egy magot. Ha te felemeled öket es hozzasegited öket a sikerhez, ez mind összefügg. Minel magasabbra jutnak, annal magasabbra jutsz t eis. Ha segitesz masoknak almaik beteljesiteseben, Isten segiteni fog neked is almaid megvalositasaban.
Isten szandekosan küld embereket eletünkbe. Talan egy szomszed, munkatars, hallgato egy masik allambol vagy eppen egy penztaros az üzletben, akivel minden heten talalkozol. Talan nem veszed eszre, de meglehet, hogy ez a szemely összefüggesben van küldeteseddel. Ha idöt szansz rajuk, hogy batoritsd öket, hogy felhasznald befolyasodat a felemelkedesükhöz, akkor velük együtt t eis magasabbra jutsz. Ha elülteted ennek a josagnak a magjait es segitesz masoknak fejlödni, akkor ez bumerangkent fog visszaterni hozzad.
Mint ahogy a Szentiras is mondja: Adj es az ajandekaid visszaternek hozzad.
Ez azt jelenti, hogy ha kegyes vagy, kegyet fogsz visszakapni. Ha befolyasodat adod es ajtot nyitsz masoknak, több befolyast fogsz visszakapni, neked fognak masok ajtokat megnyitni. Ha segitesz masoknak gyogyulni, valaki ott lesz majd es neked fog segiteni a gyogyulasban. Mindenkinek kell egy projekt. Valaki, akiben hiszünk, akit a szarnyaink ala veszünk. Batoritjuk, tanacsot adunk neki, megteszünk mindent, hogy megkapjak a legjobbat, amive valhatnak. Ez lehet egy munkatars. Könnyen segitheted abban, hogy uj szintre jusson. Csak egy kis mentoralasra van szüksegük, gyakorlasra, tanacsra.
De Joel, en olyan elfoglalt vagyok. Megvannak a sajat celjaim, kihivasaim. Nincs nekem erre idöm. Nem. Mashogy kell ezt nezned. A gyarapodashoz szükseged van erre az emberre. Isten okkal hozta az utadba. Ha felemeled, Isten biztosit, hogy TE is felemelkedsz. Ha segitesz masoknak, Isten is segit neked. Sosem maganyra születtünk, arra, hogy csak magunkra fokuszaljunk. Ez korlatoz sok embert, hogy csak magukra gondolnak. De ha idöt szansz valaki masra, talan bemutatod valakinek, akit normal esetben sosem ismert volna meg. Amit kisugarzol,az ter vissza hozzad. Isten megnyitja neked a megfelelö ajtokat, a megfelelö embereket küldi eletedbe. Azok a magok, melyeket elültetsz, többszörösen ternek vissza.
Hadd kerdezzem meg, kit emelsz fel? Kibe fektetsz energiat? Kit segitesz?
Nezz körül! Vannak olyanok körülötted, akik elölepesed kulcsat tartjak kezükben. En felismertem, hogy azert vagyok ma az, aki vagyok, mert masok felemeltek. Azokra a magokra gondolok, melyeket szüleim vetettek. Mindig batoritottak es biztattak, hogy mindent meg tudok csinalni. A nagyszüleimre gondolok, akik nagy aldozatokat hoztak nekünk, gyerekeknek. Amikor szüleim külföldön voltak, ök mindig velünk voltak. Nagymama es nagypapa mindig epitgettek es elmondtak milyen nagyszerü vagyok. Egyszer talatam egy feljegyzest a nagymamamtol. 9 eves voltam. Az allt rajta: Draga Joel, olyan edes vagy. Meg sosem lattam hozzad hasonlo fiatalembert.
Emlekszem a vasarnapi iskolak tanaraira, akik sok idöt szantak ram. A baseball edzö, aki kerülö utat tett es elvitt engem az edzesre, meccsekre. Amikor 19-eves voltam es elöször kezdtem itt dolgozni a televizios közvetitesen, volt egy idösebb, nagyon tapasztalt uriember, aki a szarnya ala vett es mindent megtanitott nekem a közvetitesröl. Ha lathatnad mindazokat, akik engem azza tettek, aki most vagyok, nem fernenek fel erre a podiumra. Testverek, szülök, unokatestverek, baratok, rokonok. Teny, hogy egyikünk sem jut egyedül oda, ahol van. Valaki felemelt bennünket. Valaki aldozatot hozott ertünk, hogy elöbbre jussunk. Valaki kedvesen szolt hozzank, mikor melyponton voltunk. Valaki pihenöt adott nekünk, mikor szüksegünk volt ra. Azt mondod: Joel, en nem olyan jo környezetben nevelkedtem, mint te. Talan nem, de nem jutottal volna ilyen messzire, ha valaki valahol nem segitett volna. Azt mondod: Apam koran elhagyott bennünket. Talan igy volt, de anyad a helyebe lepett es 2-szer olyan kemenyen dolgozott, hogy mindened meglegyen. Vagy talan a nagyszülök adtak neked utmutatast. Vagy az edzö vett a szarnya ala. Senki sem egyedül teszi meg. Azt hiheted, hogy azert kaptad meg a jo allast, mert szerencsed van. A szerencsenek ehhez semmi köze. Nem volt veletlen. Valaki a csaladodban imadkozott. Talan az ük-ük-üknagymamad, nem is ismered, de ö azert imadkozott, hogy utodjai aldottak legyenek es Isten ma altalad valaszolja meg az imat. Valaki felemelt, különben nem lennel ott, ahol vagy. Legyen egyik celunk, hogy valaki mast felemelünk. Legyen folyamatos a körforgas. Mi tesszük a legtöbbet, hogy masnak segitsünk jobba valni. Felhasznaljuk befolyasunkat, hogy valami jot tegyünk masokkal. Amint elültettük ezeket a magokat, Isten megszervez egy masik szemelyt, aki ertünk van. Ha felemelünk masokat, Isten megigeri, hogy mi is felemelkedünk.
Olvastam egy törtenetet egy Andy Valdez nevü fiurol. Egyszülös csaladban nött fel. Ujsagot arult az utcan. Ez a 60-as evek elejen volt. A 8-eves kisfiu egesz nyaron ugyanazon az utcasarkon allt. 4-5 ora mulva alig több, mint 1 Dollarral ment haza.
Volt egy Jack Caller nevü uriember, aki az utca tuloldalan levö fenymasoloban dolgozott. Minden reggel elment a kis Andy mellett, ujsaggal a hona alatt. Egyik nap Andy elvesztette a türelmet es megkerdezte: Uram, miert nem nalam veszi az ujsagot? A ferfi mosolygott es azt valaszolta: Nem tudom miert, de talan majd ezutan. Ettöl kezdve nem csak az ujsagot vette nala, hanem szarnyai ala vette a kis Andyt es elkezdte menedzselni. Megismerkedett anyjaval es megkerdezte, segithet-e Andy a fenymasoloban. Amikor 11-eves volt, Jack elvitte a country Klubba, ahova jart es megtanitotta teniszezni. Andy hallotta, hogyan viccelödik a hata mögött a többi gyerek a ruhazata, neveltetese, különbözösege miatt. Jack azt mondta neki: Ne foglalkozz velük. Nem benned van a hiba, hanem bennük. Önbizalomra es magabiztossagra tanitotta. Andynek egyre jobban ment a tenisz es amikor befejezte a közepiskolat, ösztöndijaskent javasoltak az egyetemre. Andy csaladjabol meg soha senki nem jart egyetemre. Andy elhatarozta, hogy ügyved lesz, mert a klubban mindenki, aki elegans öltönyt viselt, ügyved volt. Azt mondta, az ügyvedek jobban öltöznek, mint a drogkereskedök a szomszedsagomban.
Ma Andy nem mas, mint Andrew Valdez biro. Nem egyszerü ügyved, hanem allamügyesz. Egy dolog, amiröl Valdez biro meg ismert, hogy fiatalokat tamogato programot inditott el, segiti a problemas tinedzsereket. Olyan tiniket segit, akik hozza hasonloak voltak. Erdekes, hogy az evek soran megszakadt Valdez biro kapcsolata Jack-kel. Eyszer eszebe jutott es kivancsi volt ra, mi van vele. Felkereste a fenymasolot, de ott nem talalta. Elment a hazahoz, de onnan elköltözött. Meg az elhunytak nyilvantartasat is vegignezte, de nem talalta. Valdez biro 6 even at kereste baratjat, Jack-et. Egyszer a zödsegesnel volt es meglatott egy idös embert az utcasarkon. A rendörök el akartak vinni. Otthontalan, orientalatlan, beteg volt. Mikor megpillantottak egymast, megakadt a szemük. Jack, te vagy az – kerdezte a biro. Jack halvanyan mosolygott. Az Alzheimer korai fazisaban volt. Elhagyta otthonat es mindent elvesztett. Most jött el Valdez biro ideje, hogy visszaadja amit kapott. Ha adsz, vissza is fogsz kapni. Valdez biro vett egy otthont Jack-nek es apolokat, gondozokat fogadott melle. Az elkövetkezö 4 evben, mig Jack-et magahoz szolitotta az Ur, Valdez biro rendszeresen meglatogatta. Kedvenc elfoglatsaga volt, hogy amikor belepett, latta, hogy Jack az ujsagot olvassa vacsora közben.
Barataim, soha nem veszitetek azzal, ha masokat felemeltek. Valdez biro ma masik fiatalokat emel fel. Miert? Mert Jack felemelte öt. Ha szansz idöt masokra, ez egy lancreakciot indit el. Nemcsak te jutsz magasabbra, hanem az összes többi emberre is kihat. Sosem tudod, milyen hatassal van, ha törödsz valakivel, segited jobba valni. Talan aprosagnak tünik, de nagyon gyakran domino hatasa van es tovabbadodik. Legyen eletformad masok felemelese. Legyen az a szokasod, hogy keresed azokat, akiknek segithetsz. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Barmerre jarsz, mosolyogj, dicserj masokat vagy ha latod, hogy valaki egyedül ül, ne maradj a csapatban, nyulj ki erte, hivd meg vacsorara. Mindig keresd a lehetösegeket masok felemelesere. Emlekezz ra, minel magasabbra jutnak, annal magasabbra jutsz te is. Ime a kulcs. Nem kell, hogy az illetö alattad alljon, lehet fölötted is. Arra gondolsz, hogy barmit teszek, a cegem lesz töle gazdagabb. Barmit teszek, a fönököm fog jol kinezni töle. En vegzem el a munkat es ö viszi haza a premiumot. Egy hölgy meselte nekem egyszer, hogy a felettese elveszi az összes ötletet. Ö 2 napig tervez, szervez, meeting-et tart a többiekkel es a fönök vegigsetal a termen es ugy adja elö, mintha ö dolgozta volna ki.
Azt mondtam neki, amit most neked is mondok. Nezd mas szemszögböl. Magokat vetsz el. Minel magasabbra segited a fönököd, annal magasabbra jutsz. Bumerangkent ter vissza hozzad es Isten segit neked eljutni oda, ahova tartasz. Meg fogod kapni a jutalmadat.
Elizeuszra gondolok a Bibliabol. Sokaig gondozta Elias profetat. Elizeusz sokkal fiatalabb volt nala. Nagy almai, celjai voltak. Biztosan sok baratja kerdezte, miert vesztegeti idejet az idös ember gondozasara. De Elizeusz megertette ezt az elvet. Tudta, hogy küldetese vezette öt Eliashoz es minel magasabbra juttatja öt, annal magasabbra fog jutni.
Igy csak emelte öt egyre magasabbra. Mikor Elias elete veget ert es elment az Urhoz, tudasa 2-szeresen szallt vissza Elizeuszra. 2-szer annyi csodat vitt veghez, mint Elias. Ez törtenik, ha felemelsz masokat, aldas szall rad.
Sose felj olyanokra idöt szanni, akik fölötted allnak. Mindig azt gondoljuk: Joel, nekik nem kell az en segitsegem, ök mar sikeresek. Nekik kell engem segiteni.
Vagy: Annyi ember jar ebbe a templomba. Nincs ott ram szükseg.
Nem. Eppen ellenkezöleg. Ha csatlakozol a megfelelö emberekhez, akkor eppen ugy, mint egy vonat, minel magasabbra jutnak, annal magasabbra jutsz velük. Ha felemelsz masokat, aldas fog leszallni rad.
17 evvel ezelött a szinfalak mögött dolgoztam apammal a TV-s közvetitesen. Mindig mindent megtettem azert, hogy apam jol nezzen ki. Most ertem csak meg, hogy az volt a küldetesem, hogy apamhoz csatlakozzak. Minel jobban felemeltem öt, annal jobban emelkedtem. Orakig dolgoztam a megvilagitason, hogy tökeletes legyen a fenysugar. Minden szombat este elmentem apamhoz es kivalasztottam, hogy melyik öltönyt es nyakkendöt vegye fel. Biztos akartam lenni benne, hogy jol fog mutatni a TV-ben. Sosem almodtam arrol, hogy valaha is reflektorfenyben fogok allni, de ez törtenik. Ha valakit felemelsz, magokat ültetsz el. Minel magasabbra segited öket, annal magasabbra jutsz.
Nehanyan talan ezert nem latjatok Isten kegyet es aldasat. Felemelsz valakit? Segitesz valakit jobban kinezni? Szet kell neznünk, hogy kihez lehetnenk jok. Emlekezz, Isten azert küld embereket, hogy elöleptetesünk kulcsai legyenek. Lehet, hogy nem csaladtag. Talan egy barat vagy egy szomszed. Talan egy fiatalember, aki ujsagot arul az utcasarkon.
A Bibliaban van egy hölgy, aki egy bizonyos varosban elt. Elias gyakran keresztülment ezen a varoson. A hölgy vagyat kezdett erezni arra, hogy segitsen neki, jo legyen hozza, megkönnyitse eletet. Erezte, hogy küldetese Eliashoz köti, ezert meghivta a hazaba vacsorazni csaladjaval es szallast ajanlott neki. Elias elfogadta. Masnap, mikor tovabbment, a hölgy azt mondta ferjenek, epitsenek egy szobat, hogy amikor Elias a varosban van, ott mindig meg tudjon szallni. Epitettek egy pici haloszobat szamara. Ez a hölgy nem adott neki semmit, nem probalta manipulalni azert, hogy tegyen erte valamit, hanem egyszerüen csak könnyebbe akarta tenni eletet.
Elias egy nap azt mondta inasanak, menj es tudd meg mire van a hölgynek szüksege, szeretnek valami jot tenni vele. Igy dolgozik Isten. Ha jo vagy masokhoz, ö arra kesztet masokat, hogy ök is jok legyenek hozzad. Lehet, hogy nem ugyanazok lesznek. Talan elültetsz egy magot, sokaig jo vagy valakihez vagy valamilyen ceghez es semmit nem kapsz vissza tölük, de ne törj le. Isten ugy dolgozik, hogy nem adhatsz ugy, hogy ne valts ki vele lancreakciot. Valahol, valamikor Isten arra fog kesztetni valakit, hogy jo legyen hozzad. Talan nem is ismernek teged, egy masik varosban elnek, de egyszer csak feltamad bennük a vagy, hogy segitsenek. Ez a josagod magja, amit elültettel.
Az inas azzal tert vissza, hogy a hölgynek nincs szüksege semmire, mert boldog. Elias nem volt megelegedve. Azt mondta: Menj vissza es kerdezd meg ujra. Valami jot akarok cselekedni vele. Elszant volt, mert nem ültethetsz ugy el magot, hogy ne hozzon termest. Az inas vegül azzal tert vissza: Azt mondta, hogy sosem volt gyermeke,de mar idös, a ferje pedig meg öregebb nala, ezert ez lehetetlen. Elias azt mondta: Nem szamit. Most visszamegy es megmondod neki, hogy jövö ilyenkor gyermeke lesz. Az inas visszament es amikor elmondta a hölgynek, az nevetett rajta. Azt hitte, viccel. Egy ev mulva megis gyermeke született. Megvalosult alma.
Miröl beszelek ma? Ha jo vagy az emberekhez es eletmododda valik felemelesük, Isten megvalositja almodat. Nem kell, hogy nagy dolog legyen. Vigyazhatsz valakinek a gyerekeire vagy megtanithatsz valakit tippekre a munkaterületedröl. Annyi modja van annak, hogy masokat felemeljünk. Kezdd a sajat csaladoddal. Emeld fel azokat, akik legközelebb allnak hozzad. Nem lennek az, aki ma vagyok, ha nem lenne Victoria. Ö mindig emel engem. A testvereim, sogoraim, sogornöim, mindannyian batoritanak, tamogatnak. Nem csoda, ha aldott vagyok. Igy kell lennie. Emeld fel tarsad, gyermekeidet, unokatestvereidet, nagyszüleidet. Kezdd a sajat csaladoddal. Valakit kihagytam. Emeld fel anyosod es ne dobd ki.
Olvastam egy törtenetet egy Patrick Henry nevü fiatalemberröl. Vakon született, szemek nelkül es nem tudott jarni. Nem tudta kinyujtani kezeit es labait. A szülei el voltak keseredve, de nehany honap mulva eszrevettek, hogy a kis Patricknak hihetetlen tehetsege van a zenehez. 9 honaposan kezdett pianon jatszani. Mikor felnött, nemcsak hogy koncertpianista lett, hanem vilagklasszis trombitas. Az egyetemen meghivtak a felvonulo zenekarba. Bar nem tudott menni, mert toloszekben ült, ez megsem tartotta vissza. Apja feladta a nappali munkahelyet es ejszakas müszakot vallalt egy kezbesitö cegnel, igy tudott segiteni fianak. Minden proban ott volt. Megtanult minden gyakorlatot. Ez egy indulozenekar volt. Nem arrol van szo, hogy a gyermekemet leallitom a szelsö sorban es hagyom, hogy körülötte elvonuljanak. Ez az apa meghatarozott koreografia szerint tolta a fiat. Ha lattad volna öket a palyan, azt hinned, hogy az apa a gyerek. Mosolygott, nagyon boldog volt. Kesöbb elmondta, hogy amikor megszületett gyerekük, elöször azt mondta, Istenem, miert pont mi. Mivel erdemeltünk ki egy ilyen gyermeket? Most maskent teszi fel a kerdest. Istenem, miert mi? Mivel erdemeltük ki, hogy ilyen nagyszerü gyermekünk legyen? Egy olyan gyermek, aki annyi örörmöt, boldogsagot ad nekünk.
Hadd kerdezzem meg ujra, TE felemelsz valakit? Batoritod a csaladod? Szansz idöt es energiat masok jobba tetelere?
Nezz körül! Vannak olyanok az eletedben, akik a boldogsagoddal, bekeddel, almaiddal függenek össze. Naluk van elölepesed kulcsa. Ha segited öket magasabbra jutni, akkor te is magasabbra jutsz. Ha adsz, ajandekod visszater hozzad.
Valaki azt mondta, ha 1 napig boldog akarsz lenni, menj el horgaszni. Ha 1 honapig boldogakarsz lenni, hazasodj meg. (Ezt nem en mondtam.) Ha 1 evig boldog akarsz lenni, örökölj egy vagyont. De ha egesz eletedben boldog akarsz lenni, segits masoknak.
Arra kerlek ma, valjon szokasodda masok felemelese. A masokra szant idö nem fog elveszni. Isten lat es feljegyez minden percet, amivel baratodat batoritod, minden merföld kerülöutat, amivel valami jot teszel es nem csak visszafizeti, hanem megsokszorozza azt, amit elültettel. Ha felemelsz masokat, keszülj fel, hogy aldas fog leszallni rad. Szerencse es kivaltsagok varnak rad, uj ajtok nyilnak meg. En hiszem, hogy azert, mert adsz, mert kinyujtod kezed masokert, meg fogod latni almaid, vagyaid, minden igeret, melyet Isten ültetett el benned, josagod bumerangkent ter vissza hozzad es meglatod, hogy azok az igeretek megvalosulnak.

Joel Osteen 17

Arrol akarok ma beszelni, hogy milyen lepeseket tegyünk a növekedesert.
Fel kell ismernünk, hogy a növekedes nem automatikus. Van sok sikeres ember, aki teljes potencialjanak felet sem erte el. Van egy un. celallomas kor. Ez azt jelenti, hogy amikor elerünk egy bizonyos celt, amikor lediplomazunk, amikor megszerzünk egy bizonyos poziciot, amikor kifizetjük a haz törleszteset, hatradölünk es agyunkat semleges üzemmodba kapcsoljuk es abbol elünk, amit mar megtanultunk. Fejlödünk talan egy kicsit, de igazabol nem tanulunk ujat. Nem növekszünk, nem valunk jobba karrierünkben, egyenisegünkben. Gyermekkent automatikusan növekszünk. Nagyobbak leszünk, fizikailag fejlödünk. Szellemi növekedesre szüleink, tanaraink hivnak ki. Ez automatikus növekedes, az eletünk resze.
Az a baj, hogy egy ponton, amikor fizikailag mar nem növekszünk tovabb, amikor befejezzük az iskolainkat, akkor ez a növekedes mar nem automatikus. Ha folytatni akarjuk, akkor felelösseget kell vallalnunk a sajat növekedesünkert. Ugy kell hozzaallnunk, hogy hogyan tudnek fejlödni, mit tehetek, hogy jobba valjak. Fel kell ebresztenünk magunkban a tanulas utani vagyat. Legyen az a celunk, hogy valami modon minden nap növekszünk, minden egyes nappal valami ujat tanulunk.
Egy Pablo Casses nevü ember volt az egyik legnagyobb csellista. 12-evesen kezdett jatszani es olyan dolgokat vitt veghez, amit elötte soha senki. A szakmaja legnagyobbjakent tartottak szamon. 85-evesen meg mindig koran felkelt es minden nap 5 oran at gyakorolt. Egyszer egy ujsagiro megkerdezte, hogy miert fektet meg mindig ennyi energiat ebbe. Ö mosolygott es azt valaszolta: Azert, mert azt hiszem, egyre jobb vagyok.
Ö megertette ezt az elvet, hogy ha felhagysz a tanulassal, megallsz a növekedesben. Ha megallsz a növekedesben, felhagysz az elettel. Az elet rutinna valik, elveszitjük lelkesedesünket.
Hadd kerdezzelek meg, TE milyen lepeseket teszel a növekedesert? Könyveket olvasol, oktato CD-ket hallgatsz, tanfolyamra jarsz? Vannak jo mentoraid? Teszel egyaltalan valamit azert, hogy kiterjeszd magad? Barataim, Isten ajandekot adott nektek, kincs rejlik a bennsötökben. Az egyik fö celunk legyen az, hogy kifejlesztjük kepessegeinket.
Valahol olvastam, hogy Amerikaban a legolvasottabb ujsag a TV-müsor. Nem vagyok TV-Guide ellenes, de okosabban kellene felhasznalnunk idönket. 50%-a azoknak, akik befejezik az iskolat (legyen az akar föiskola vagy egyetem), egyetlen könyvet sem olvas vegig elete hatralevö reszeben. Ez azert van, mert a tanulast egy eletszakasznak tekintjük es nem eletmodnak. Azt gondoljuk, hogy amint befejezzük az iskolat, tul vagyunk a tanulason. Megvan a poziciom, tars vagyok a cegben, menedzser az irodaban, pasztor a templomban. Sosem szabad abbahagynunk a tanulast. Ma annyi lehetöseg van a növekedesre. A modern technologia segitsegevel könnyü fejlödni es kiterjeszteni gondolkodasunkat. Ne rekedj meg. Ne maradj karrierdeben, kapcsolataidban ugynazon a helyen jövöre is, ahol most vagy. Többet kell tudnod. Ha a kereskedelemben dolgozol, arrol kell könyveket olvasnod, hogyan lehet hatekonyabban kommunikalni. Sokszor arra varunk, hogy Isten ajtokat nyisson nekünk: Istenem adj nekem több lehetöseget. Valojaban Isten csak rank var, arra, hogy kifejlödjön az, amit elrejtett bennsönkben. Huszas eveim elejen venni akartunk egy fontos alkatresz a televizios berendezeshez a lelkeszseg szamara. Nehany 100ezer Dollar ertekü. 2 nagy gyarto között kellett valasztani. Az egyik ceg kepviselöje 60-as evei közepe-vege fele jaro nagyon kedves, baratsagos uriember volt. Elmentem Dallasba, hogy megnezzem a berendezest es egy napot vele töltöttem. Vissza akartam repülni Hustonba es ö azt mondta, velem akar tartani, hogy elkiserjen es a következö geppel visszarepül. Mondtam, hogy nagyon kedves, de nem kell elkisernie, de ö ragaszkodott hozza. A repülön mellettem ült. Ez az ember mindent tudott rolam. Tudta, hol nöttem fel, hol jartam iskolaba, mik a hobbyjaim, tudott mindent a templomrol, hogy hogyan indult. Többet tudott rolam, mint barki a csaladomon kivül. Amulatba ejtett. Vegül megkerdeztem, miert tudja mindezt. Azt mondta, Joel, megtanultam valamit a legnagyobb üzletembertöl, aki valaha is elt. Ö azt mondta, minel többet tudok az ügyfeleimröl, annal jobban tudok alkalmazkodni hozzajuk. Minel jobban megertem, honnan jöttek es mik az igenyeik, annal jobban tudom kiszolgalni öket. Azt mondta: Joel, maga 20-as eveiben jar, en a 60-as eveimben vagyok. Gondoljon arra, mennyivel jobban tudok alkalmazkodni önhöz, ha ismerem a hatteret, hobbyjait. Ezert volt ö az elsö szamu üzletkötö ennel a nagy vallalatnal. Egesz eleteben az üzletkötest tanulmanyozta. Mondta, hogy evente 2-szer üzletkötöi szeminariumokra jar. Mar 40 eve csinalja ezt. Tanfolyamokra jart, hogy elsajatitsa a hatekony üzletkötes mesterfogasait. Nem csoda, ha aldott. Tanult, növekedett, kifejlesztette azt, amit Isten elrejtett benne.
Mindegy milyen területen vagy. Legy akar föallasu anya, mindig keresned kell a fejlödes lehetseget, hogy mindent megkapj, aminek Isten teremtett. Ne allj le azzal, hogy elertem celom, itt fogok maradni eletem vegeig. Nem. Ez korlatoz teged. Tegy lepeseket, hogy többet tanulhass. Lepj ki a skatulyabol es tanulj valami mast. Talan villanyszerelökent, acskent, szerelökent dolgozol. Ez nagyszerü, de milyen lepeseket teszel azert, hogy fejlödj?
Valahol olvastam, hogy ha valaki napi 1 orat szanna egy bizonyos targyra, 3 ev mulva ennek a dolognak a szakertöjeve valna.
Meg kell talalnod legnagyobb adottsagaid területet es szanj idöt ennek fejlesztesere. Ha fokuszalt maradsz es minden nappal, minden evvel picivel többet tanulsz, szakertöve valsz. Vezetö leszel a területeden. Arra a pontra kell fejlesztened kepessegeidet, ahol ceged mar nem tud nelküled tovabb müködni, vagy legalabbis nem olyan siman. Mert ha 1 hetig tavol vagy es senki nem hianyol, mindent eladnak, minden munkat elvegeznek, az egy figyelmeztetö jel. Ha nem hianyzol, lehet hogy egyszer rajönnek, nem is kellesz. Valts uj fokozatba. Termelj többet. Jarj tanfolyamokra, fejleszd kepessegeidet.
Joel, nekem alacsony a beosztasom. Ha elmennek, senkinek sem hianyoznek. Talan ugy van, de gondolj arra, hogy nem fog igy maradni. Ne epits hazat ott, ahol satornak kellene allnia. Ez nem az allando lakcimed, nem kell itt elned, itt csak athaladsz. Növekedj, tanulj, tegy többet, mint kell. Termelj tul. A krem mindig fölemelkedik. Ha minden nap a legtöbbet nyujtod, meg fognak jegyezni. Peldabeszedek 22:29 azt mondja: Latsz olyanokat, akik tehetsegesek munkajukban? Ök nagyszerü emberek elött fognak allni es nem fognak sötet embereket szolgalni.
Ez azt jelenti, hogy ha kibontakoztatod a tehetsegeket, melyeket Isten adott neked es minden nap a legjobbat nyujtod, akkor elöleptetes var rad.
Azt mondod: A feletteseim mar elöttem 10 evvel itt voltak es nem mennek el. Nincs hely a felemelkedesre.
Isten azt mondja Peldabeszedek 18:16-ban: Az adottsag helyet fog teremteni.
Talan 1 evig tart, talan 5 evig, de uj ajtok fognak megnyilni. Nem kell aggodnod amiatt, hogy ki van elötted, ki gatol teged, miert nem fog megtörtenni. Isten teljesen ura a helyzetnek. Ne legy batortalan, hogy ez ma nem nekem szol, nekem nincs helyem a növekedesre. Nem. Valts uj fokozatba. Te nem emberek alatt, hanem Isten alatt dolgozol. Nem tudod, Isten nem akarja, hogy ellenör legy. Ez tul keves lenne neki. Isten ennel messzebbre akar vinni es egy egeszen uj szintre akar juttatni. Ismerek olyanokat, akik recepciosok voltak es ma többmillios ceget vezetnek. Miröl beszelek? Fejleszd kepessegeidet. Ne hagyd abba a tanulast, növekedest.
Joel, en mar ugyanugy tudok mindent, mint munkatarsaim.
Nem kell olyannak lenned, mint mindenki. Ez a gondolkodas korlatoz, röghöz köt. Legy több naluk. Legy olyan kivalo, olyan produktiv, olyan bölcs, hogy amikor nem dolgozol, az emberek alig varjak, hogy visszamenj, mert nelküled szetesik az iroda.
Hadd aruljam el, mikor fognak mindig hianyolni. Ha megtanulsz problemamegoldo lenni. Ne menj a fönöködhöz azzal, hogy van itt egy problema. Ne problemakat nyujts be, hanem megoldasokat. Munkaadokent tudom, hogy olyan embereket keresünk, akik meg tudnak oldani problemakat. Mindenki be tud mutatni problemakat. A 9-eves fiam meg tudja mondani, hogy eg a haz. Ez könnyü. De nekem olyan kell, aki nem csak azt mondja, hogy eg a haz, hanem hogy a tüzoltok mar uton vannak es mindenkit biztonsagban kihoztunk, mar felhivtam a biztositot es itt van a szalloda, itt az auto.
Mi a lenyeg? Ha ertekes akarsz lenni szervezeted szamara, legy problemamegoldo. Vess fel megoldasokat vagy legalabb nehany különbözö valasztasi lehetöseget.
4-5 menedzser segit nekem itt. Az elmult 9 evben nem emlekszem olyanra, hogy azzal jöttek volna hozzam, hogy Joel van egy problemank es nem tudjuk mit tegyünk.
Ez olyan terület, ahol fejlödni tudunk es legyünk megoldasorientaltak, nem pedig problemaorientaltak. Meg a maganeletedben is. Ne fordulj azzal tarsadhoz, hogy itt egy problema, mit fogsz csinalni. Ha valaha is felvetsz egy problemat, füzz hozza egy megoldasi lehetöseget is. Mit teszel azert, hogy fejlödj es ezaltal uj szintre tudj lepni? El tudod vegezni a tanfolyamot, ami a javadat szolgalja? Maradj mindig aktiv.
Joel, nekem megvan a vegzettsegem, minösitesem, engedelyem. Tudsz rola, hogy mennyi diplomat adnak ki mindössze 5 ev alatt? A vilag olyan gyorsan valtozik. Ha nem tanulsz tovabb, nem teszel lepeseket a növekedesert, le fogsz maradni. Nehanyotok elert egy bizonyos szintet es megallt a fejlödesben. Ki kell törnöd ebböl a skatulyabol es valami ujat kell tanulnod. Will Rogers azt mondta: Lehetsz a helyes uton, de ha leülsz, atgazolnak rajtad.
Ha nem teszel lepeseket a növekedesert, ne csodalkozz, ha egyszer valaki felbukkan es elveszi azt az elöleptetest, ami neked jarna ki.
En aldom Istent, ezert senki nem veheti el tölem az elöleptetest, Joel. Ha nem vagy felkeszült, ha nem fejleszted azt, amit Isten adott neked, lemaradhatsz arrol, ami kijarna neked.
Az a jo hir, hogy sosem tul kesö elkezdeni. Mindent megkaphatsz, amire Isten megalkotott. Arra akarlak felhivni, hogy keszits szemelyes növekedesi tervet eletedre. Kell egy olyan specialis terv, ami megmutatja, hogyan fogsz növekedni. Mas szavakkal: ezeket a lepeseket fogom megtenni minden nap azert, hogy fejlödjek, jobba valjak. Ne azt mondd bizonytalanul, hogy neha el fogok olvasni egy könyvet. Nem. Egy hatarozott tervre van szükseg.
Hagy adjak nehany ötletet. Mikor a munkaba tartasz, ne a radiot hallgasd, hanem oktato CD-t. az atlag amerikai evente 300 orat tölt autojaban. A kocsidat egyetemme alakithatod. Ez sok idö, forditsd a javadra. Vagy a konditeremben, amikor edzel, hallgass fontos informaciokat. Sokan elmondjak nekem, hogy futas közben, seta közben, edzes közben hallgatnak engem. Egy hölgy elmondta, hogy este az agyban szokott hallgatni engem, mert igy egyböl elalszik. Ö ugyan boknak szanta ezt.
Ezek egyszerü dolgok. Nem arrol beszelek, hogy napi plusz 2-3 orat tanulassal tölts, hanem azt mondom, hogy azt az idöt, amit nem hasznalsz ki, forditsd fejlödesre.
Imadom ezt az uj technikat. Az üzeneteket le tudod tölteni iPod-ra es akkor hallgatod meg, amikor akarod. Ebben az evben 60-millio üzenetet küldünk el. Iratkozz felt es te is megkapod es ujra es ujra meghallgathatod az üzeneteket. Ez a növekedesi terv. Ha Isten latja, hogy terjeszkedsz, eröfesziteseket teszel, megteszed reszed a növekedesert, meglatod, termeszet fölötti ajtok nyilnak meg. Legyen terved resze, hogy legalabb evente egyszer elmegy egy szeminariumra. Kell, hogy olyan emberek vegyenek körbe, akik ugyanarrol a területröl jöttek. Figyelj az ötleteikre, terjeszd ki gondolkodasod. En mindig beszelek mas ministransokkal, vezetökkel. Evente 2-szer kerekasztal van itt nehany szaz pasztorral es kicsereljük gondolatainkat. Minden atya 2 percet kap, hogy a leghatekonyabb dolgot bemutassa. Annyi mindent tanulok, annyi jo ötletet kapok. Ha folytatni akarod a növekdest es a legjobba akarsz valni, körül kell venned magad masokkal erröl a területröl es nyitottnak kell lenned a tanulasra.
A növekedesi terv masik fontos resze kell hogy legyenek a jo mentorok. Keress olyanokat, akik mar ott vannak, ahova te tartasz. Olyanokat, akik nalad többet tudnak es engedd, hogy ök mentoraljanak. Ha velük vagy, tegyel fel kerdeseket, fejtsd meg, hogyan jutottak el oda, ahol vannak, hogyan gondolkodnak. Azt mondod, Joel, nekem nem kell mentor, sikeres vagyok, jol mennek a dolgaim. Gondolj bele Tiger Woods a vilag legsikeresebb golfjatekosa. De tudod, hogy van edzöje, menedzsere, segitöi, akik a gyakorlasban, szellemi rahangolodasban tamogatjak? Ha neki szüksege van segitökre azon a szinten, ahol van, akkor nekünk is.
Olvastam kerskedelmi kepviselök egy csoportjarol. Par 100-an voltak egy teremben ugyanattol a cegtöl. Az elöado megkerdezte, hanyan tudjak, hogy ki a 3 legjobb üzletkötö a teremben. Mindenki felemelte a kezet. Tovabbment es megkerdezte, hanyan ebedeltek mar velük es kerdeztek meg tölük, hogyan jutottak el erre a szintre. Egy kez sem emelkedett a magasba. Isten mindenfele olyan embereket helyezett el utunkba, akiktöl tudast, tapasztalatot merithetünk. Csak nyitottnak kell lennünk. Nezz ma körül es keress olyanokat, akiktöl tanulhatsz. Tiszteletteljesen mondom, de ne vesztegesd idödet olyanokra, akik semmivel sem gyarapitanak. Az elet tulrövid ahhoz, hogy lustalkodj. Akik kis almokkal, kis celokkal rendelkeznek, akik sehova sem tartanak, hadd aruljam el, hogy megfertözhetnek. Ha sokat logsz velük, ez rad is atterjedhet. Ez nagyon fontos a fiatalok szamara. Ha iskolaba jarsz, olyan emberekre van szükseged, akik inspiralnak, akik arra kesztetnek, hogy magasabbra juss. Talan nem leszel a legnepszerübb az iskolaban, de 20 ev mulva senki nem fog ra emlekezni, hogy ki volt a legnepszerübb. Aki azert volt nepszerü, mert kicsit vadabb volt a többieknel, több veralafutasa volt. 20 ev mulva a veralafutas nem szamit, hanem csak az, hogy van-e jo vegzettseged, van-e jo alap, amire eleted epitheted.
Erdekes, hogy a tudomanyos szakok nem a legnepszerübbek. A matematika klubba jarni sosem olyan nepszerü, mint egy focicsapatban jatszani. Barataim, sokan viccelödtek azokkal, akik a tudos csapatba jartak, amikor iskolas voltam, de most azoknak dolgoznak, akik ebbe a klubba jartak. Hozd ki a legtöbbet magadbol.
Olyan nagy hangsuly esik manapsag a sportra. Imadom a sportokat es egesz eletemben sportoltam es tudom, hogy fegyelemre, kitartasra, csapatmunkara tanit, de nagyon valoszinü, hogy nem leszünk egesz eletünkben sportolok. Valahol olvastam, hogy 5millio fiatal közül 1 lesz profi kosarlabdazo. Nem akarlak elkeseriteni, de ha feher vagy, akkor 1:15 milliohoz az eselyed. Az atlagos profi focistakarrier 3 es fel ev. Meg ha sikerül is es most sok profi sportolo ül itt, az nagyszerü, de szükseg van egy alapra, amire epithetsz. Ha komolyan veszed a tanulast, talan könyvmolynak, strebernek fognka nevezni, de ne foglalkozz ezzel, mert nehany ev mulva ugy fognak hivni, hogy fönök, doctor, atya.
Hallottam valakitöl, hogy a nepszerüseg az, amikor masok szeretnek teged, a boldogsag pedig az, amikor szereted önmagad. Ne erdekeljen, hogy ki nem szeret teged. Csak az a fontos, hogy te szeresd önmagad, hogy t elegy a legjobb.
Jo, ha fejlödesi celokat tüzünk ki. Mi szeretnel lenni 1 even belül? Ha nem tüzöl ki celokat, akkor nem is jutsz el oda.
Olvastam egy föiskolas fiatalemberröl, aki sikeres uszo volt. Az volt az alma, hogy kijusson az Olimpiara. 1972-ben nezte a TV-ben az Olimpiat es mikor latta az aranyermes uszo idejet, tudta, hogy 4 masodperccel kellene javitania a sajatjan es versenyezni tudna vele. Igy elöallt egy tervvel. 4 eve volt a felkeszülesre. Kiszamolta, hogy ha 4 evig evente 10 honapot edz, akkor annyit kell tennie, hogy minden honapban 1/10-ed masodpercet javit eredmenyen. Tudta, ha minden nap egy kicsivel jobba valik, el tudja erni celjat. Ehhez tartotta magat es 1976-ban John Neighbour 4 olimpiai aranyeremmel tert haza.
Azt akarom ebböl kihozni, hogy ha keszitesz egy tervet arra, hogyan valj minden nappal egy kicsit jobba, csodalkozni fogsz azon, hova jutsz el 1 ev alatt, 5 ev alatt, 10 ev alatt. A cel most nagyon-nagyon messzinek tünik, de csak pici fejlödes kell hozza minden nap.
Van egy baratom, aki nagyon szegeny környezetben nött fel. Apja mar koran elhagyta a csaladot, anyja egyedül nevelte fel a külvarosban. Valami szerencse folytan bekerült az egyetemre. Az volt az alma, hogy ujsagiro lesz. De az elsö par napban az egyik professzor azt mondta neki, hogy csak az idejet pazarolja, sosem lesz ujsagiro. Az egyetem elöcsarnokaban ült es mar keszült hazamenni, nagyon levert volt, mikor egy fiatal hölgy odament hozza es megkerdezte mia baj. Elmondta , amit a tanar mondott neki es hogy eppen ki akar iratkozni. A nö szigoruan nezett ra es azt mondta: Hogyan mereszelt ilyet mondani maganak? Nem fog kiiratkozni, hanem velem jön. Ö volt az egyetem dekanja. Athelyezte egy masik csoportba a fiatalembert, egy masik professzorhoz. Ez a fiatalember sosem talalkozott szobatarsaval. Teljesen elterö környezetböl szarmaztak. A szobatarsa gazdag csaladban nött fel, ö meg videkröl jött. De Isten mindig tudja, mit csinal. Ha az a vagyad, hogy fejlödj, jobba valj, Isten mindig a megfelelö embereket hozza utadba. Amikor ez a szobatars megtudta, hogy a fiu mi szeretne lenni, azt mondta neki: Sosem leszel ujsagiro ezzel a szokinccsel. Uj szavakat kell tanulnod. A szarnya ala vette es minden nap uj szora tanitotta meg. Naprol napra, honaprol honapra uj szavat tanitott meg neki a szotarbol, megtanitotta a helyes kiejtesre. 4 evig minden nap uj szot tanultak. Ez a fiatalember ma vilaghirü ujsagiro, a legfontosabb halozatoknak dolgozik es a hirekben latom öt minden nap. Mindez azzal kezdödött, hogy naponta megtanul 1 uj szot.
Mi a TE terved a fejlödesre? Teszel valamit folyamatosan es kitartoan azert, hogy javits magadon? Ha nem, akkor ma elkezdheted. Csinalj egy tervet. Ez lehet olyan egyszerü pl., hogy minden nap felkelek es az elsö 20 percet arra szanom, hogy Isten szavain meditalok. Oktato CD-t hallgatok munkaba menet. Este kicsivel korabban kikapcsolom a TV-t es 20 percig olvasok egy könyvet. Összefogok a mentorommal es havonta 2-szer elmegyünk ebedelni. Minden hetvegen elmegyek a templomba. Ez egy növekedesi terv.
Ha felelössegteljesen hajtod vegre terved, Isten viszonozni fogja az eröfeszitest. En hiszem, hogy az elkövetkezendö napokban uj lehetösegek fognak utadba kerülni. Lehetöseged lesz kiterjeszkedni, uj kihivasokkal szembenezni, uj szintre lepni, de fel kell keszülnöd. Ne hagyd el magad, a nagysag magjait hordozod bennsödben. Csak arra varnak, hogy gyökeret verjenek es kikeljenek. Hatarozd el, hogy minden nap valami ujat tanulsz. Ha van egy növekedesi terved eletedre es tartod magad hozza, adottsagaid fejlesztesere fokuszalsz, Isten megigeri, hogy adottsagod teret fog nyitni neked. Ez azt jelenti, hogy azt fogja megtenni neked, amit ennek a fiatalembernek is tett. A megfelelö embereket hozza eletedbe, a megfelelö lehetösegeket adja neked. Egyre magasabbra emelkedsz es en hiszem es kijelentem, hogy minden vagyad, minden almod, melyet Isten ültetett szivedbe, meg fog valosulni.

Joel Osteen 16

Szeretek mindig valami vidamsaggal kezdeni.
Hallottam 3 emberröl: a hindu pap, a zsido rabbi es a szoszatyar együtt jartak a vilagot. Egy nap egy kis farmon szalltak meg. A farmer azt mondta, csak 2 szemelynek tud szobat adni, egyiküknek az istalloban kell aludni. A hindu pap azt mondta, majd ö alszik az istalloban. Nehany perc mulva kopogott az ajton: Nem maradhatok kinn. Van egy tehen az istalloban es a tehenek szentek a mi vallasunkban.
A zsido rabbi azt mondta: OK. Akkor majd en alszok ott. Par perc mulva kopogott az ajton: Ez nem megy. Van ott egy diszno es az nem lenne koser.
A szoszatyar azt mondta: OK. Akkor majd kimegyek en.
Par perc mulva kopogott az ajton…. a tehen es a diszno.

A gyarapodas uj korszakairol akarok ma beszelni.
Könnyü megrekedni, amikor semmi jora nem szamitunk. Nem növekedünk, nem törünk elöre. De ha a negativ gondolatok ranktörnek, hogy elertük hatarainkat, sosem valositjuk meg celjainkat, lefele tartunk, soha ne hidd el ezeket a hazugsagokat. Isten gyarapit es nem csökkent. Soha nem akarja, hogy hatrafele menjünk, hanem csak elöre. Azt mondod, Joel, Isten maga mondta Jobnak: Az Ur ad es az Ur el is vesz. Ez igaz is, de ha megnezed a befejezest, Job 2-szeresen jobban jart, mint elötte volt. Isten 2-szeresen teritette vissza neki. Biztos hogy vannak idöszakok, amikor nem sok növekedest tapasztalunk, de en erzem lelkem melyen, hogy a gyrapodas, kivaltsagok uj korszakaiba lepünk be. Tedd a te reszed es hagyd, hogy ez a mag gyökeret verjen. Hinned kell benne, hogy akarmi jön ellened, akarmilyen igazsagtalan volt, a dolgok a te javadra valtanak at. Minden visszaeses felkeszüles a visszateresre. Isten nem csak kihoz belöle, hanem sokkal jobban kerülsz ki belöle, mint elötte voltal. Azt mondja Isten, hogy ellensegeidet lepcsöfoknak fogja hasznalni (Zsoltarok 110:1). Ez azt jelenti, hogy az utadba esö akadalyokba nem fogsz belebotlani, hogy visszatartsanak, hanem Isten lepcsöfoknak hasznalja, hogy egy magasabb szintre vigyen. Olyan, mint amikor valaki kiteszi a labat elötted, hogy elgancsoljon, de te arra hasznalod, hogy ralepj es magasbbra juss. Talan ma egy betegseggel küzdesz, mely artani akar neked. De hadd töltsek hitet beled, ez a betegseg nem fog legyözni, minden baj ellen erövel vagy felfegyverkezve. Az erök, amik erted vannak, nagyobbak annal, amik ellened vannak.
Engedd, hogy ezek a magok gyökeret verjenek. Egeszsegedben, takarekkönyvedben, kapcsolataidban uj korszakok jönnek.
O, Joel, az üzlet olyan lassan megy. A gazdasag art nekem. Istent nem korlatozza a gazdasagi helyzet, a vegzettseg vagy a szerencse, a környezet, amiben felnöttünk. Istent gondolkodasunk korlatozza. Arra kerlek ma, kezdj hinni abban, hogy a dolgok a javunkra valtanak at.
Zsoltarok 102:13 : Volt egy meghatarozott idöpont a kivaltsagokra, aldasokra, a gyarapodasra.
Ugyanigy van ma is. Vannak idöszakok, amikor termeszet fölötti ajtok alltak nyitva, amikor olyasmit vittel veghez, amit sosem tartottal lehetsegesnek, olyasmire tettel szert, amire nem tartottad erdemesnek magad. Arrol beszelek, hogy en hiszem, hogy beleptünk egy ilyen idöszakba.
Azt mondod: Joel, en nem hiszem ezt. Te sosem adod fel a remenyt. Ha ez nem neked szol, akkor azoknak, akik hisznek. Akik felkelnek es azt mondjak: Ez az en korszakom es mindent kihozok belöle. Jezus azt mondta: Az Ur szelleme lebeg fölöttem, hogy segitsem a szegenyeket, gyogyitsak es hogy kihirdessem az Ur elfogadhato eveit. (LUKACS 4:1
Az egyik forditas azt mondja: … hogy kihirdessem az Ur kegyenek evet.
Ezt nem mindenki fogadta el. Nehanyan azt mondtak, hogy tul sok mindenen mentek keresztül, sosem gyogyulok meg, sosem jutok ki ebböl, sosem valositom meg almaimat. Tudod mi törtent? Ök elszalasztottak a kedvezes korszakat. Te ne legy ilyen. Nehanyan ugy erzitek, ar ellen eveztek, de Isten azt mondja a dolgok hamarosan a javatokra fordulnak at. Talan csalodtal a multban, de Isten atforditja es uj ajtokat nyit.
A Szentiras azt mondja, hogy a csapdaba, amit az ellenseg neked allitott, saja maga fog beleesni. Nem kell aggodnod, nem kell harcolnod, maradj az uton, ez a gyarapodas korszaka.
Azt mondod: Joel, ha en a jövömbe tekintek, nem latok ilyesmit. Nem latom hogyan lehetnek egeszseges. Vagy: Egesz eletemben küzdöttem ezzel a függöseggel. Az a baj, hogy a termeszetest nezed. Mi egy termeszetfölötti Istent szolgalunk. A Szentiras azt mondja, a hitünk vezet, nem az , amit latunk (2Korintianusok 5:7). Ez azt jelenti, hogy mielött latod, mar hinned kell benne. Merem allitani, hogy amikor azt mondom, ez a te korszakod, akkor ez mindenkiben visszhangra talal. Valami melyen azt mondja, igen ez ram vonatkozik, tudom, hogy jo dolgok varnak ram. Ez az, amikor lelked megegyezik Istennel. Sajnos tul gyakran hagyjuk, hogy elmenk lebeszeljen. Meg kell tanulnunk figyelni a belsö hangokra. Ezek Isten szavai.
Olvastam egy bizonyos fajta pokrol. 8 szeme van testenek különbözö reszein, de ennek ellenere nagyon rosszul lat. Nem lat messzire es meg közelre sem tisztan, elesen. Ez a pok megis egy nagyon preciz vadasz. Hogyan lehetseges ez, mikor nem is lat jol? Isten ugy alkotta meg, hogy labain finom erzekelöszörök vannak, ezert ha nem is latja, hogy közeledik valami, de megerzi, mielött odaerne. Nagyon erzekeny rovar. Nekünk is ilyennek kell lenni. Neha, ha a jövönkre tekintünk, semmi jot nem latunk. Nem latjuk, hogyan jutunk ki valaha is az adossagokbol. Nem latjuk, hogyan ter vissza gyermekünka helyes utra. A valosagban lehetetlennek tünik, de melyen legbelül erezzük, hogy valami uton modon sikerülni fog. Szoktam neha enekelgetni egy dalt: I`ve got a feeling, everything is gonna be all right . (Az az erzesem, hogy minden rendbejön.) ez azt jelenti, hogy talan az egeszsegi allapotom nem valami jo, de az az erzesem, hogy egeszseges leszek. Megbuktam ezen a vizsgan. Le kellene törnöm, de az az erzesem, hogy Isten jobbat tartogat szamomra. Nem latom, hogyan jutnek ki ebböl, papiron lehetetlennek tünik, de az az erzesem, hogy a gyarapodas, elölepes, a termeszetfölötti lehetösegek korszakai tartanak felem.
Azt mondod: Joel, ez csak egy erzes. Nem. Isten szol lelkedhez. Mint ennek a kis poknak, neked is elöre meg kell erezned. Amikor a jövödre tekintesz, ne csak a termeszetes dolgokat nezd, hogy mivel nem rendelkezel, hogy milyen lehetetlen, mert ezek le fognak beszelni. Arra figyelj, amit belül hallasz. A hit vezessen es ne az, amit latsz.
Azt mondod: Joel, en nem latom, ez hogyan törtenhetne velem.
Ez a baj, hogy rossz dolgokat erzekelsz. Vereseget, hibat, kisszerüseget. Ezzel ezeket fogod eletedbe behozni, mintha csak meghivnad. Halgass az uj hangokra. En latom mindenki fölött a kivaltsagok, szerencse, jo egeszseg, az anyagiak es a gyözelem böseget. Barataim, Isten egy bövelkedö Isten.
Apamnak volt egy Mary nevü testvere, aki evek ota epilepszias volt. Egy ponton annyira rosszul volt, hogy elkapott egy fertözest es hallucinalt, elmeje nem volt tiszta. Sokaig korhazban volt. Mikor hazakerült, agyhoz volt kötve, komaszerü allapotban volt. Nem ismert fel senkit, nem tudott enni, 24-oras apolasra szorult. Apam masik varosban elt es sokat utazott, ezert nem igazan tudta, mennyire beteg Mary. Egy nap anyukaja, az en nagymamam, felhivta es beszamolt neki Mary allapotarol. Apam tervezte, hogy egy het mulva leutazik hozzajuk, de masnap reggel imadkozas közben hallotta, hogy Isten szol hozza. Bennsejeben egy hang ezt idezte: Eljött Mary gyogyulasanak oraja. Ima utan apam veletlenszerüen felütötte a Bibliat egy tetszöleges helyen es rabökött egy reszre. Remelte, hogy Isten ad neki egy jelet. Mindannyian probaltuk mar ezt es nem mindig müködött, de ö ezen a napon Lukacs 1:30-ra mutatott ra, ami azt mondja. Ne felj Maria, mert kegyelmet leltel Istennel. Apam tudta, ez azt jelenti, hogy eljött Mary korszaka. Ezen a reggelen leutazott 240 km-re Houstonbol Dallasba. Mikor belepett Mary szobajaba, sötet volt, a villany nem egett, felhomaly volt. Mary nem ismerte meg. Apam kinyitotta az ablaktablakat es azt mondta: Ne mondd, hogy Isten tette ezt testveremmel. Elkezdett imadkozni es imadkozni es halkan suttogta: Mary, azt akarom, hogy felkelj ebböl az agybol.
Mary egyszer csak felült. Mar honapok ota nem ment, de ebben a pillanatban felkelt es körbesetalt a hazban. Elmeje kitisztult, tudott beszelni apammal. Ezen a napon az asztalnal ült vacsoranal es önalloan evett. Ettöl a naptol nem volt szüksege orvossagra, 24-oras apolasra. Mi törtent? Isten Mary javara forditota a dolgokat. Eljött gyogyulasanak ideje.
Apam megkerdezte. Mary, miert keltel fel ilyen gyorsan az agybol?
Azt mondta: Azert, mert hallottam Istent szolni, hogy keljek fel.
Nem Mary. En mondtam, hogy kelj fel. – mondta apam.
Mary azt mondta: Nem. En Istent hallottam.
Mi a lenyeg? Ha hiszel, azt fogod hallani, amit Isten akar meghallatni veled.
Mary kesöbb elmondta (meg is irta egy könyvben), hogy bar elmeje nem volt tiszta honapokig es hol eszmeletenel volt, hol nem, de melyen belül erezte, hogy valami jo jön. Mint a kis pok, ö is elöre megerezte, hogy egy nap szabad lesz es egeszseges, normalis eletet elhet. Ha figyelsz bennsödre, akkor a sötet orakban is hallani fogod Isten suttogasat, hogy valami jobb van a horizonton. Meg ha lehetetlennek is tünik, hallom a hangot, mely azt sugja, en meg tudom forditani, kepes vagyok arra, amire ember nem kepes. Ha mindenki mas azt mondja vege, ez mar nem lesz jobb, lelked melyen Isten azt fogja mondani, uj kezdetem van szamodra, fel tudom eleszteni a holt almokat, legszebb napjaid meg elötted vannak.
Maryt hite vezette es nem az, amit latott. En hiszem, hogy ez az apro remeny, ez a hit teszi lehetöve, hogy Isten munkalkodjon eletünkön. Nem kell nagy hit, nem kell mindent megertened, csak engedd, hogy az isteni remeny magja gyökeret verjen szivedben.
Kaptam egy levelet egy hölgytöl, aki autobalesetben nyakcsigolyajat törte. Szamos müteten esett at es remelte, hogy felepül, de csak egyre romlott allapota. Folyamatos fajdalmakkal elt es ferje apolta honaprol honapra. Egy nap annyira elkeseredett, hogy veget akart vetni eletenek. Nem tudott jarni, de ugy gondolta, felall a kerekesszekböl es kiveszi ferje puskajat a vitrinböl. Ferje vadaszni szokott es több fegyvere is volt. Amikor felallt a szekböl, elvesztette egyensulyat es a TV-asztalra esett, onnan pedig hanyatt a földre. Nem tudott megmozdulni. Közben a TV taviranyitoja is a földre esett es az elemek kirepültek belöle. Eközben valahogy atvaltott egy masik csatornara, ahol eppen en predikaltam. A hölgy elmondta, hogy egy ponton elhitte, hogy meg fog gyogyulni. Erezte a remeny magjat, de olyan regota volt mar beteg es annyi visszaesesen ment keresztül, hogy elvesztette hitet. Szeretem azt a tenyt, hogy Isten sosem ad fel bennünket. Mi leirhatjuk öt, de ö sosem ir le bennünket. Megha nem is hitte a hölgy, hogy Isten dolgozik, gyogyulasa ideje megis uton volt.
Feküdt a hatan es nem tudott megmozdulni. Elsö gondolata az volt, hogy itt fogok meghalni es ezt a TV-predikatort kell közben hallgatnom. De Isten titokzatos modon dolgozik. Ezen a napon arrol beszeltem, hogyan kepes Isten minden helyzetet megforditani, hogyan tudja legsötetebb oradat a legfenyesebbre valtoztatni. A hölgy olyan bekesseget kezdett erezni, amilyet meg soha. Azt mondta, nem tudott megmozdulni, nem tudta szemeit kinyitni, de erezte, amint örömkönnyek folynak arcan. Kesöbb hazaert ferje es mely alomba merülve talalta. Miutan felemelte es megvizsgalta, igy szolt: Ugy tünik, mintha a taviranyitoval karamboloztal volna. A nö mosolygott es azt mondta: nem. Ez nem volt baleset.
Ez a nap volt a fordulopont. Ezen a napon kezdett jobban lenni. Uj remeny töltötte meg szivet.
Barataim, Isten mar meghatarozta a gyogyulasok, kivaltsagok, gyarapodasok idejet. Talan nem lattad multadban, de ne batortalanodj el, mar közeledik. Isten mar felsorakoztatta a megfelelö embereket, a megfelelö lehetösegeket. Mar mindent megtervezett. Ha a negativ gondolatok jönnek, melyek azt mondjak neked, ez sosem fog megvaltozni, sosem leszel egszseges, sosem maszol ki ebböl, csak jelentsd ki: Hallom a böseg hangjait, az egeszseg hangjait, a rendbehozatal hangjait, az elölepes hangjait. Talan nem lathatom, de erzem itt belül. Tudom, hogy kivaltsagaim idöpontja közeleg. Tudom, hogy talpraallasom oraja uton van, erzem, hogy minden rendbe fog jönni.
Az Otestamentumban van egy Hezekias nevü ferfi. Nagyon beteg volt es abban az idöben nem volt ra orvossag. Egeszsegi allapota rohamosan romlott. Megkerte Ezsias profetat, hogy mondja el, mi var ra. Ezsias azt mondta neki: Ezek az Ur szavai hozzad: Tedd rendbe hazad, mert meg fogsz halni.(2 Kiralyok 20:1). Hezekias nem eppen ilyen szavakat vart, de szeretem a tenyt, hogy nem adta fel, nem fogadta el a vereseget. Gondolhatta volna, hogy Isten hatalmas, ö azt mondta meghalok, igy vege mindennek. De a Szentiras azt mondja, hogy arcat a fal fele forditotta (2 Kiralyok 20:2) es emlekeztette Istent minden jora, amit veghezvitt. Azt mondta:Istenem, szüleim, nagyszüleim nem szolgaltak teged, de en igen. Nem voltam tökeletes, de mindig legjobb igyekezetemmel probaltam kedvedben jarni.
Nehez idöszakban erdemes Istent emlekeztetni arra, amit eddig tettel: Istenem, en templomba viszem a csladomat. Extra merföldeket tettem meg, hogy masoknak segitsek. Adtam, szolgaltam, hüseges voltam. A szükseg idejen ezaltal hivod be azokat a magokat, melyeket elültettel. Ha mas csaladtagjaid is szerettek Istent, csak emlekeztesd ra: tudod, anyam imadkozott. Nagyszüleink sziveben voltal. Mit mondasz ezzel? Azt, hogy Istenem, nekünk törtenelmünk van veled.
Ezt tettte Hezekias. Arccal a fal fele fordult es kegyelemert imadkozott. Mielött Ezsias elhagyta volna a templom epületet, Isten ujra beszelt vele es azt mondta: Menj vissza Hezekiashoz es mondd meg neki, hogy meggondoltam magam. Mondd meg neki, hogy 15 evvel hosszabbitom meg eletet (2 Kiralyok 2:4).
Barataim, Isten gyarapit es nem rombol. Ez azt mondja nekem, hogy hitünkkel megvaltoztathatjuk Isten dönteset. Gondolj bele: az egyik pillanatban Hezekias halalos iteletet kapott. 5 perccel kesöbb a dolgok atvaltottak es hirtelen 15 evet kapott. Mi törtent? Belepett egy uj korszakba. Mikor törtent ez? Amikor hitt. Amikor elfogadta Isten josagat.
A Szentiras leirja, hogy amikor megkapta a johirt, levette a halotti ruhajat es felöltötte ünneplö ruhait. Megköszönte Istennek, hogy gyogyulasa mar folyamatban van, hogy egy uj korszakba lepett be. Biztos vagyok benne, hogy az emberek, mikor raneztek, azt mondtak: Na igen, boldognak latszol, de nem különbözöl tölünk. Meg mindig betegnek latszol, gyenge es sapadt vagy. Azt mondta: Nem. Talan nem nezek ki jobban, mint ti es talan nem erzem magam jobban, de erzem itt belül a gyogyulast. Igeretet kaptam Istentöl es tudom, hogy a szeljaras nekem fog kedvezni.
Nehanyan talan azt gondoljatok, mindennek vege. Tul vagy tüzön, vizen, de Isten azt mondja, kegyelet jön. A dolgok atvaltanak. Nem lathatod hogyan törtenik, nem tudod szavakba önteni, de itt legbelül a mag gyökeret vert. Mint az a kis pok, ugy erzed, hogy valami jo közelit, tudod, hogy minden rendbejön. Hadd jelentsem ki, hogy anyagiakban, egeszsegedben, kapcsolataidban uj korszakok jönnek. Lehet, hogy elutasitottak a multban, de el fognak fogadni a jövöben. Lehet, hogy lecsusztal, de fel fogsz emelkedni. Isten lepcsöfoknak fogja hasznalni ellensegeidet. Miert? Mert ez a te korszakod. A szelek megfordultak. Miert nem teszel ugy, mint Hezekias? Vedd le a halotti ruhad. Vedd le a negativ, vesztes, nem fog sikerülni mentalitast es allj hozza elvarassal, halaadassal. Egesz nap köszönd Istennek, hogy uj korszakok jönnek. Köszönd meg, hogy eljött talpraallasod ideje. Ha megteszed, meg fogod tapasztalni, hogy az isteni aldas szelei segitenek. Kiemelkedsz a kisszerüsegböl, legyözöd ellenfeleid, tuljutsz minden akadalyon es a gyöztesek eletet fogod elni.

Joel Osteen 15

Szeretek minden heten valami vidamsaggal kezdeni.
Hallottam egy nagyon zsugori emberröl. Halala elött megigertette felesegevel, hogy azzal 50ezer Dollarral együtt temeti el, amit megsporolt. A felesege megigerte es megegyeztek.
A temetesen, mielött lezartak volna a koporsot, a feleseg beletett egy kis fadobozkat. A baratnöje megkerdezte, hogy ugye nem rakta a penzt a koporsoba. A feleseg azt mondta: Persze, hogy beletettem. Kereszteny vagyok. Megigertem neki es mivel nem hazudhatok, meg is tettem. A baratnö megkerdezte: Azt mondod, most temettel el 50 ezer Dollart? A feleseg azt valaszolta: Hat persze. Irtam egy csekket.

Arrol akarok ma beszelni, hogyan szabadulj meg a negativ beallitodastol. Sokszor nem vesszük eszre, hogy sajat gondolataink tartanak vissza attol, hogy kihozzuk magunkbol a legtöbbet. Isten folyamatosan probal uj magokat elültetni szivünkben. Azt mondja, hogy meg tudjuk valositani almainkat, meg tudunk szabadulni egy függösegtöl, tul tudunk lepni a multon. Azonban tul gyakran a rossz szoftver miatt nem tudnak ezek a magok gyökeret verni. Ahelyett, hogy egyezsegre jutnank Istennel es arra gondolnank, hogy meg tudom csinalni, hogy lehetseges, mi pont az ellenkezöjet tesszük. Arra gondolunk, hogy nem tudom megcsinalni, nem vagyok tehetseges, tul öreg vagyok, mar tul sok mindenen keresztülmentem. A szoftverünk le van korlatozva. At kell vizsgalnod a gondolatvilagodat. Mire gondolsz? Hagyod, hogy olyan hiedelmek korlatozzanak, hogy ez jo igy, ahogy van es te nem fogsz elöbbre jutni? Joel, en sosem leszek egeszseges, mar evek ota beteg vagyok. Sosem szabadulok meg ettöl a problematol, inkabb megtanulok együtt elni vele. Vedd eszre, hogy ezek negativ gondolatmintak, amik megakadalyozzak, hogy felemelkedj. Ahogy egy virus le tud fagyasztani egy szamitogepet, egy hiedelem is meg tudja fagyasztani gondolatainkat. Az egyik legjobb dolog, amit megtanulhatunk, hogy megnyomjuk a DEL (törles) gombot. Ki kell törölnünk a nem-tudom-megtenni-, nem-vagyok-ra-kepes-, nem-vagyok-eleg-jo gondolatokat es programozzuk at gondolkodasunkat azzal, amit Isten mond rolunk. Isten azt mondja, kepesek vagyunk ra. Isten azt mondja, mindent meg tudunk tenni. Isten azt mondja, erösek, tehetsegesek, kreativak vagyunk. Isten magjait hordjuk bennsönkben. Szabadulj meg a rossz gondolamintaktol es lepj be egy uj korszakba, a kivaltsagokba, a jobb egeszsegi allapotba, a fontos összeköttetesekbe, a termeszetfölötti lehetösegekbe. Ez lehet hosszu ut, talan evekig is eltarthat, de a jo hir, hogy ez egy uj nap es Isten kesz uj dolgokra.
Nehanyan stagnalnak es feladtatok almaitokat. Nem hiszed, hogy valaha is tied lesz a haz, amire vagysz vagy hogy valaha is egszseges leszel, kijutsz ebböl. Es most ez jatszodik le ujra es ujra azt hajtogatvan, mostantol csak lejjebb jutsz. Megprobaltad es elbuktal, sosem fogsz meghazasodni, mert tul öreg vagy, igy marad minden. Tarts kezed a DEL gombon, vedd meg gondolataidat es ne engedd, hogy az ilyen gondolatok gyökeret verjenek. Ezek korlatot szabnak eletednek.
Annyian mondtak mar nekem: Joel, nem aldhatsz meg, mert en mar tul sok hibat elkövettem. Keresd meg a DEL-gombot, szabadulj meg ettöl a gondolattol es csereld le a megbocsatas gondolataival.
Vagy: En nem tudom megvalositani almaimat, mert nincsenek összekötteteseim, forrasaim, vegzettsegem. Nyomd meg a DEL-gombot. Te es Isten többsegben vagytok. Isten mar felsorakoztatta a megfelelö embereket, lehetösegeket.
Vagy: nem megfelelö a szemelyisegem. Nem vagyok nyitott, vonzo. Töröld ki ezt a szemetet es emlekeztesd magad ra, hogy egy alma vagy Isten fajan, nincs megegy olyan szemely, mint te.
Mint ahogy Romaiak 12:2 is mondja: Ujitsd meg elmedet Isten szavaival. Ez azt jelenti, hogy programozd at szoftvered azzal, amit Isten allit rolad. Ha olyan gondolatod tamad, hogy nem tudsz magasabbra emelkedni, vagy ereztetik veled, hogy kevesebb vagy, vagy ugy erzed, ez sosem lesz jobb, csak lepj ki es mondd, köszönöm, ebböl nem kerek. Talan igy volt eddig, de nem fog igy maradni. Tudom ki vagyok: a leghatalmasabb Isten gyermeke. Azza valok, amive Isten teremtett es megkapok mindent, amit Isten nekem szant. Legyen gyöztes a hozzaalasod. Tudnod kell, hogy kepes vagy mindarra, amire Isten teremtett.
Arra gondolok, hogy a gyerekek milyen izgatottan kezdik az eletet. Nagy almaik vannak. Ürhajosok, tudosok, tanarok, enekesek, focistak akarnak lenni. Elhiszik, hogy mindenre kepesek. Nem hatarozatlanok, nem bizonytalanok, hanem hatarozottak, magabiztosak. Tudod miert? Mert ök most jöttek a Megalkotojuktol. Gondolkodasuk nem korlatozott. Erzik a nagysag magjait.
De tul gyakran az idök folyaman, ahogy felnönek, atprogramozodnak. Valaki elmondja nekik, mire nem kepesek, mive nem fognak valni. A környezet elkezdi elnyomni öket. Egy edzö azt mondja, nem vagy eleg jo, hogy a csapatban jatssz. Az önbizalom lecsökken. Latnak valakit jobb külsövel es kezdenek elbizonytalanodni.
Mindez aprankent szetrombolja mindazt, amik ök valojaban. Arra kezdenek gondolni, hogy atlagosak, semmivel sem többek masoknal. Ez törtent ma sok emberrel. Nagyon varatlanul, nagyon lassan atprogramozodtak a kisszerüsegre. Az egykori almaikat elnyomtak. Hittek abban, hogy nyomot hagynak generaciojukon, de mara elmult lelkesedesük. Ha eszrevesszük, hogy megrekedünk es nem hiszünk mar a felemelkedesben, kerdezzük meg magunktol: Miert gondolkodom igy? Ki programozott igy, hogy hibasnak erezzem magam? Ki programozta, hogy feladjam almaimat? Ki programozta belem, hogy ugy erezzem, sosem tudom leadni ezeket a kilokat? Ki programozta belem, hogy csak atlagos vagyok? Honnan jönnek ezek a gondolatok? Lehet, hogy befogadtad a negativ beallitodast a környezet miatt, amiben felnöttel, vagy azoktol, akikkel felnöttel? Ertsd meg, hogy ami normalisnak tünik szamodra, nem szüksegszerüen normalis. Vagy mas szavakkal, csak azert, mert azok, akik körülötted voltak, mikor felnövekedtel, negativak voltak, nem jelenti azt, hogy negativnak kell lenned. Ez nem normalis. Csak azert, mert nehany baratodnak nincsenek almai, celjai es nem vittek sokra az eletben, ez nem jelenti azt, hogy neked is igy kell elned. Ez nem normalis. Csak azert, mert masik csaladtagok függösegekkel, rossz szokasokkal vagy alacsony önertekelessel rendelkeztek, ne kövesd el a hibat, hogy azt gondolod, ez normalis. Nem erre születtel. Tul gyakran csak beletörödünk es sokaig eszre sem vesszük, hogy ez nem az Isten adta legtöbb. Ha negativ környezetben voltal, vagy eppen vagy, olyanok között, akiknek alacsony az önertekelesük, kis almaik, kis celjaik, vesztes gondolkodasmodjuk van, nem engedheted meg, hogy ez normalissa valjon szamodra. Meg kell kerdezned önmagadat: Megengedtem magamnak, hogy kisszerüsegre programozzanak? Csak atlagost varok el karrieremben, hazassagomban, önertekelesemben, hozzaallasomban? A jo hir, hogy nem kesö valtoztatni, ha megszabadulsz a hiedelmektöl es visszatersz oda, aki valojaban vagy, a hatalmas Isten gyermeke, tele lehetösegekkel, kepessegekkel, erös, magabiztos. Ha egyezseget kötsz Istennel es elkezdesz hinni abban, hogy magasabbra tudsz emelkedni, akkor meg mindent valora tudsz valtani, amit Isten szivedbe ültetett. Nem vagy tul öreg. Mozes 80 eves volt, mikor Isten hivta. Nem követtel el sok hibat. Jakob bünözökent volt hires, Isten megis nagyszerü dolgokra hasznalta. Nem vagy tul sok igazsagtalansagon, Jozsef 13evig ült börtönben olyasmiert, amit el sem követett es Isten megis sokkal jobban hozta ki onnan, mint valaha is volt elötte. Miröl beszelek? Meg van idö, hogy beteljesitsd küldetesed es nyomot hagyj. Ne figyelj azokra a hazugsagokra, melyek azt mondjak, elerted korlataidat es messzebbre mar nem jutsz. Hadd aruljam el: ma nem lennel itt, ha nem lenne valami mas, amit meg veghez kell vinned. Isten nem adott volna neked lelegzetet ma reggel, ha nem varna rad gyözelem. Küldetesed van. Nem csak azert vagy, hogy kitöltsd a teret. Arra teremttettel, hogy különbözö legy, hogy gazdag, teljes eletet elj. De mindez a fejben kezdödik. Ha nem erzed magad tehetsegesnek, sosem lesz batorsagod belepni az Isten altal adott vegzetbe. Ha nem tartod magad vonzonak, nem hiszed, hogy jo szemelyiseggel rendelkezel, nem fogsz talalkozni azokkal, akiket Isten neked szant. Ha nem hiszed, hogy meg tudsz szabadulni a függösegtöl, nem is fogsz. Ha azt hiszed, elerted a fölsö hatart, akkor el is erted. Vedd eszre, hogy a rossz gondolkodasmod probal visszatartani küldetesed beteljesitesetöl. Nem az, hogy nem tudsz tovabbmenni, hanem te kenyszerited magad arra, hogy ne tudj tovabbmenni. Amig nem szabadulsz meg ettöl a gondolkodastol, amid nem nyomod le a DEL-gombot es nem törlöd ki ezt a szemetet, ott fogsz maradni, ahol vagy.
Egyik baratom egy nap a fület takaritotta. Tul eröteljesen csinalta es atszurta a dobhartyajat. Borzaszto fajdalmas volt, a folder zuhant. Nehany perc mulva, amikor a fajdalom alabbhagyott, probalt felallni, de nem tudott. Azert, mert ha megserted az egyensulyozo szerved, elveszted egyensulyerzekedet es nem tudsz felallni. Egy kis aprocska szerv a fülünkben egesz egyensulyerzekünket meghatarozza. Lehetsz erös, energikus, koordinalt, minden be van kapcsolva, csak ez a kicsi dolog van kikapcsolva.
Ugyanez van gondolatvilagunkkal is. Gondolkodasunk eredetileg egyensulyban van. Isten mindannyiunknak adott tehetseget, adottsagokat, kepessegeket. Telve vagy tettrekeszseggel. A nagysag magjait hordozod magadban. De egy olyan apro dolog, mint egy gondolat, visszatarthat attol, hogy azza valj, aminek teremttettel. Nem azert, mert nem vagy tehetseges, hanem egyszerüen azert, mert hagytad, hogy a rossz szoftver iranyitsa fajljaidat. Csak egy gondolat mondja neked, hogy nem vagy eleg hozza. Ha megengeded, hogy ez a gondolat gyökeret verjen, ez egesz eletedre kibillenthet egyensulyodbol. Csak egyetlen gondolat mondja, hogy tulsok hibat követtel el, semmi jo nem var mar rad. Ha elhiszed ezt a hazugsagot, vissza fog tartani attol, hogy beteljesitsd Isten adta küldetesed. Egy gondolat azt mondja, tul nagyok a problemaid, sosem jutsz ki belöle, mindig is igy volt. Ha hagyod, ez a gondolat visszatart az elörejutastol es hogy megtapasztald a nagyszerü dolgokat, melyeket Isten tartogat szamodra. Nagyon fontos, hogy leltarozzuk gondolatvilagunkat. Azonosits minden negativ gondolatmintat, ami visszatart. Ha a bizonytalansag, legyözöttseg gondolatai merülnek fel, lepj ki a DEL gomb leütesevel. Csak mondd: Köszönöm,de ebböl nem kerek. Azokra a gondolatokra, melyek azt mondjak, sosem fogod veghezvinni almaidat, mondd: Köszönöm, nem. Kepes vagyok megvalositani almaimat. Azokra a gondolatokra, melyek azt mondjak nem vagy eleg jo, valaszold: Köszönöm, nem. Tudom, hogy elismert vagyok, a Mindenhato elfogadott engem.
Sosem fogsz ebböl kimaszni, sosem fogsz anyagilag fellendülni. Nem, barataim. Tudom, hogy barmihez is nyulok, sikerre viszem. Tudom, hogy Isten csinal utat, megha ugy is latszik, hogy nincs kiut. Vagy: Isten nemelegedett veled, sosem leszel aldott. Nem. Tudom, hogy Isten nem haragszik miattam, hanem szeret engem. Tudom, hogy a multam elfelejtödik, a jövöm fenyes, ezert belepek egy uj korszakba.
Szeretem, amit Carl Louis tett. Szamos olimpiai aranyat nyert tavolugrasban. A sok ev alatt, mig edzett, minden szakertö allitotta, hogy soha nem lesz kepes ember 30 labnal nagyobbat ugrani. A tudosok kutattak, szamitasokat vegeztek es arra a vegeredmenyre jutottak, hogy ember nem kepes ekkorat ugrani. Egy nap egy reporter megkerdezte Carl Louist, hogy mi a velemenye erröl. Azt mondta, tudom, minden szakertö azt mondja, lehetetlen, de en nem hallgatok az ilyen beszedre. Tudom, hogy az ilyen gondolatok leperegnek rolam. Azt mondta ezzel, ha eleg sokaig ragodom ezen, tudom, hogy meggyöz arrol, hogy nemtudom megcsinalni, tudom, hogy sosem leszek kepes ra. Nagyon igaza volt. Ha a fejedben nem vagy gyöztes, a valosagban sem leszel az. Meg abban az evben 30 labnal tavolabbra ugrott es vilagrekordot döntött. Hadd kerdezzelek meg: megengeded, hogy a gondolatok leperegjenek rolad? En megtanultam ugy tenni, mint ö es megnyomtam a DEL billentyüt. Talan minden szakertö azt allitotta, lehetetlen, sosem lesz jobb, de tudjal rola, hogy mindig Istene az utolso szo. Es ö nem ültette volna szivedbe ezt az almot, ha nem allna modjaban megvalositani. Nem adta volna neked ezt az igeretet, ha nem keszült volna fel a beteljesitesere.
Ez az egyik dolog, amit kedveltem apamban. Apam nagy szegenysegben nött fel. Nem volt penzük, neki nem volt iskolai vegzettsege, jövöje. Leragadhatott volna ott, veresegre volt programozva. Nem ismert jobbat, ezt latta mindig. Jo emberek neveltek fel, szerettek, kedvesek voltak vele, de egyikük sem vitte sokra az eletben. De apam 17evesen, amikor Istennek ajanlotta eletet, elkezdte ujraprogramozni gondolkodasat. Valami melyen azt sugta neki, te többre vagy kepes. De minden hang azt mondta, ez lehetetlen. Minden hang azt mondta, sosem kerülsz ki ebböl a környezetböl. Apam azonban nem engedte, hogy ezek a gondolatok gyökeret verjenek. Azt mondta: Ez az, ahol vagyok, da nem az aki vagyok. Legyözhetetlen vagyok. Gyöztes vagyok, nem legyözött. Nap nap utan folyamatosan nyomta a DEL gombot. Ha arra gondolt, nincs jövöje – töröld. Isten tervei remenyt es jövöt adnak nekem. De nincs penzed – Töröld. Isten minden szüksegletemet kielegiti, utat nyit ott, ahol latszolag nincs ut. Atprogramozta gondolkodasat a hit, remeny, gyözelem gondolataival. Kitört ebböl a környezetböl, uj szinvonalat allitott fel.
Ki mondta neked, hogy mindig ott fogsz maradni, ahol vagy? Ki mondta, hogy nem tudod megvalositani almaidat? Ki mondta, hogy nem tudsz szakitani ezzel a függöseggel? Meg kell nyomnotok a DEL gombot. Programoznotok kell elmeteket a gyözelemre, aldasokra, amik kijarnak nektek. Mindegy hogy nez ki a helyzet. Ha 1000 dolog is van ellened, ha 1000 kifogasod is van arra, hogy miert vagy ott, ahol vagy, de arra kerlek, tegy ugy, mint apam. Törj ki ebböl a vesztes gondolkodasmodbol es kezdd hinni, hogy minden kihivason tuljutsz, minden akadalyt legyözöl, nem fogsz leragadni a kisszerüsegben, hanem megvalositasz minden almot, minden vagyat, amit Isten ültetett szivedbe. Minden belülröl indul el. Jo dolog, ha Isten megmutatja, hogy van-e olyan gondolkodasmintank, ami visszatart bennünket. Sokszor nem tudjuk miert gondoljuk azt, amit gondolunk. Csak elfogadjuk. Igy nöttünk fel. De ez nem jelenti szüksegszerüen azt, hogy helyes. Ra kell kerdeznünk, hogy miert gondolom igy. Miert gondolom, hogy sosem kerülök be a cegvezetesbe? Miert gondolom, hogy nem tudom megirni azt a könyvet? Miert gondolom, hogy sosem fogok egyetemre jarni? Miert gondolom, hogy nem lennek joszülö? Ezek azok a hiedelmek, amik generaciokon at vegigkisernek bennünket. Az a baj, hogy egyszerüen elfogadjuk ezeket. Vegszonak tekintjük. Ha felismernenk, hogy miert gondolkodunk igy, ahogy gondolkodunk, sokszor mar ez is felszabaditana.
Hallottam egy fiatal parrol, akik nemreg hazasodtak. A ferfi eszrevette, hogy amikor a felesege sonkat fözött, minden egyes alkalommal levagta a sonka vegeit. Nem ertette, miert pazarolja igy a sonkat. Egyik nap, mikor felesege megint sonkat fözött, nem birta tovabb idegekkel es megkerdezte, miert csinalja. A nö azzal vedekezett, hogy azert, mert anyja fözte a vilag legjobb sonkajat es ö mindig levagta a vegeit. A ferfi azt mondta: Ez szep, de tudod, hogy miert csinalta? Azt mondta a feleseg: Fogalmam sincs. A ferj mondta, hogy hivjak fel az anyost. Fel is hivtak es megkerdeztek, miert vagja le a sonka vegeit. Az anyos azzal vedekezett, hogy az ö anyja fözte a vilag legfinomabb sonkajat es ö mindig levagta a vegeket. Ez mind szep – mondta a ferfi – de tudod, miert csinalta? Fogalmam sincs. – mondta az anyos. Felhivtak a nagymamat, miert vagja le a sonka vegeit. Nagyon egyszerü. – valaszolta a nagymama. – Azert, mert tul kicsi a serpenyöm.
Hadd kerdezzem meg, te is levagod a vegeket, anelkül, hogy tudnad miert teszed? Elfogadsz dolgokat azert, mert mindig is igy volt? Sosem leszek sikeres, Joel, a csladombol meg soha senki nem volt sikeres. Miert ne? ez csak egy hiedelem. Neked lehet nagyobb serpenyöd. Szüleid, nagyszüleid megfizettek az arat, hogy te jobban elj, mint ök. Miert nem lepsz egy uj korszakba? Miert nem gondolsz nagyobbat? En ebben a kis hazban nöttem fel, ez minden. Ma egy uj nap van. Isten azt akarja, hogy többet hagyj hatra a gyerekeidnek. Legyen nagyobb almod. Üss egy DEL-t a korlatozo gondolatokra. Negativ, batortalan, depresszios vagyok, mert anyam is mindig ilyen volt. Senki nem kenyszerit, hogy ugyanolyan legy. Allits fel uj szinvonalat. Kerdezd magadtol, miert teszek igy? Lehet, hogy megengedted, hogy egy hiedelem formalodjon es nem is vetted eszre, hogy megrögzült?
Vagy olyan, hogy : sosem fogok egyetemre jarni. A csaladombol soha senki nem jart egyetemre. Tulsulyos vagyok, mert a csaladomban mindenki tulsulyos. Ne fogadd ezt el. Programozd at szoftvered. Nem muszaly olyannak maradnia, amilyen eddig volt.
Hallottam egy nagy kutyarol, ami vemhes volt. Egy nap elütötte egy auto es mindket hatso laba eltört. A kutya hazavonszolta magat. Lassan felepült, de mivel nem vittek allatorvoshoz, a csont rosszul fort össze es hatso labait nem tudta hasznalni, csak huzta maga utan. A kiskutyak megszülettek. Teljesen egszsegesen rohangaltak, jatszottak, de 3 het mulva ugy kezdtek jarni, mint anyjuk – huztak a hatso labaikat. Talan ök is megserültek a balesetben? Elvittek öket az allatorvoshoz, de az nem talalt semmit. Teljesen egeszsegesek voltak. Mi volt a baj? A kiskutyak utanoztak anyjukat. Nem ismertek mast, azt gondoltak, igy kell jarniuk.
Sokszor ez törtenik velünk. Nem is vesszük eszre, de ugy teszünk, gondolunk dolgokat, ahogy azoktol lattuk, akik felneveltek. Most lemasoljuk az ö viselkedesüket. Talan jo emberek voltak, de lehettek olyan tulajdonsagaik, amiket mi is tovabbadunk gyermekeinknek. Függösegeik voltak, most nekünk vannak függösegeink. Alacsony volt az önertekelesük, most nekünk alacsony az önertekelesünk. Mindig huztak a hatso labukat, most mi is huzzuk a hatso labunkat. Talan most is azon töprengsz, miert gondolkodsz igy. Vedd eszre, hogy a kiskutyakhoz hasonloan, neked sincs semmi gond a hatso labaiddal. Ez csak egy rossz beallitodas. Ha kiegyenesited gondolataidat, labaid is ki fognak egyenesedni. Ertsd meg, Isten nem selejtesnek teremtett, nem kevesebbnek, hanem sajat kepere teremtett. Tehetseggel, kreativitassal latott el. Ne huzd a hatso labaidat. Ne legyenek függösegeid, kis almaid, alacsony önertekelesed. Ez nem az, aki valojaban vagy. Talan ilyen voltal, de a jo hir, hogy atalakulhatsz. Megujithatod elmedet es ha megteszed, nemcsak helyesen fogsz jarni, hanem elkezdesz futni. Leszakitod a lancokat es kilepsz a szabadsagba. Kilepsz a kisszerüsegböl es belepsz a kivalosagba. Miert nem hatarozod el ma, hogy belepsz egy uj korszakba, elörelepesbe, jobb egeszsegi allapotba, az eröbe, a termeszetfölötti lehetösegekbe.
Nehanyan, ha csak egyetelen rossz gondolkodasmintatol megszabadultok, egyetlen rossz gondolattol es maris visszanyeritek az egyensulyt es teljesen uj szintre juttok. Meg kell vizsgalnod a gondolatvilagod. Kerdezz ra, miert gondolom ezt. Es ha megtalalod a negativ hiedelmeket, nyomd le a DEL-billentyüt, programozd ujra szoftveredet. Ha megtanulsz megszabadulni a rossz gondolatmintaktol es arra kezdesz gondolni, hogy meg tudom csinalni, lehetseges, akkor eleted is követni fogja gondolataidat. Isten ekkor radhinti aldasait es kegyet, tuljutsz minden akadalyon, legyözöl minden ellenseget es en hiszem es kijelentem, hogy meglatod, minden almod, minden vagyad valora valik.

Joel Osteen 14

Arrol akarok ma beszelni, hogyan forditsd javadra az Isten altal adott lehetösegeket.
Isten mindannyiunkat sikeresnek teremtett. A Vilagegyetem megalapitasa elött pontos tervet keszitett mindannyiunk eletere. Ebben a tervben vannak bizonyos jeles pillanatok, amik be fognak következni. Ezek nem hagyomanyos pillanatok, hanem vegzetünket elöidezö pillanatok. Arra teremttettek, hogy evekkel elörerepitsenek bennünket. A Szentiras azt mondja: Mindenkinel összejön az idö es a lehetöseg. Ez azt jelenti, hogy megvan ra a lehetöseged, hogy a megfelelö emberekkel talalkozz, hogy elörelepj karrieredben, hogy valora valtsd almaidat. Isten mar elöre elrendezte a növekedes, aldas idöszakait. Talan nem latsz pozitivat, talan egy helyben topogsz, de hadd batoritsalak, hogy jövödben kivaltsagos korszakok, a növekedes korszakai vannak. Sokan elszalasztjak ezeket a pillanatokat. Probalkoztak es belebuktak, ezert mar nem hisznek.
A Szentiras beszel arrol, hogyan arasztott el Jezus egy varost, mert elszalasztottak a vizitalasuk orajat. Mindenki eleteben vannak vizitek. Talan 5 even at nem törtenik semmi, de egyszer csak eljön az Istennek szentelt pillanat. Talalkozunk egy szemellyel, vagy a haz, amit nem erdemeltünk meg, egy allas egy uj cegnel es ez egy masodperc alatt evekkel visz elöre.
Vissza tudok tekinteni a sajat eletemre es latom a pillanatokat, melyek egy magasabb szintre keszitettek fel. Huszas eveim elejen betertem egy ekszerüzletbe, hogy elemet vegyek az oramba es ekkor talalkoztam Victoriaval. Egy jeles pillanat. 100 ekszerbolt van itt Hustonban, az oramban tönkre kellett mennie az elemnek, Victorianak aznap dolgoznia kellett. Ez nem veletlen egybeeses. Isten hozta össze az idöpontot a lehetöseggel. Isten mar a Vilagegyetem megalapitasa elött elrendelte ezt a pillanatot. Ezert nem kell aggodnunk, ne legyünk csalodottak, ha a dolgok nem olyan gyorsan törtennek meg, mint szeretnenk. Csak annyit kell tennünk, hogy hiszünk, tudvan, hogy Isten iranyitja lepteinket. Amig csak hiszünk, a jeles pillanataink uton vannak.
Szeretem, amit David mondott Zsoltarok 31:15-ben: Istenem, az idöm a Te kezedben van. Ezzel azt mondta, hogy Istenem, tudom, hogy termeszetfölötti dolgokat tartogatsz szamomra, a megfelelö embereket, a megfelelö lehetösegeket. Ezert nem aggodom, bekes maradok, tudom, hogy elviszel engem vegcelomhoz.
Fel kell ismernünk eletünk különbözö korszakait. Könnyü csalodni, ha celjaink nem a mi ütemtervünk szerint valosulnak meg, de nem minden evszak az aratas idöszaka. Vannak szantas, magvetes, öntözes korszakai. Biztos, hogy mindenki szeretne folyamatosan gyarapodni, innen is, onnan is csak jot kapni, de a többi korszak nelkül nem lennenk felkeszülve. A szantas idöszakaban, amikor Isten olyan esemenyeket hoz letre, amiket nekünk kezelni kell, ez az, ami az elölepesre keszit fel bennünket. Ha nem haladsz ugy elöre, mint szeretned, ne menj visszafele, kapaszkodj a poziciodba, legyen jo hozzaallasod, meg ha nehez is. Ha ezt megteszed, letetted a probat es Isten igeri, jeles pillanataid uton vannak.
Nehany evvel azutan, hogy Victoria es en összehazasodtunk, egy szep varosi laksban eltünk nagy boldogsagban. Egy napon Victoria hirtelen kijelentette, hogy el kell adnunk ezt a hazat. Amikor ezt mondta, lelkem melyen nyugalmat ereztem, tudtam, hogy igaza van. Gondolhattuk volna azt, hogy itt kenyelmes, de mi figyeltünk erre a pici hangar, mely azt mondta, valami job van kialakuloban. A jeles pillanat közeledik, a gyarapodas idöszaka. Ismertünk 10-merföldes körzetben minden elado hazat. Honapokig kerestünk es egyik vasarnap delutan raleltünk erre az öreg romos hazra, ami egy gyönyörü birtokon allt. Az ablakok kitörve, a mennyezetröl viz csöpögött, de valami belül azt sugta, ez az, ez az Isten adta lehetöseg. Mi hittel cselekedtünk es 3 ev sem telt el, es 2-szeres aron adtuk el ezt a hazat. A jeles pillanat, az Isten altal elrendelt lehetöseg uj szintre emelt bennünket. Összejött az idöpont es a lehetöseg es mi a javunkra forditottuk.
Azt mondod: Joel, nekem nincsenek ilyen forrasaim. En nem olyan csaladban nöttem fel, mint te. Ez nem szamit. Isten nem mondja, hogy neked nem jön össze az idöpont a lehetöseggel, mert nem megfelelö a neved, vagy mert tul sok hibat követtel el. Szeretnem ha ezt melyen bevesned lelkedbe: Isten mindenki szamara elrendelt jeles pillanatokat. Felsorakoztatta a megfelelö embereket a megfelelö helyeket, a megfelelö lehetösegeket a jövödben.
Olvastam egy fiatal hölgyröl, aki egy kis etteremben dolgozott Los Angelesben. Összeszedte a tanyerokat, fözött, mosogatott, takaritott. Egy napon azt mondta neki a tulajdonos, hogy a vendegek desszertet is szeretnenek, ezert korabban kell kezdenie a munkat, hogy desszertet tudjon kesziteni. Az elsö reakcioja az volt, hogy panaszkodjon, hiszen mar igy is kemenyen dolgozik, ez nem igazsagos. De ugy döntött, kihivasnak tekinti a feladatot es olyan finom desszerteket keszitett, amilyet csak tudott. Gyümölcstortakat sütött, amik nagyon fogytak. A vendegek imadtak es masok is eljöttek , csak hogy ehessenek asütemenyböl. Annyira nepszerü lett a pite, hogy egy nap elhatarozta, sajat üzletet nyit. Tett egy lepest hittel es a dolgok a helyükre kerültek. Talalt megfelelö helyet, beredezeseket. Ez egy jeles pillanat volt, a gyarapodas idöszaka. Nem tatott sokaig es az üzlet fejlödesnek indult. Annyi vendegük volt, hogy masik üzletet is nyitniuk kellett. Es ujabbat es ujabbat…. 1964-ben 114 üzlete volt 50 különbözö allamban.
Nem szamit ki vagy most, Isten mindenki szamara tartogat jeles pillanatokat. Talan nem tudod kitalalni, de rendben van, ez nem a te feladatod. A te feladatod, hogy higgyel. Azt mondod, Joel, en nem vagyok ilyen tehetseges. Tudsz pitet sütni? Nezd meg mi törtent a fiatal hölggyel.
Legyen nagyobb viziod. Izgalmas dolgok vannak a jövödben. A megfelelö emberek ott vannak felsorakozva. Ki allithatja meg öket? Sem az ellenseg, sem masok. Senki nem tarthat vissza vegzetedtöl, csak te tarthatod vissza sajat magad. Sokan balszerencsesek voltak. Probalkoztak es elbuktak es most semmi jot nem varnak. Razd le magadrol ezt a sebzett mentalitast, kelj fel es mondd: Ez egy uj nap. Talan nem törtent meg a multban, de tudom, hogy meg fog törtenni a jövöben. Tudom, hogy Istennek jeles pillanatai vannak szamomra.
Alig több mint 5 eve kerestünk egy ingatlant, hogy uj központot epitsünk rajta. 2-szer is masnak adtak el a telket, amit talaltunk. Igazsagtalan volt es nagyon csalodottak voltunk, de rajöttem, hogy Isten neha azert zar be egy ajtot, mert a hitünk tul kicsi. Ha minden nap megvalaszolna az imankat es mindent megadna, amit kerünk töle, nem ismernenk meg mire kepes. Ne legy batortalan a bezart ajtok miatt. Egy jo ember lepteit es allomasait Isten rendelte el. Ha egy ajto bezarul, az azt jelenti, hogy az Ur valami jobbat, nagyobbat tartogat szamodra.
Nehany honappal azutan, hogy az ajto bezarult elöttünk, ezt a helyet tudtuk megszerezni. Es ennek a helynek a megszerzese sokkal több annal, mint amire szamitottunk.
Hadd aruljam el neked, hogy Isten eleteddel kapcsolatos alma sokkal nagyobb, mint a sajatod. Nagyszerü esemenyek sorakoznak a jövödben, de ha mar most tudnal rola, csak zavarna a gondolkodasod. Emberek kerülnek majd utadba, lehetösegek, melyeket majd hasznalni fogsz es amikor visszatekintesz azt mondod: ez egy jeles pillanat volt. En nem tudtam volna egymagam mindezt igy összehangolni. Ilyen Istenünk. A Szentiras azt mondja 1 Korintianusok 2:9-ben: Senki nem latta, hallotta, senki nem tudta meg elkepzelni sem a csodalatos dolgokat, melyeket tartogat szamunkra.
Azt mondod, Joel, en sok hibat követtem el. Biztos vagyok benne, hogy elpuskaztam a lehetösegeimet. Nem. Isten kegyeletteljes. Tud minden elkövetett hibadrol es megvannak a megjelölt pillanatai, hogy kihozzon ebböl. Isten nem lepödik meg azon, ahol vagy, mar elöre tudta, hol leszel. Mar megjelölte a kegyelem, a helyreallitas pillanatait. Valojaban azokra a problemakra is megvan a megoldasa, amelyekkel meg nem is talalkoztal.
Hallottam egy emberröl, aki evekkel ezelött egy nagy templom pasztora volt itt, Amerikaban. Nagyon sikeres volt, de nehany rossz döntest hozott es rövidre fogva a törtenetet, elvesztette allasat es csaladjat. Nagyon szomoru helyzet. Evek teltek el es meg mindig probalt talpraallni. Egy nap elhatarozta, hogy meglatogatja a baratait Del-Amerikaban. A helyi templom pasztora megkerte, mondjon beszedet. Amikor föllepett az emelvenyre, leült a brazil atya melle. Ez az atya meg angolul is alig tudott, de szinte önkivületben tekintett ra. El kezdett hintazni es megragadta a kezet. Az amerikai atya nem ertette miröl van szo, össze volt zavarodva, de hamarosan kezdte erezni, hogy melegseg jarja at. Olyan volt, mintha megszabaditana minden fajdalmatol. Elmondta, hogy ez a pillanat fordulopont volt eleteben. Elöször volt kepes megbocsatani önmaganak. Teljesen szabadnak erezte magat. Nehany perc mulva megkerdezte az egyik tolmacs segitsegevel, hogy miert tette ezt, miert igy imadkozott erte. A brazil azt valaszolta: 20 evvel ezelött, mikor imadkoztam, a te arcod jelent meg elöttem. Isten megszolalt szivemben es azt mondta, egy napon talalkozol ezzel az emberrel es meggyogyitod es talpraallitod.
Ami erdekes, hogy 20 evvel korabban ez az ember nem volt hazas, meg ministrans sem volt. Miröl beszelek? Isten kezdettöl fogva ismeri a befejezest. Van megoldasa olyan problemakra is, amelyek meg fel sem merültek. Nem tudhatod, talan valakivel beszeltel 20 evvel ezelött erröl a helyzetröl, amiben most vagy. Isten mar megjelölte a kegyelem, helyreallitas pillanatait. Tudja hogyan teritsen vissza a helyes utra. Miert nem kezdesz hinni benne, hogy nem szamit mit tettel vagy nem tettel, a legjobb napjaid meg elötted vannak?
Ezt kellett apamnak is tennie 1959-ben. Egy nagyon sikeres templom pasztora volt, de testverem, Lisa, rendellenesseggel született. Apam mas mododn kezdte kutatni a Bibliat. Uj lelkesedesssel kezdett arrol tanitani, hogyan tud Isten gyogyitani, hogyan kepes csodakra. De sajnos ez a gyülekezet nem ertette meg üzenetet. Apam tudta, hogy el kell hagynia ezt a templomot. Össze volt törve es ugy erezte, a sok ev munkaja mind karbaveszett. Nem igazan tudta, mihez fog kezdeni. De tudod, ez a csalodas nem lepte meg Istent. Volt egy hölgy a szomszedsagunkban,akinek egy kicsi elelmiszerboltja volt, ami par honappal korabban bezart. Amikor hallott apam helyzeteröl, megkerdezte, miert nem hasznalja a boltjat templomkent atmenetileg. Igy alakult meg Lakewood.
Isten mar kijelölte jeles pillanataidat. Hagyd aba az aggodast, az almatlan ejszakakat. Isten a tenyeren tart. Nincs olyan a multdban es a jövödben, amiröl Isten ne tudna.
A Szentiras azt mondja Jeremias 29:11-ben: Ezek a terveim szamodra, mondja az Ur. Sikered, aldasod tervei. Tervek, melyek remenyt es fenyes jövöt adnak neked.
Az egyik szakasz azt mondja, Isten mindent elrendezett ahhoz, hogy jol elj (Efezianusok 2:10) ez azt jelenti, hogy minden visszaeseshez megtervezte a visszaterest. Minden hibahoz elrendezte a kegyelmet. Minden csalodashoz elrendezte a talpraallast, minden igazsagtalansaghoz a jovatetelt. Barataim, a jövötök Isten szemeben ragyogoan fenyes. A Szentiras beszel arrol, hogy mindennek van oka, korszaka es ideje. Az okot Isten hatarozza meg, ezen nem tudunk valtoztatni, de a korszak egy ablak a megvalositas lehetösegere. Nem fog örökke nyitva maradni. Fontos megtanulni, hogy a megfelelö idöben lepjünk.
Olvastam egy kis rovarrol. Nem tud repülni, de magassaganak 200-szorosaig kepes felugrani. Ugy tanul meg repülni, hogy amikor meghallja a szelfujast, amikor latja, hogy a fak csucsai lengedeznek, akkor tudja, hogy most kell ugrania. Felismerte, hogy ha a megfelelö idöben ugrik es elkapja a megfelelö szelet, akkor tud repülni. Az idözites szamit.
Ehhez a kis rovarhoz hasonloan nekünk is tudnunk kell, mikor kell ugrani. Erzekenynek kell lenni. Figyelnünk kell arra, amit it benn hallunk. Van egy lehetöseg-ablak, hogy hittel lepjünk. Gyakran elszalasztjuk a lehetösegeket, mert nem vesszük eszre, hogy ez a mi idönk. Istentiszteleten ültem es az emberek tapsoltak enekles közben, de nem ütemre, hanem az ütemek között. Helyesen tesznek, de az a baj, hogy rossz idöpontban. Figyelned kell a szelekre eletedben. Nehanyan valtozas elött alltok. Eddig nem sok jot kaptatok, de a valtozas szele közeleg. Tul vagy a szantason, vetesen, az öntözesen, most az aratas idöszaka jön. Lesznek olyan idöszakok, mikor ugy erzed, Isten hatszelet ad neked. Olyan dolgokat fogsz veghezvinni, hogy visszanezel es azt mondod, Isten keze volt a dologban, mert en nem vagyok ennyire okos es tehetseges. Mi törtent? Beleptel egy uj korszakba. Isten hatszelet ad neked.
Talan ma viharban vagy, de ertsd meg, Isten kezeben tartja azokat a szeleket. Csak egy egyszerü valtas nagy valtozasokra kepes. Azokat a szeleket, amelyek le akarnak küzdeni, Isten meg tudja forditani, hogy fölkeszitsenek teged egy magasabb szintre.
Amikor hallod a szelek fujasat, nem dölhetsz hatra, hogy: Joel, ez velem nem törtenik meg, en sosem kapok jot. Ezzel elmulasztod a lehetöseged. Ha hallod a szel fuvasat, ugy kell tenned, mint ennek a kis rovarnak. Mondd: ez az en idöm, hallom Isten kegyenek szeleit. Tul vagyok szantason, vetesen, öntözesen, most jön az aratas, tuljutok mindenen.
Vedd eszre, hogy ahhoz, hogy utolsobol elsö legyel, csak a szelirany megvaltozasara van szükseg. Ha az egyik iranyba fuj, ugy erzed vesztettel, de ha megfordul, hirtelen elsö leszel. Ha nehez idöket elsz at, ne törj össze, ne panaszkodj, hanem kelj fel minden reggel es mondd hittel: Köszönöm Atyam, hogy a valtozas szelei segitenek.
Ne beszelj a viharrol, beszelj a viharhoz. Nezd a helyzeted es jelentsd ki hittel: Nem fogsz legyözni, semmilyen fegyver nem tud engem legyözni. Jeles pillanatok tartanak felem. Nem csak kikerülök ebböl, hanem jobban kerülök ki belöle, mint valaha is voltam.
Szeretem, amit David tett, mikor elment, hogy szembenezzen az oroszlannal. Hallotta az agak ropogasat, tudta, hogy ez az ö ideje. Evekig elt a vadonban hittel, most latta a valtozas szeleit. Bar az oroszlan nala 2-3-szor nagyobb volt es az emberek probaltak lebeszelni, hogy nincs eselye, meg fog sebesülni. A többiek nem hallottak a szeleket. Nem ertettek, amit ö megertett. Ha tudod, hogy ez a te idöd, ne hagyd magad lebeszelni. Lattam olyanokat, akik 20 evig csak hatradöltek, hagytak, hogy masok elbatortalanitsak, lebeszeljek almaikrol. Masok nem tudjak, hogy mi rejtözik benned. Nem tudjak mire vagy kepes, mert Isten nem bennük, hanem benned ültette el az almot. Ha hallod aszelfuvast, a kis rovarokhoz hasonloan azt kell mondanod: Ez az en idöm. Ha bekerülsz Isten aramlataba, csodalkozni fogsz, milyen messzire tudsz eljutni.
Azt mondtak: David, ne menj, az oroszlan tul nagy. Nem tudod legyözni. David azt mondta: En nem igy gondolom. Tul nagy ahhoz, hogy elszalasszam.
Azt mondod, Joel, en nem latom hogyan törtenhetne ez meg velem: nincs meg a penzem, tehetsegem, vegzettsegem hozza. A Szentiras azt mondja, nem erövel, hatalommal, hanem a Mindenhato Isten altal fog megtörtenni.
Barmerre jarsz, jusson eszedbe, a Vilagegyetem leghatalmasabb ereje fuj iranyodba. Mi törteni, ha Isten iranyodba fuj? Minden ellenseget legyözöl, akadalyokat legyözöl, almaid valora valnak. Mi törtent? Isten iranyodba fujt. Felemelkedsz es azt mondod, ez az en idöm. Hallom a szelek fujasat, ezert most be kell lepnem az aramlatba.
Barataim, a dolgok atvaltanak a javatokra. A jövöd tele jeles pillanatokkal, aldassal, gyarapodassal, elölepessel. Isten mar a Vilag megalkotasa elött elrendezte a megfelelö embereket, lehetösegeket. Arra kerlek, remenykedj. Meg ha nehez is, emlekezz ra, azok a szelek, amelyek megprobalnak legyözni, ugyanazok a szelek, melyekkel Isten egy uj szintre fog repiteni. Ha minden nap elvarassal vagy, tudod hogy Isten iranyodba fuj, egyre magasabbra fogsz emelkedni es a gyöztesek eletet fogod elni.

Joel Osteen 13

Szeretem valami vidamsaggal kezdeni a hetet.
Hallottam egy rablorol, aki egyik ejjel betört egy hazba. Amint eppen a sztereo berendezest akarta ellopni, hallota, hogy egy hang azt mondja: Jezus figyel teged.
A rablo megdermedt es a zseblampaval vegigpasztazta a szobat. Az egyiksarokban egy papagaj ült. Kerdezte töle: Te szoltal hozzam?
- Igen. – valaszolta a papagaj – Proballak figyelmeztetni.
A rablo össze volt zavarodva: Figyelmeztetsz? Ki vagy te?
A papagaj azt valaszolta: Az en nevem Mozes.
A rablo nevetett: Ugyan milyen örült emberek neveznek el egy papagajt Mozesnek?
A papagaj valaszolta: Ugyanazok az emberek, akik egy 70 kilos Rottweilert Jezusnak hivnak.

Arrol akarok ma beszelni, hogyan javits kapcsolataidon.
Emberi kapcsolataink meghatarozzak boldogsagunkat. Lehet tied a vilag összes penze, lehetsz egeszseges, lehetnek remek lehetösegeid, de ha nincsenek jo kapcsolataid, nem nagyon fogod elvezni az eletet. Ismerek olyanokat, akik sikeresek az üzleti eletben, nagyszerü karriert futottak be, de maganeletük borzalmas. Nem tudnak masokkal kijönni.
A jo kapcsolat egyik kulcsa a tisztelet. Legy figyelmes, ugy manj masokkal, amilyen elbanast tölük szeretnel kapni. Azt tapasztaltam, hogy legtöbbször nem az a legnehezebb, hogy valakit megtartsunk, ez csak a kisebb dolog. Sokszor egy kicsi valtoztatas is eleg egy nagy haladashoz. Ha nehanyan több dicseretet adtok, mar attol ujabb szintre emelkedik a kapcsolat. Masok, ha lejjebb veszik a hangeröt es kedvesebben beszelnek, mar attol javul a kapcsolatuk. Nehanyan, ha kicsit jobb hallgatova valnak es teljes, osztatlan figyelmüket szentelik masoknak, meg lesznek lepödve, mennyivel jobba valik a kapcsolatuk. Tanulmanyoznod kell azokat az embereket, akiket Isten utadba küldött. Tanulmanyozd tarsad, barataidat, fönöködet. Mit szeretnek es mit nem. Figyeld meg mi frusztralja öket, mi teszi öket boldogga, mire van szüksegük. Nehanyan, ha idegesek, batoritas kell nekik. Masoknak ter kell, vissza kell vonulniuk. Nehany embernek dicseret kell, allando megerösitesre van szüksegük. Masoknak csak kis idöre van szüksegük, csak 5 perc es ujra minden rendben. Isten különbözönek teremtett bennünket. Nincs olyan meret, ami mindenkire illik. Ha jo kapcsolatokat akarsz, akkor tanulmanyoznod kell azokat, akikkel kapcsolatban vagy es ki kell talalnod, mire van szüksegük. En a felesegemtöl, Victoriatol tanultam mindezt. Meg sosem lattam nala erzekenyebb embert. Folyamatosan tanulmanyoz engem. Ismer engem a legaprobb reszletekig, mit szeretek, mit nem, mikor kell kerdeznie, mikor kell idöt adnia. Csak egy önzetlen ember kepes erre, de rajött, hogy ezzel nem csak az en eletemet könnyiti meg, hanem a sajatjat is, mert minel jobban banik velem, annal boldogabb vagyokes annal többet nyujtok neki.
A hetvegi üzeneteimet szerdan kezdem el tanulni es ebben az idöszakban, szerdatol szombatig, Victoria nem szokozz nehez temakat felhozni. Ha valami problemat meg kell beszelnünk es nem veszhelyzetröl van szo, akkor hetföig nem all elö vele. Var vele, amig az agyam kitisztul. Tudjatok mi ez? Ez tisztelet, figyelmesseg. Sok feszültseget sajat magunk okozunk. Elkerülhetö lenne, ha egy kicsit erzekenyebbek lennenk.
A Biblia azt mondja Peter 3:7-ben: Elj figyelmesen…
Ez azt jelenti, hogy tekintettel kell lenned masokra. Tanulmanyoznod kell öket es a megfelelö valtoztatasokkal egeszseges kapcsolataid lehetnek.
Peldaul, ha parod egesz napos munkabol jön haza, 1 orat dugoban ült es hasonlok. Amikor belep az ajton, nem azzal kell fogadni, hogy a mosogatogep elromlott, a kutya kiszökött es az anyosa jön hozzank 2 honapra. Legy erzekeny es vard ki a megfelelö idöpontot. Ha latod, hogy fönököd hetfön altalaban ideges, nem a legjobb ilyenkor barmit is kerni. Ha varsz delutanig, vagy masnapig, akkor nem csak több sikered lesz, hanem a feszültseg is kisebb lesz ebben a kapcsolatban. Az idözitestöl függ minden. Mondhatsz helyes dolgot, de ha nem a megfelelö idöpontban teszed, nem lesz helyes.
Ferjek, havonta egyszer, egy bizonyos idöben adjatok felesegeiteknek egy kicsivel több szabad teret. Ez nem a fontos ügyek megbeszelesenek ideje. Ilyenkor mosolyogni kell es mindenre azt mondani: Igen, edesem.
En megtanultam egy dolgot: Amikor valamiert ideges vagyok vagy valami bant, elmondom azoknak, akik közel allnak hozzam. Nem panaszkodaskent, nem azert, hogy mentegetözzek, de ez segit masoknak megerteni engem. Sokszor egy egyszerü magyarazat sok feszültsegtöl mentesiti a kapcsolatot.
Nehany eve csütörtökönkent irtam a beszedeimet. Otthon dolgoztam es lementem ebedelni es neha Victoria is ott volt es csatlakozott hozzam. Termeszetesen szeretem, ha ö is ott van, de amikor a beszedeimet irom, nem szeretek semmi masra gondolni. Nem mondtam neki semmit, de kicsit baratsagtalan, szotlan voltam. Ö sosem szolt emiatt, de egy nap rajöttem, hogy ez nem igazsagos vele szemben. Vegül mondtam Victorianak, hogy szeretek vele beszelgetni, de amikor eppen a beszedemet irom, nem tudok masra gondolni. Csak egy 10 masodperces magyarazat volt es ö teljesen megertette. De arra gondoltam, hany evig csak ültem ott baratsagtalanul, szotlanul. Mindez feszültseget visz a kapcsolatba. Valaki azt gondolja, mi baja, miert olyan baratsagtalan. Sokminden elkerülhetö lenne, ha megtanulnank öszinte lenni egymassal. Erdekes, hogy sosem kertem Victoriat, de attol a naptol csütörtökön, amikor a beszedeimet irtam, nem jött ebedelni. Mert ö figyelmes, megertö. Folyamatosan tanulmanyoz engem, hogy megertse mi teszi könnyebbe eletem. Ilyen hozzaallas kell. Mit tehetek ma, hogy jobban kijöjjek a körülöttem elökkel. Nem, hogy hogyan tudnam megvaltoztatni a fönököm, hogyan vehetnem ra a tarsam, hogy jobban banjon velem. Forditsd meg. Mit tudsz te tenni. Tanulmanyozd azt az embert. Ha segited öket felemelkedni, ez lesz a mag, mely teged segit felemelkedni. Arra kerlek ma, fordits nagyobb figyelmet azokra, akikkel kapcsolatban vagy. Talald ki mire van szükseg. Ugy latom, hogy a leggyakrabban elkövetett hiba az, hogy masokra vetitjük vagyainkat. Peldaul neked nincs szükseged batoritasra, de mondjuk a tarsadnak igen. Azt gondolod, ha neked nincs ra szükseged, akkor neki sem. Isten különbözönek teremtett bennünket.
Beszeltem egy parral, akinek valsagban volt a hazassaga. Azt mondta a ferj: Nem ertem a felesegem, mindet megvettem neki, amit csak akart. Autot, uszomedencet. A felesege örült ennek, de nem erre volt szüksege. Neki a figyelme, baratsaga, ideje kellett. Az volt a baj, hogy a ferfi azt adta neki, amire sajat maganak volt szüksege, amitöl ö erezte jol magat. Meg kell tanulnod azt adni az embereknek, amire nekik van szüksege, nem azt, ami neked kell. Azt kerded, honnan tudjam? Figyelj arra, amit mondanak. Olvass a sorok között. Ha feleseged azt mondja: Hogy te milyen sokat dolgozol. Barcsak el tudnank menni vacsorazni.
Ez azt jelenti, hogy figyelemre van szüksegem, maganyosnak erzem magam.
Legy erzekeny. Fogadj babysitter es vidd el vacsorazni.
Vagy pl. ferjed azt mondja: barmit is teszek erted, nem tudok a kedvedben jarni.
Ez a ferfi az elismeresedert kialt. Arra van szüksege, hogy azt mondd neki: Büszke vagyok rad, nagyszerü ferj vagy es tisztellek azert, amit a csaladodert teszel. Ha megtanulod azt adni az embereknek, amire nekik van szüksegük es nem azt, amire neked van szükseged, ez segit javitani a kapcsolataidon.
Tudom magamrol, hogy ha sokat dolgozok es idegesen, faradtan megyek haza, nem arra van szüksegem, hogy Victoria azzal fogadjon hogy: Gyere Joel, üljünk le es beszeljük meg. Talan neki erre lenne szüksege, de en egeszen mas vagyok, mint ö. Ha en ideges vagyok akkor ki kell mennem edzeni vagy a gyerekeimmel labdazni
Es ugyanigy, ha Victoria feszült, ideges, nem mondom neki, hogy: Miert nem megy ki a gyerekekkel jatszani?
Több mint 20 ev hazassag utan megtanultam, hogy mit szeret es mit nem. Tudom, ha ideges, feszült, akkor arra van szüksege, hogy leüljek vele megbeszelni, meghallgassam. Tudni szeretne, hogy megertem-e. megtanultam, hogy nem kell megoldanom a problemat. Eleg neki, ha kiadhatja magabol es ettöl sokkal jobban erzi magat.
Neha arra van szüksege, hogy egyedül legyen. Mondom neki, hogy menjen el maniküröshöz vagy latogassa meg a baratnöit vagy menjen el az aruhazba. 1 ora vasarlas utan olyan, mintha kicsereltek volna. Felfrissült, megfiatalodott.
Miröl beszelek? Ha boldogabb kapcsolatokat szeretnek, akkor tanulmanyoznom kell azokat, akiket Isten hozott eletembe es azt kell adni nekik, amire nekik van szüksegük, nem azt, amire nekem van szüksegem.
A masik modszer egy jo kapcsolathoz, ha jo hallgatok vagyunk. Ha beszelnek hozzad, add meg nekik osztatlan figyelmedet. Nezz a szemükbe es mutass erdeklödest az irant, amit mondanak. Manapsag mindenki olyan elfoglalt, annyi mindennel foglalkozik egyszerre, de ne csak felig figyelj oda. Ha valaki megprobal veled beszelni, de a szamitogep vagy a TV megy közben vagy massal vagy elfoglalva, ez rossz üzenetet küld. Tanulj meg megallni, szünetet tartani es add nekik osztatlan figyelmedet.
Regebben nem otthon dolgoztam es a gyerekeim naponta 2-3-szor bejöttek hozzam, hogy üdvözöljenek vagy mondjanak valamit. En annyira el voltam merülve a munkamban, hogy azt tettem, amire most teged kerlek, hogy ne tedd. Nem hagytam öket teljesen figyelmen kivül, de tovabb dolgoztam, neha-neha felig figyelve odavetettem egy-egy aha-aha, igent. Egy napon azonban rajöttem, hogy ez rossz üzenet szamukra. Szavaimmal azt mondtam, hallgatlak, figyelek, de tetteimmel azt fejeztem ki, hogy elfoglalt vagyok, zavarsz.
Megtanultam, hogy 2-percnyi szünetet tartok, szemükbe nezek es minden figyelmemet rajuk szentelem. Azt akarom kifejezni szavaimmal es tetteimmel is, hogy fontos vagy nekem. Mindig van rad idöm, mert rendkivül ertekes vagy. Gyerekeink sokkal fogekonyabbak, mint gondolnank. Tudjak, hogy csak felig figyelünk, tudjak, hogy csak elsietünk mellettük. Ne küldj ilyen üzenetet a körülötted elöknek. Különbseg van a hallas es a figyeles között. Sok mindent hallunk, de ha figyelünk, akor akarjuk is hallani. En hiszem, hogy a figyelmesseg resze, hogy megtanulunk jo hallgatok lenni. Ez azt jelenti, hogy ha beszelnek hozzad, ne szakitsd felbe öket. Engedd, hogy befejezzek a gondolatot. Talan mar tudod, mit akarok mondani, talan mar hallottad a törtenetet, de legy türelmes es hagyd, hogy befejezzek. Talan valaki kerdez valamit es rögtön tudod a valaszt. Sokan ilyenkor odaugranak es közbevagnak: en tudom mit kell tenni. Legy tiszteletteljes es hagyd, hogy befejezzek.
Tudod hanyan meseltek nekem olyan viccet, amit mar 470-szer hallottam? En megadom nekik az örömöt, hogy ök meselik elöször es ugy nevetek rajta, mintha meg sosem hallottam volna. Ugy, mint ahogy ti is nevettek az en vicceimen.
Nehanyan felvettek azt a rossz szokast, hogy befejezik masok mondatait. Ha valaki megall egy pillanatra es keresi a megfelelö szot, ök beugranak es folytatjak. Hanyszor követtem el a hibat, hogy befejeztem a törtenetet, amit Victoria kezdett el. De mara megtanultam, hogy bar en jobban be tudom fejezni, hagynom kell, hogy ö fejezze be. Legy türelmes es mutass tiszteletet azzal, hogy hagyod, hogy masok befejezzek a mondanivalojukat.
Masik fontos dolog. Ha hazajössz a munkabol es talalkozol szeretteiddel, amit elöször teszel, az a legfontosabb. Ne rohanj keresztül a hazona fürdöszobaba azzal, hogy nincs kedvem beszelni, faradt vagyok, hosszu napom volt. Az elsö 2 percnek sokkal nagyobb hatasa van, mintha kesöbb orakat töltesz velük.
Ha orakig nem lattad azokat, akiket szeretsz, akkor az elsö par percben, mikor ujra talalkoztok, szenteld nekik osztatlan figyelmedet, tudasd velük, hogy erdeklödsz irantuk. Tetteiddel azt mondod: hianyoztatok, fontosak vagytok, ertekesek vagytok. Hanyszor megyünk ugy haza, hogy tudomast sem veszünk a körülöttünk elökröl. Szanj ra par percet, csokold meg parodat, vedd fel gyerekeidet. Ök legyenek az elsök, mikor hazaersz. Ne ugy lepj be az ajton, hogy közben a mobilodon üzleti beszelgetest folytatsz. Fejezd be a telefonalast, mielött belepsz az ajton es forditsd teljes figyelmedet a csaladodra. Ne mondd, hogy majd kesöbb. Nem. Az elsö 2 perc a legfontosabb. Mikor hazaersz, kapcsolj vissza. Vedd eszre, hogy egy masik környezetbe lepsz be. Lelegezz melyen, engedd el a feszültseget. Zard be a stressz, frusztracio, nyomas ajtajat es nyisd ki a masik ajtot.
Tul gyakran követjük el azt a hibat, hogy hazavisszük a feszültseget. Talan nem mondunk semmit, de az egesz hazban erezni a feszültseget. Talan rossz napod volt es nem jol bantak veled, de szokd meg, hogy a feszültseget kivül hagyod.
Hallottam egy ferfirol, akinek az ajtaja mellett volt egy fa. Minden nap, amikor hazament a munkabol, vegighuzta kezet a fan. Egyik baratja megkerdezte mit csinal. Azt valaszolta: Ez a gondjaim faja. Mielött bemegyek, minden bajomat, problemamat, stresszt, aggodalmat atadok ennek a fanak.
Mindenkinek kellene egy ilyen gondfa. Meg ha csak kepzeletben is, de hagyd kivül.
Van egy baratom, aki orakig utazik hazaig, nagy forgalomban. Teljesen kimerült, ideges, mire hazaer. De azt mondta, hogy mielött hazamenne, elmegy a parkba es 5 percig lecsillapitja magat, relaxal es elcsendesiti elmejet. Mit csinal? Visszakapcsol. Felismerte mennyire fontos ezt kivül hagyni. Bekes hangulatot kell tartani otthonunkban. Ha csalodottak, idegesek vagyunk, aggodunk, ez a többiekre is kihat. Ha csak ilyen picit valtoztattok, mar sokkal jobba valik kapcsolatotok.
Ha javitani akarunk kapcsolatainkon, akkor arra is figyelnünk kell, hogyan mondunk valamit, milyen hangsullyal, milyen testbeszeddel. Valahol olvastam, hogy a kommunikacio 60%-ban nem verbalis. Azt jelenti, hogy az arckifejezes, hangszin, testbeszed többet fejez ki, mint szavaink. Meg kell tanulnunk mosolyogni es figyelni arra, hogyan mondunk valamit. Talan helyes dolgot mondasz, de az, ahogy mondod, ugyanolyan fontos. Legy erzekeny es tanulj meg baratsagos hangnemben beszelni. Különösen, ha faradt, ideges vagy, vegy elöször egy mely lelegzetet es kedves, tiszteletteljes hangnemben szolalj meg.
Azt mondod: Joel, az en termeszetem egy kicsit nehezebb, mint a tied.
Ne hasznald a termeszeted kifogaskent a durvasagodra. Lehetsz ugy igaz, hogy ugyanakkor tapintatos is vagy. A Biblia azt mondja: Szeretettel mondd ki az igazsagot.
Mondhatsz kemeny dolgot, de ha szeretettel mondod, mosolyogva, az emberek sokkal könnyebben fogjak lenyelni. Hallottam a tapintat definiciojat, ami azt jelenti, hogy ugy törünk lenyegre, hogy nem szerzünk vele ellenseget. A tapintatossag azt jelenti, hogy azt mondod valakinek, ugorjon a kutba es az kalandra keszül. Tapintatossag, ha megvaltoztatod a targyat, de a velemenyed nem. Tapintatossag azt is jelenti, ha valkinek azt mondod, hogy nyilt elmejü, pedig tudod, hogy csak ür van a fejeben.
Mielött kijavitasz valakit, gondolkodj el rajta, hogy tenyleg meg kell-e mondanod, a javara fog valni az illetönek? Vagy csak en erzem jobban töle magam? Sokan csak azert mondunk valamit, hogy kerkedjünk. Talan valaki teved es neked van igazad, de ertsd meg, nem jelenti azt, hogy ki kell javitanod. Meg kell kerdezned magadtol, hogy ez valoban szükseges-e.
Jonny a baratom, mar 1000 eve ismerem. Velünk dolgozik es Istentisztelet utan együtt szoktuk üdvözölni a latogatokat. El sem tudom mondani hanyszor dicsertek mar, hogy milyen nagyszerü korusvezetö. Nem veszik eszre, hogy az nem Jonny, hanem Steve. Azt hiszik ö enekel, mert hasonlit ra egy kicsit. Hidd el, Jonny nem tud enekelni, en mar hallottam öt. De ök csak aradoznak, hogy Jonny, csodas volt a zene. Mi csak mososlygunk, megaldjuk öket es tovabbmegyünk. Nem eri meg kijavitani öket, ez nem nagy ügy. Ezen kivül ezzel nem artunk nekik, legfeljebb Jonny-nak segitünk elhinni, hogy tud enekelni.
De sajnos gyakran hisszük azt, hogy ki kell javitanunk valakit. Rengeteg dolog van az eletben, ami nem igazan szamit. Ha jo kapcsolatokat akarsz, akkor el kell engedned nehany dolgot. Ne javits ki masokat, csak akkor, ha ezzel a javukat szolgalod es nem csak te erzed magad jobban töle.
Nehany eve a fiunk, Jonathan, eleg rossz dolgozatot irt az egyik tantargybol, mert nem olvasta el a könyvet. En ujra es ujra elmondtam neki, milyen fontos olvasni, igy amikor talalkoztam vele, felkeszültem egy 2-perces beszedre, hogy elmondjam, en megmondtam neki, hogy tanuljon.
Jonathan felemelt mindket kezet es szelesen mosolygott. Nehez haragosnak lenni olyannal, aki mosolyog rad. Azt mondta: Tudom papa, nem kell semmit sem mondanod. Megigerem, hogy legközelebb jobban csinalom.
De a büszkesegem folytatni akarta a beszedemet. Olyan jo volt, annyira felkeszültem ra. De lenyeltem a büszkesegem es azt mondtam: Rendben. Megigerted, hogy jobban fogod csinalni.
Olyan sok dolog van, amiböl nem kell nagy ügyet csinalni. Csak engedd el. Azt kerem ma töled, hogy keress modokat kapcsolataid javitasara. Talan visszabb tudod venni a hangeröt. Talan jobb hallgatova tudsz valni. Talan tapintatosabban tudsz közölni dolgokat. Vagy amit Jonathannal tettünk, engedd el a dolgokat. Tedd meg a te reszed, hogy magasabbra juss ezen a területen. Miert nem tanulmanyozod az embereket, akiket Isten utadba hozott? Tanuld meg azt adni nekik, amire nekik van szüksegük es nem azt, amire neked van szükseged. Es emlekezz, mielött hazaersz, kapcsolj vissza. Ne vidd magaddal az egesz napi stresszt es gondokat. Hagyd öket a gondjaid fajan. Es otthon mindjart az elejen szanj azokra par percet, akiket igazan szeretsz.
En hiszem, hogy ilyen egyszerü valtoztatasokkal jelentös javulast fogsz tapasztalni. Kapcsolataid egyre jobba valnak. Bekesebb, boldogabb, harmonikusabb lesz otthonod es a gyöztesek eletet fogod elni, amit Isten tartogat szamodra.

Joel Osteen 12

Szeretek minden heten valami vidamsaggal kezdeni.
Hallottam egy Bill nevü emberröl, aki babtista volt. Kijart a loversenyre fogadni. Egyik nap, amikor összes penzet elvesztette, meglatott egy papot, aki a palyara ment es megaldott egy lovat. Jobban megfigyelte es a lo elsö helyezest nyert. A következö futam elött a pap egy masik lovat aldott meg es az is nyert. Bill elrohant a penzautomatahoz es kivette az összes penzet. Ez alkalommal a pap nem csak a lo homlokat erintette meg, hanem szemeit, füleit es mindegyik patajat is. Bill teljes magabiztossaggal feltette összes penzet erre a lora, de az a futam közepen összeesett es kimult. Bill nem akart hinni a szemenek. Kerdezte a paptol, hogy mi a csuda törtent? Az azt valaszolta: Ez a baj veletek, protestansokkal, hogy nem ismeritek a különbseget az aldas es az utolso kenet között.

Ma a valtozasok befogadasarol akarok beszelni.
Egy dolog biztos, a valtozas elkerülhetetlen. Valtoznak az emberek, munkahelyek, a csillagok, de meg az evszakok is valtoznak. Isten ugy alkotott meg bennünket, hogy szüksegünk legyen a valtozasra, de sokan elutasitjak ezt. Ragaszkodnak a regihez, mert az csladi, kenyelmes, megszokott. Ha nem figyelünk oda, akkor megrekedünk es nem növekszünk, nem terjeszkedünk, nem hasznaljuk ki belsö potencialunkat. Ez az egyik szandeka Istennek a valtozasokkal. Nem akarja, hogy megrekedjünk. Neha az, ami ellen harcolunk, az, ami szerintünk megprobal lenyomni bennünket, az valojaban Isten keze, amivel uj szintre akar emelni. Isten ugy dolgozik, hogy kizökkent bennünket a megszokott helyzetekböl es olyan helyzetekbe hoz, amelyben terjeszkedesre kesztet bennünket. Olyan helyzetekbe, hogy hasznaljuk hitünket. Talan nem szeretjük, talan kenyelmetlen, de Isten tulsagosan szeret bennünket ahhoz, hogy csak magunkra hagyjon. Es ahogy Isten neha termeszetfölötti ajtok kinyitasara kepes, neha kepes ajtok bezarasara is. Vegyük eszre, hogy semmi sem veletlenül törtenik. Isten mindannyiunk leptet iranyitja. Ez azt jelenti, hogy ha egyik baratunk art nekünk, ha visszaesesen megyünk keresztül, ha elveszitjük egyik szerettünket, akkor vagy befogadjuk ezt a valtozast es megengedjük, hogy Isten felemeljen, vagy pedig elutasitjuk es maradunk a stagnalasban, a kisszerüsegben. Meg kell engednünk a valtozasokat. Ne a negative oldalarol közelitsd a valtozast, arra szamitva, hogy az eredmenye rossza lesz. Talan a felszinen negativ, de emlekezz ra, hogy Isten nem engedne meg, ha nem lenne vele valami szandeka. Arra hasznalja, hogy kiterjesszen es valami modon egy uj dimenzioba emeljen.
Talan azt gondoltad, hogy ezen a munkahelyen maradsz az elkövetkezö 30 evben, de valamiert azok, akik mögötted voltak, mar nem allnak mögötted. Mi ez? Isten felkavarja a dolgokat. Könnyü ilyenkor megkeseredni, negativva valni, hogy Istenem, miert törtenik ez. De a helyes megközelites, ha nyitott maradsz, tudvan, hogy Isten uralja a helyzetet. Ha befogadod ezt a valtozast, akkor azok a szelek, amiknek le kellene küzdeniük teged, valojaban vegzeted fele fognak repiteni. Maradj nyitott a valtozasra. Olyan sokan ellenallnak. Ragaszkodnak azokhoz a dolgokhoz, amit Isten 10 evvel ezelött tett. Talan egy kapcsolatban szivünk melyen erezzük, hogy ez a baratsag nem jo nekünk, tudjuk, hogy visszatartanak attol, hogy a legtöbbet nyujtsuk, de attol felünk, ha valtoztatunk, nem lesz baratunk, egyedül leszünk. Nem akarjuk “himbalni a csonakot”. Ezert szokta Isten neha “felboritani a csonakot”. Neha Isten kenyszerit ra, hogy elöre mozduljunk. Nem azert, hogy megnehezitse eletünk, hanem azert, mert arra vagyik, hogy meglathassa, amint teljes potencialunkat elerjük. Ezert neha ö okozza, hogy a barat elhagyjon. Felkavarja a dolgokat es talan azt is hagyja, hogy a barat rosszat tegyen velünk, mert tudja, ha ö nem zarja be azt az ajtot, akkor sosem lepnenk tovabb. 30 ev mulva is meg visszahuzna es visszatartana a vegzetünktöl. Ne szomorkodj azok miatt, akik kilepnek eletedböl. Talan van egy barat, munkatars, fönök, aki kilepett a kapcsolataidbol. Le vagy törve, arra gondolsz, itt a veg. De vedd eszre, hogy ez csak a kezdet. Isten nem tenne, ha nem tartogatna valami jobbat szamodra. Talan azt gondolod, artanak neked, de valojaban jot tesznek. Küldj nekik bucsucsokot. Sose nezz hatra, csak elöre.
Arrol beszelek, hogy ha a dolgok kezdenek összezavarodni, akkor valtozas van keszülöben.
Sok evvel ezelött apam egy templomban pasztorkodott. Nagyszerüen csinalta, a hivek gyarpodtak. Azt gondolta, elete vegeig ott marad, de egy napon valami különöset kezdett erezni, egy vagyat, hogy Istent jobban megismerje. Ez abban az idöben törtent, amikor testverem, Lisa született valami rendellenesseggel. A szüleim rakenyszerültek, hogy ezt a valtozast tudomasul vegyek. Apam elvonult egy par napra es el kezdte tanulmanyozni a Bibliat. Amikor visszatert hiveihez, uj lelkesedessel kezdett predikalni arrol, hogy Isten josagos es meg ma is tud gyogyitani. Azt gondolta, mindenki el lesz ragadtatva, mindenki möge all, de pont az ellenkezöje törtent. Az emberek nem ertettek öt. Nem illett bele a hagyomanyaikba, hanem attol tavol esett. A regi baratok elfordultak töle, a hata mögött kezdtek beszelni. Apam össze volt törve. Azt mondta: Istenem, en a kezükbe adtam eletem. Miert törtenik ez? Teny, hogy Isten forditotta el öket töle. Isten tudta, hogy apam sosem hozta volna ki magabol a maximumot ebben a korlatozott környezetben. Nagy csalodasnak tünt. Ugy latszott, az ellenseg tultesz rajta. De az az igazsag, hogy a szinfalak mögött Isten vezenyelt. Isten latta a teljes kepet.
Apam elhagyta ezt a templomot. Ugy erezte, vege a palyafutasanak. De valojaban ez a bezart ajto okozta, hogy apam hittel lepjen es megalakitsa Lakewood Church-öt. Ez 1959-ben volt Anyak Napjan es ma itt vagyunk, majdnem 50 evvel kesöbb. Tesverem, Lisa, teljesen egeszseges. De hiszem, hogy nem lennenk ma itt, ha Isten nem keverte volna fel a dolgokat es apam nem lett volna nyitott a valtozasra.
Mozes azt mondta Feltamadas 32:11-ben: Ahogy egy sas felkavarja feszket, ugy kavarja fel Isten gyermekeit.
Ha valami felkavarja eleted, a dolgok kellemetlenne valnak, valtozasok következnek be, ne kezdj el sopankodni, hogy miert törtennek velem ezek a rossz dolgok, semmi jo nem törtenik velem… hanem forditsd meg es mondd: Istenem, tudom, hogy meg kezedben tartod a dolgokat es azert kavarsz össze mindent, mert uj ajtot akarsz nekem nyitni, hogy egy magasabb szintre emelj. Higgyel.
Valahol olvastam, hogy azoknak, akik 100 evnel tovabb elnek, az egyik nyugodt tulajdonsaguk az, hogy el tudjak fogadni a valtozasokat. Nem kapaszkodnak a regibe.
Ez az egyik dolog, amit anyamban szeretek. Ö meg nincs 100 eves, de amikor apamat elszolitotta az Ur, ök mar 50 eve hazasok voltak. Persze nagyon csalodott volt, de tultette magat rajta. Leporolta magat, hatrahuzta vallait es felkeszült az ujra, amit Isten tatogatott szamara. Ha lezarul egy korszak, el kell fogadnunk es fel kell keszülnünk az uj befogadasara. Ez azt jelenti, hogy ne beszelj tovabb az elvesztett allasrol, a sikertelen kapcsolatrol vagy arrol, milyen gyorsan tudtal futni fiatalabb korodban, hogy milyen fitt voltal es mennyi hajad volt meg. Ma egy uj nap van es el kell fogadnod azt, ahol vagy. Meg kell tanulnod ezt a valtozast. Ertsd meg, ami a multban jo volt, az akkor helyes volt. De Isten halado, szeret uj dolgokat tenni. Es ha ma a legtöbbet akarod magadbol kihozni, akkor meg kell tanulnod nem csak elfogadni, hanem befogadni is a valtozast.
Csak tiszteletteljesen mondom, de nehanyan ugyanabba a templomba jarnak evröl evre. Nem elvezik, nem növekednek, nincsenek kihivasaik, de nem mernek mast kiprobalni, mert csaladjuk is ebbe a templomba jart 427 evvel ezelött. Az ük-ük-ük-nagyapam ezen a padon ült, dednagymamam ezen a padon ült, en ezen a padon ülök es a gyerekeim azon. Ez a mi padunk. Jobban jarsz, ha egy Pitbullal szallsz szembe, semhogy megprobald elvenni tölem ezt a helyet. Mi a gond? Ök megrekedtek a hagyomanyokban. A hagyomany nem rossz, de megvaltozhat. Gondoltal mar ra, hogyan undithanal uj hagyomanyt utjara a csaladodban? Tehetsz valami mast es ha szeretettel teszed, az emberek el fogjak fogadni.
Vedd eszre, hogy ami a multban jo volt, az akkor helyes volt, de most nem jo nekünk. Talan az a korszak elmult. Nem arrol van szo, hogy rossz volt, hanem most uj nap van es Isten ujat akar tenni. Vannak, akik csak ülnek es arra varnak, hogy Isten tegyen valamit, amit 15 eve tett meg. Isten egesz idö alatt hajtogatja, gyerünk, en uj dolgot akarok tenni. Ne ragadj le a multban. Könnyü elvenni egy kincset es megprobalni hagyomannya valtoztatni, a regi szep napokat emlegetni. Isten azt mondja, engedd el a regit es fogadd be az uj napokat. Amit Isten a jövödben fog tenni, az messze felülmulja azt, amit a multadban tett. Nem szabad leragadnod a hagyomanyoknal, egy olyan munkahelyen, ahol nem fejlödsz; olyan kapcsolatban, amely a veget jarja; olyan szomszedsagban, ami rombol es meg a helytelen hozzaallasban es gondolkodasmodban sem.
Ne rohanj vissza a regihez. Regi baratsagokhoz, kapcsolatokhoz, hagyomanyokhoz. Isten korszakokban cselekszik. Nem arrol van szo, hogy a regi rossz volt, de az a korszak elmult. Talan nagyszerü volt az az allas egy ideig, de most Isten mas iranyba probal terelni teged. Vagy a templom, ahol csaladod nevelkedett, talan nagyszerü masoknak, de talan szamodra egy uj korszak kezdödik. Isten tudja, apam a bizonyitek ra, hogy nem kapnank meg mindazt, ami nekünk rendeltetett, ha a korlatozo környezetben maradnank. Megprobalja a legtöbbet, hogy kirazzon bennünket ebböl a helyzetböl. Neha bezar egy ajtot es kenyszerit a valtozasra.
Van egy baratom, aki lelke melyen tudta, hogy ott kellett volna hagynia az allasat. Annyival többre volt kepes, egyszerre csak tulnött a feladaton. Sokszor beszeltünk erröl, de ö csak maradt ott, ahol kenyelmes volt neki. Ismerned kell ezt a ferfit. Ö a vilag legkedvesebb embere, minta alkalmazott, koran megy dolgozni es sokaig benn marad. Egy ap azonban felhivott es azt mondta: Joel, nem fogod elhinni, mi törtent velem: kirugtak. Azt kerdeztem: Teged elbocsatottak? Ez ugy hangzott, mintha azt mondta volna, hogy Terez Anya kirabolt egy bankot. Ez lehetetlen. De neha, ha mi nem tesszük meg a lepest, Isten bezarja az ajtot es rakenyszerit, hogy tovabb menjünk. Ma ez az ember egy jelentös vallalat igazgato helyettese es tovabb emelkedik, hogy teljes potencialjat elerje.
Ha Isten nem lett volna olyan jo, hogy bezarja azt az ajtot, akkor meg mindig ott lenne. Barataim, nem atlagossagra születtetek. Arra teremttettetek, hogy jelet hagyjatok generacionkon.
Ha a dolgok felkavarodnak eletedben, ajtok bezarulnak, valtozasok következnek be, ne keseredj el, hogy ujabb problemakkal kell megküzdened. Higgyel. Maradj nyitott. Lehet, hogy Isten probal vegzeted fele tolni.
Job azt mondta 29:18-ban: Azt hittem, feszkemben fogok meghalni. Mas szavakkal kijavitotta feszket, olyan lett lett haza, amilyennek akarta, sikeres üzlete volt es minden jol ment. Kenyelmesen elt es vegül mi törtent? Isten feldulta feszket. Isten nem akar bajt, csak akkor akarja megengedni a nehezseget, ha arra szolgal, hogy vegzetünk fele vigyen. Nezzük helyes szemszögböl.
Ne legyel kiabrandult amiatt, ami nem sikerült. Talan valaki hazudott rolad, elvesztettel valakit, elvesztetted munkahelyed. Razd le magadrol. Tul vagy a langokon, a tüzön, most itt a kedvezmenyek, a gyarapodas ideje. Ez a felkavarodas biztos jele annak, hogy atalakulas közeledik. Isten uj szintre akar emelni.
Ez törtent az en eletemben, amikor apamat elszolitotta az Ur. Eletem legnehezebb idöszaka volt, de pont ez a nehezseg vitt engem tovabb vegzetem fele. Nem lennek ma itt, ha apam meg elne. Tul egyszerü volt a hatterben. Kenyelmes voltam. De amikor papat elszolitotta az Ur, bezarult ez az ajto. Tettem egy lepest hittel es ekkor fedeztem fel olyan adottsagokat, amikröl nem is tudtam.
Szeretjük, ha Isten ajtokat nyit nekünk, de neha jobban hasznal nekünk, ha ajtokat csuk be elöttünk. Ha Isten nem csukna be az ajtot, nem akarnank elmozdulni onnan, ahol vagyunk.
Neha azert csuk be egy ajtot, hogy ne tudjunk visszamenni. Ez törtent a Vörös-tengerrel is. Isten kettevalasztotta, hogy Izrael nepe at tudjon kelni rajta. Amikor bezarta mögöttük a tengert, az emberek tudtak, hogy mar nem tudnak visszamenni. Tudtak, hogy az ajto bezarult.
Nehanyan közületek küzdenek a valtozasok ellen, probalnak hagyomanyokba kapaszkodni. Joel, barcsak ugy lenne, mint szokott, mint a regi szep idökben. Isten azt mondja, ez a korszak elmult. Nem arrol van szo, hogy nemvolt jo. Nekem csodas emlekeim vannak apamrol, de nem maradhatunk ott örökre. Ideje elöre haladni, ma egy uj nap van es Isten uj gyözelmeket tartogat szamodra. Uj hegyeket maszhatsz meg, uj baratsagokat köthetsz, uj üzleteket indithatsz el. Isten megprobalja feldulni feszked. Ha teszel egy lepest hittel, fel fogsz fedezni magadban, hozzam hasonloan, olyan adottsagot, tehetseget, amiröl nem is tudtal. Olyan helyekre jutsz el, amelyek amulatba ejtenek. Olyasmit fogsz veghezvinni, amire sosem gondoltal volna. Mindez azert, mert Isten alma sokkal nagyobb, mint a tied.
Azonban olyan gyakran maradunk ott, ahol csaladias, ahol nincsenek nehezsegeink. Oda futunk vissza, ahol kenyelmes, a regihez.
Emlekszem, gyerekkoromban volt egy Scooter nevü nemetjuhasz kutyank. Amikor mi, gyerekek, föiskolara, egyetemre kezdtünk jarni, nem volt többe jatszotarsa es el kezdte jarni a környeket es a szomszedsagban kisebb nagyobb bajokat okozott. Igy elhataroztuk, hogy odaadjuk egy baratunknak, aki egy farmon elt 10 merföldnyire. 15-20 hektar földjük volt es gyerekekkel is tudott ott jatszani. Kb. egy felev mulva otthon voltam szüneten es nagy vihar volt. Orakig dörgött, villamlott. Egy dolog, amit Scooter sosem kedvelt, a mennydörges volt. Amikor dörgött, mindig a garazs leghatso zugaba rohant es elbujt egy bizonyos helyen. Ez volt a biztos hely szamara, semmivel sem lehetett elhozni onnan. Ezen a napon kineztem az ablakon, amikor meglattam, hogy vihar van. Kb. negyed merföldnyire lattam, hogy a kutya teljes gazzal rohan a hazunk fele. Gondoltam magamban: ez nem lehet Scooter, ö 10 merföldre lakik tölünk. Ahogy egyre közelebb ert, kiderült, hogy Scooter volt. Amikor a hazhoz ert, elrohant mellettem, meg azt sem mondta, hogy Jo napot. Beszaladt a garazsba pontosan arra a helyre, ahova szokott.
Az az erdekes, hogy Scooter uj otthona sokkal jobb volt, mint a mienk. 20 hektar terület, kertek, sok gyerek. Nem szamitott. Amikor bonyolultta, nehezze valt a helyzet, ahelyett, hogy befogadta volna az ujat, visszarohant a regihez.
Vajon hanyan teszünk ugy, mint Scooter? Isten uj ajtokat nyitott, uj lehetösegeket adott, de mi annyira arra fokuszalunk, amilyen volt, ami megszokott, hogy mindig a regihez terünk vissza. Most itt az idö, hogy elfogadd a valtozast. Maradj nyitott. Sosem lesz olyan, mint volt. De, Joel, akkor olyan jo volt. Igen, de hadd mondjam el, hogy sokkal job lesz ezutan. Ne menj vissza gondolataidban, hozzaalasodban. Nem egeszseges, ha mindig ujraeled, hogy milyen volt. Ha egy ajto bezarul, az azt jelenti, hogy Isten megadja neked a kegyet, hogy elöbbre juthass.
Tiszteletteljesen mondom, de en sosem mentem vissza apam sirjahoz. Szerettem apamat, de tudom, hogy ennek a korszaknak vege. Ö mar nincs a sirjaban, fönn van a Mennyekben. Ha visszamegy szeretted sirjahoz, az szep dolog addig, amig nem a multban elsz arra gondolva, hogy mar sosem lesz olyan jo, mint volt.
Porold le magad es keszülj fel az ujra. Barataim, szarnyalasra születtetek. Egy par sasszarny var rad. Mint ahogy az anyasas, aki kiszorja fiokait a feszekböl, igy kenyszeritve öket arra, hogy szarnyukat hasznaljak, Isten is igy szor ki bennünket feszkünkböl. Ha bezarulnak ajtok, valtozasok törtennek, lasd helyes szemszögböl. Ez a zavarodas felkeszit egy uj szintre. Igy kesztet Isten arra, hogy kiterjeszd szarnyaid es t eis megtanulj szarnyalni.
Ne ragaszkodj a regihez, a hagyomanyoshoz. Akarj kilepni a kenyelmi zonabol, akarj valami ujat kezdeni.
Vagy talan egy olyan helyen vagy, ahol az ajto teljesen bezarult mögötted, nem tudsz visszamenni. Ne legy negativ, keserü. Ez egy uj korszak, vard hittel, maradj remenyteli. Kelj fel minden reggel lelkesen, tudvan, hogy Isten tenyeren tart. Ha megtanulod nemcsak elfogadni, hanem befogadni a valtozast, Isten megigeri, hogy ujat fog tenni. En felfedeztem, hogy Isten uj dolga sokkal jobb, mint a regi. Talan nagyszerü sikereid voltak a multban, de a legnagyobb sikereid a jövödben vannak. Meg nem elted meg a legjobb eveidet. Meg nem jatszottad le a legjobb jatszmad. Meg nem kötötted meg eleted legjobb üzletet. Egyre magasabbra fogsz emelkedni. A szelek, amikröl azt gondoltad, elpusztitanak, uj szintre fognak repiteni. Meg fogod latni, hogy Isten olyan helyekre visz el, amiröl almodni sem mertel.

Joel Osteen 11

Szeretek mindig valami vidamsaggal kezdeni.
Egy csapat kisgyerek bement az egyik kavezo üzletlanc katolikus segelyezö üzletebe. A sor elejen allt egy nagy lada alma es az egyik növer kiirta egy papirra: Csak egyet vigyel, Isten figyel. A sor közepe tajan egy nagy talca csokis sütemenynel az egyik gyerek felirta egy papirra: Vigyel amennyit csak akarsz, Isten az almakat figyeli.

Arrol akarok ma beszelni, hogyan helyezett mar el Isten jo dolgokat a jövödben.
Amikor Isten megtervezte eleted, felsorakoztatta a megfelelö embereket, körülmenyeket. A jövödben mar elhelyezte a kivaltsagokat, termeszetfölötti lehetösegeket, jelentös kapcsolatokat. Ha hiszel es minden nap kivalo vagy, egy nap belebotlasz Isten aldasaiba. Visszanezel es azt mondod: Hogyan jutottam ide, ahol vagyok? Nem en vagyok a legkepzettebb, de megkaptam az elöleptetest. Elszalasztottam a leagazast es hirtelen meglattam az „ELADO“ kiirast, igy vettem meg ezt a hazat. Mi törtent? Belebotlottal Isten aldasaiba. Mar fel voltak sorakoztatva, te csak beleptel.
Beszeltem egyszer egy fiatal hölggyel. Kisegitö recepcioskent dolgozott egy hires filmstudional. Resz-munkaidös volt, csak akkor dolgozott, amikor a masik hölgynek tul sok dolga volt. Azonban nagyon lelkes volt es egymas utan kapta a lehetösegeket. Valaki kilepett es ö allt be a helyere. Valakit elöleptettek es ö elfoglalta a helyet. Valaki GYES-re ment es ö allt be a helyere – egy ujabb elöleptetes. Egy napon a ceg tulajdonosa azt mondta az egyik vezetönek, hogy kedveli ezt a fiatal hölgyet es legyen gondja ra. Tetszik a megbizhatosaga, hozzaallasa. Ma, 6 evvel kesöbb ez a hölgy elnökhelyettes ennel a cegnel. Azt mondta nekem: Joel, nem is igazan ertem, hogyan jutottam el idaig. Nemreg meg csak recepcios voltam es ma segitek vezetni a ceget.
Mi törtent? Belebotlott Isten aldasaiba. Barataim, Isten mar nagyszerü dolgokat intezett szamodra. Mar elhelyezte azokat a jövödben. Talan nem lathatod, nem tudod kitalalni. Ez rendben van. Csak higgyel, nyujtsd a legtöbbet es meg fogsz lepödni, mibe botlasz. Ha a sajat eletemre nezek vissza, csodalkozom hogyan jutottam ide. Nem is terveztem, hogy ministrans legyek. Amikor otthon kapcsolgatom a csatornakat es latom magamat, azt kerdezem: Mi a csudat keresel a TV-ben?
Ha elmegyek különbözö varosokba es a terem tele van, arra gondolok, miert jött el ez a sok ember. Hogy törtent? Csak belebotlottam. En csak adtam a legtöbbet, hittem naprol napra es beleptem a nekem rendelt vegzetembe. Beleptem a kivaltsagokba, aldasba, amit Isten rendelt szamomra
Egyik baratom egy nagy emigrans csaladbol szarmazik. Nagyon szegenyek voltak es nem is lattak ebböl kiutat. Ez a ferfi nagyon elszant volt. Szerette Istent es szivesen segitett masoknak. Egy nap valaki mondta neki, hogy lenne egy allas az EÜ-központban, orvosi eszközök tisztitasara. Elment a meghallgatasra es felvettek. Ejszakas müszakban dolgozott. Mindig nagyon figyelte, hogyan dolgoznak a technikusok. Egyszer az egyik technikus allast valtoztatott es a fönök annyira elegedett volt vele, hogy neki adta a megüresedett helyet. Nehany ev mulva a fötechnikus elment es öt neveztek ki a helyere. Nehany ev mulva el kezdett azon töprengeni, ha meg tudnam vasarolni a berendezest, akkor korhazrol korhazra tudnek jarni es en magam tudnam csinalni. Egyik delutan kosarlabdazas közben talalkozott egy bankarral. Elmondta neki a tervet es a ferfi azt mondta, hogy a bankja megadja neki a penzt hozza. A megfelelö hely es idö, amit Isten elöre elrendezett. Ennek az embernek ma egy nagyon sikeres cege van, a szakma egyik vezetöje. Mi törtent? Belebotlott Isten aldasaiba. Szeretnem, ha tudomasul venned, Isten mar teletüzdelte jövödet kivaltsagokkal. Elötted van. Elöleptetest, növekedest, sikert tett utadba. Nem kell aggodnod, nem kell eröltetned a dolgokat, csak maradj hittel teli es Te is belebotlasz az isteni aldasokba.
Ruth-ra gondolok a Bibliabol. Sok fajdalom erte. Ferjet megöltek egy csataban. Anyosa, Naomi, masik varosba akart költözni es ö ugy döntött, vele megy, segit neki. Nagy szarazsag volt az orszagban. Alig volt ennivalo, ezert Ruth minden reggel kiment a szantoföldre, hogy az aratomunkasok altal elhagyott buzakalaszokat összegyüjtse. Egy nap a föld tulajdonosa eljött, hogy ellenörizze földjet. Meglatta Ruth-ot es felfigyelt ra. Kerdezte a munkasokat. Ki ez a fiatal nö? Azt mondtak: Ö Ruth. Özvegyasszony, aki nemreg költözött ide. Az elhagyott buzakalaszokat gyüjti utanunk. A Szentiras bemutatja, hogyan idezte elö Isten, hogy Ruth a föld tulajdonosanak kegyelmebe kerüljön. Ha egy kivaltsagos pillanatodba kerülsz, az emberek törekednek jo lenni hozzad. Sokszor nem is tudjak miert teszik. Ez egyszerüen azert van, mert beleptel a kivaltsag idöszakaba, melyet Isten a jövödben mar elhelyezett.
A földbirtokos azt monda munkasainak ( RUTH 2:16) : Ejtsetek el szandekosan mareknyi buzat Ruthnak.
Ez az üzenetem ma szamodra. Isten mar mindenkinek szandekosan elejtett mareknyi kivaltsagot, elöleptetest, egeszseget, tudast, jo összeköttetest a jövöjeben. Elötted vannak, csak arra varnak, hogy arra menj. Csak higgyel es nyujtsd a legtöbbet es t eis be fogsz lepni aldasaid földjere. Ott van elötted, Isten elhelyezte a jövödben. Csak tedd ami a te dolgod es bele fogsz setalni.
Neha szinte bünösnek erzed magad Isten aldasai miatt.
Emlekszem, amikor az elsö könyvem irtam, nem tudtam, hogy olyan sok peldanyban fog elkelni. Amikor a masodikat irtam, annyi megrendeles jött be, amire almomban sem mertem volna gondolni. Arra gondoltam, milyen kemenyen dolgozott nagymamam. Apam hogyan küzdött a csaladjaert a nagy Vilagvalsag idejen es most Isten az en csaladomat aldja. Arra gondoltam, hogy helyes-e ez. Egy kicsit bünösnek ereztem magam. De egy dolgot megtanultam: Ne szabadkozz Isten josaga miatt. Az emberek kritizalni fognak, biralni fognak, irigyek lesznek, de tudod mit? Ez az ö gondjuk.
Ami erdekes, hogy Ruth meg volt elegedve azzal, hogy minden nap a munkasok utan gyüjtötte az elhullajtott kalaszokat. Az elet jo volt, Isten kielegitette igenyeit. Isten azonban nem akarta, hogy Ruth minden nap oda jarjon dolgozni, hanem azt akarta, hogy Ruthe legyen az a föld. A Biblia folytatja es elmeseli, hogy lett egymasba szerelmes Ruth es a földbirtokos. Összehazasodtak. Ruth nem dolgozott többe a földön, hanem a tulajdonosava valt. Isten az utjaba küldte a földbirtokost, ö csak belebotlott.
Igy van nehanyotokkal is. Isten nem akarja, hogy egesz eletedben annal a cegnel dolgozz. Isten azt akarja, hogy sajat ceged legyen. Nem akarja, hogy egesz eletedben azt az irodat takaritsd. Isten azt akarja, hogy vezesd az irodat.
Nem akarja, hogy ebben a pici alberletben eld le az eleted hatralevö reszet, isten azt akarja, hogy szep otthonod legyen.
Arra születtel, hogy fej legyel es nem farok. Azt mondta, hogy berbe fogsz adni es nem berelni.
Az jo, ha Ruthhoz hasonloan meg vagyunk elegedve azzal, amit Isten mar eddig tett, de Isten halado. Olyan helyekre akar elvinni, amiröl nem is almodtal. Legyen nagy viziod eletedre. Ne legy panaszkodo es ne elegedj meg könnyen.
Emlekszem, jartam ebbe az epületbe a Rockets kosarlabda merközeseire. Berletem volt a 104-es szekcioba. De Isten nem csak azert epittette ezt az epületet, hogy a Rockets jatsszon benne. Nem akarta, hogy csak sportmerközesekre jarjak ide es szorakozzak. Isten azt akarta, hogy mienk legyen ez az epület. Isten el akar büvölni josagaval.
Es megtanultam, hogy nem kell keresni az aldast, a megfelelö szemelyt vagy anyagi dolgokat. Ha keresed Istent, öt allitod elsö helyre, öszefonod vele eleted, akkor az aldas fog megkeresni teged. Ha lelked kivalosagot mutat, adsz, szolgalsz es jol bansz az emberekkel, akkor Isten aldasa leszall rad. Nem szaladhatsz el Isten josaga elöl, ha mindent megteszel, hogy kedveben jarj.
A Szentiras azt mondja Zsoltarok 37:4-ben: ha megvilagosodsz az Urban, akkor ö neked adja szived vagyait.
Nehany eve, miutan az elsö könyvem megjelent, egy rendezvenyt tartottunk a Madison Square Garden-ben, New York varosban. Az egyik jelentös kiado igazgatoja kilepett az irodabol este, hogy leerje a vonatot es haza menjen. Ugy mint minden nap. Amikor azonban a Garden közelebe ert, ahol a vonatallomas van, a megszokottnal sokkal nagyobb zaj es tömeg volt. Tudta, hogy sem meccs, sem koncert nem volt aznap. A kivancsisagtol vezetve oda ment az emberekhez es megkerdezte, mi törtenik. Azt valaszoltak, hogy az en beszedemre varnak. Annyira lelkesek, izgatottak voltak, alig vartak, hogy elkezdödjön. Azt mondta az igazgato: En egesz eletemben New Yorkban eltem, de a New York-iak sosem lelkesednek semmiert, föleg nem egy texasi ministransert. Tovabb ment es nehany perc mulva elhatarozta, hogy kiadja ennek az embernek a következö könyvet. En sosem talalkoztam vele, ö sem tudott sokat rolam, de Isten ugy rendezte, hogy a megfelelö idöben a megfelelö helyen legyen. Masnap reggel felhivta egy baratjat, aki egy hires kiado ügynöke. Azt mondta neki: Tudod, Joe, nekem kell a következö könyv. Azt valaszolta: Nem tudtam, de most mar tudom. Nem dicsekedesböl mondom, de a követekzö könyvem most fog megjelenni es több peldanyszamban, mint amit valaha is kiadott ez a ceg. Nem en ideztem elö mindezt, ez csak egy kivaltsagos pillanat volt, amit Isten mar korabban elhelyezett a jövömben.
Ruth is a földeken kezdte, ez volt egy aldasos hely szamara. De Isten azt akarja, hogy tovabb juss. Ne rekedj meg. Ne mondd, hogy elertem azt, amit a szüleim, nagyszüleim. Ennyi volt. Elertem a felsö hatart. Nem. Isten uj szintre akar emelni teged. Amikor Ruth hozzament a földbirtokoshoz, ö lett a vezetö, a munkasok az ö parancsara dolgoztak. Igy került a sor vegeröl a sor elejere. Isten meg tudja tenni ugyanezt mindenkivel. Ha hiszel, a te eletedben is megjelenik a földbirtokos es ha eddig a földön dolgoztal, most a tied lehet a fold. Ha recepcios voltal, elnökhelyettes lehetsz. Ha takaritottad az irodat, a tied lehet. Valaki megkerdezi, hogyan jutottal idaig, te azt valaszolod: nem tudom, en csak belebotlottam a szerencsembe. Ez Isten kivaltsaga.
Miert nem növeled meg eleted viziojat? Ne gondolkozz azon, hogy miert nem fog megtörtenni. Higgyel. Elj elvarassal, tudvan, hogy barmelyik pillanatban keresztezheti utad egy mareknyi kivaltsag. Talalkozol valakivel, aki egy lehetöseghez vezet, felbukkan egy tavoli rokon. Isten mar elhelyezte a jövödben. Ha hiszel, akkor az utadba fognak kerülni.nem lesz veletlen, hanem puszta szandekossag. Isten szant szandekkal tette oda
Szeretem a Szentirasban Feltamadas 1:11-et: Az Ur, atyaid Istene, növeljen teged 1000-szeresen.
Ez Isten alma minedenkinek, hogy gyarapitson, elöleptessen, kedvezzen neked. De neha nehez elkepzelnünk az 1000-szerest. Az agyunk tiltakozik, hogy semmi esely, lehetetlen, sosem fog megtörtenni. Ez törtent, amikor felajanlottak nekem a könyvem kaidasat. Elöször nem akartam elhinni, nem tudtam, hogy megerdemlem-e. De kb. 15 masodperc mulva tul voltam ezen. Nevettek, hogy nektek talan 10 masodpercig sem tartana. Nem az anyagi dolgokrol beszelek, hanem 1000-szeresen több örömröl, bekeröl, tudasrol.
Azt mondja: Az Ur, atyaid Istene. Ez arrol szol, hogy Isteni szarmazasunk van. Ha vannak szüleid, nagyszüleid, valaki a csaladbol, akik Isten möge sorakoztak fel, akkor megkapod a kivaltsagokat, aldast, amiert nem vagy közvetlenül felelös. Lesznek lehetösegeid, amiket nem feltetlenül erdemeltel ki. Ez azert van, mert szüleid, nagyszüleid, valaki a csladbol Istentöl szarmazik. A Biblia leirja hogyan elsz hazakban, amiket nem te epitettel, learathatsz olyan kalaszokat, amiket nem te vetettel. Sokaknak közületek ugy, mint nekem is, vannak olyanok, akik elötettek jartak. Imadkoztak, hittek, elvetettek sok jo magot, de teny az, hogy nem lattak azt a gyarapodast es kivaltsagot, amit ma te latsz. Mi törtent? Ök fizettek meg az arat. Ök hittek es az Ur, apaid Istene most teged gyarapit, megmutatja neked a szokatlant, rendkivüli kivaltsagat. Legy mindig halas szüleidnek, nagyszüleidnek, akik elvittek a templomba. Ök vetettek el a magokat, amelyekböl Isten rad tudja szorni aldasat. En tudom, hogy most sok magot aratok, amit a szüleim vetettek el. Apam sok könyvet irt, de egyiket sem adta ki hires kiado. Nem latta a gyarapodast, kivaltsagot, amit en kapok ma. Igy müködik. Ha Istennek szenteled eleted, az nem csak rad hat ki, hanem gyermekeid, unokaid es a többi generacio javat is szolgalja.
Azt mondod: Joel, ez nagyszerü, de ha en visszatekintek a csaladfamra, nem latok senkit, aki Istent szolgalta volna. Nekem nincs olyan Isteni szarmazasom, amiröl beszelsz. Ez rendben van. 1. Te lehetsz az elsö, aki elkezdi. 2. Isten nagyszerü dolgokat tartogat szamodra.
Tudod, hogy Ruth csaladjaban is generaciorol generaciora senki sem foglalkozott Istennel. De mert Ruthnak tiszta volt szive es arra vagyott, hogy jot tegyen, Isten hihetetlen dolgokat tett eleteben. Isten veletek is meg tudja tenni ugyanezt.
Szeretnem, ha bevesned lelkedbe: 1000-szer több, mint ami vagy.
Beszeljünk a gyarapodas uj szintjeiröl, az elölepes, a gyözelem uj szintjeiröl. A hajlektalan szamara uj szint az alberlet. A tarsberlö szamara uj szint a berlakas. A berlakasban elö szamara uj szint egy szep otthon. Egy szep hazban elö szamara uj szint, hogy segit masokat otthonhoz juttatni. Ha 1000-szer nagyobb a boldogsagod, akkor abbol rengeteget tudsz tovabbadni. Ha 1000-szer nagyobb a beked es az emberek körülötted ingerültek, idegesek, akkor le fognak nyugodni melletted.
A Szentiras azt mondja: ha adunk, kapunk is.
Nehanyan elvesztettetek a jövöbe vetett bizalmatokat, nem hiszitek, hogy valami jo var ratok. Hadd biztositsalak, ha Isten nem helyezett volna el valami jot a jövödben, akkor nem lennel itt. Amig csak lelegzel, egy maroknyi cel van elötted. Valahol az utadon elölepes, gyarapodas, fontos kapcsolatok. Ha megerted ezt az elvet, akkor minden nap izgatottan kelsz fel, kivancsian varod a következö csodat. Lehet ma, holnap vagy a jövö heten. Barataim, ha hisztek, bele fogtok botlani Isten aldasaba. Ertsd meg, ö mar elhelyezett a jövödben mindent, amire vegzeted beteljesitesehez szükseged van. Az az imam szamotokra, hogy az Ur, apaitok Istene tegyen titeket 1000-szer többe, mint amik vagytok.
Kijelentem, hogy a gyarapodas uj idöszaka, kivaltsagok, erö, egeszseg, tudas, kreativitas, jelentös kapcsolatok, termeszet fölötti lehetösegek kerülnek utadba. Mindezt kijelentem Jezus neveben.

Joel Osteen 10

Szeretek minden hetet valami vidamsaggal kezdeni. Hallottam 3 emberröl: egy orosz, egy amerikai es egy szöke beszelgettek. Az orosz büszken mondta. Mi voltunk az elsök a Vilagürben. Az amerikai mondta: mi voltunk az elsök a Holdon. A szöke mondta: Nem nagy ügy. Mi leszünk az elsök a Napon.
Az orosz es az amerikai nevetnek: Miröl beszelsz? Nem tudsz a Napon leszallni, mert az tul forro, megegsz. A szöke nö ravagta: Nem vagyunk annyira ostobak, mi ejszaka fogunk menni.

Arrol akarok ma beszelni, hogyan lasd helyesen a balszerencset.
Minden alkalommal, amikor Isten megprobal teged egy magasabb szintre emelni, ellenallassal fogsz talalkozni. Uj csatat kell vivnod, uj akadalyokon kell tuljutnod, talan nem lesznek veled igazsagosak az emberek. Valaki egyszer azt mondta erre: new level- new Devil (uj szint- uj ördög).
Könnyü elbatortalanodni es azt kerdezni, miert törtenik mindez, miert hazudnak rolam, miert nem kaptam meg az elöleptetest vagy miert van ez a betegsegem. De ha eszreveszed, amint tuljutsz ezeken a kihivasokon, a gyözelem uj szintjet ered el. Davidot csak egy pasztorkent ismernenk, ha nem gyözte volna le az oriast. Ami ellensegnek latszott es arra hivatott, hogy öt elpusztitsa, valojaban egy eszköz volt, amit Isten arra hasznalt, hogy elöleptesse öt vele.
Neha elöfordult velem, hogy olyan idöszakon mentem keresztül, hogy teljesen lent voltam, nem lattam a kiutat, de arra gondoltam, nem adhatom fel, mert azzal az ellensegeimet tennem boldogga. Neha mosolyoghatunk. Nem azert, mert kedvünk van hozza, hanem azert, mert nem akarjuk, hogy az ellensegeink padlon lassanak bennünket. Nem engedjük, hogy legyözöttnek lassanak. Nem büszkesegböl, hanem annak tudataban, hogy Isten gyermeke vagy es Isten nem engedte volna meg, ha nem lenne valami szandeka vele. Lelked melyen tudod, hogy nemcsak kijutsz belöle, hanem gyarapodsz, többe valsz, mint valaha voltal. Lasd helyes szemszögböl.
Isten szerette Davidot, de megis mit tett? Egy oroszlant küldött ellene. Azt mondod, Joel, ha Isten szeretne engem, akkor nem lennenek ilyen problemaim. Teny, hogy azert, mert Isten szeret teged, mert olyan fenyes a jövöd, Isten azt mondja egyik angyalanak, keress nekem egy szenvedöt es en kesz vagyok elöleptetni. A problemad merete a kikepzes a jövöd meretehez. Ha nagy a gondod, az egy biztos jele egy nagy jövönek. Sosem talalkozunk az eletben olyan kihivassal, aminek le kell gyöznie bennünket.
En tudom, vannak olyan sulyos betegek, akik esetleg el fognak tavozni az Urhoz, de meg ilyenkor sem kell az utolso napjainkat megkeseredve tölteni, hanem arra kell gondolni, hogy hittel fogunk meghalni, bekevel, bizalommal, mosollyal az arcunkon. Meg ha el is megyünk az Urhoz, az az igazsag, hogy jobban kerülünk ki belöle, mint elötte voltunk.
Szeretem azt a tenyt, hogy David legyözte az oroszlant. Nem volt fegyvere, nem volt pajzsa, nem fedeztek öt helikopterek, nem volt radioösszeköttetese csak 5 sima kövel rendelkezett. Nem sok ertelme volt. Valojaban örültsegnek tünt igy elindulni az oroszlan ellen, de ha tudod, hogy ki vagy es kie vagy es megerted, hogy Isten minden ellenseg legyözesere felfegyverzett teged, akkor t eis legyözheted az oriast meg kevesebb eszközzel.
Van egy nagyon sikeres ceg, ami a 90´-es evek elejen indult. Ha kerdezik, hogyan indult, akkor elmondja, hogy 150 Dollarral kezdte. Nem volt hitele, nem alltak mögötte, mindössze egy alom elt sziveben. Probalt hitelt felvenni egy bankbol, de ott elutasitottak. Azt mondtak nem jo ötlet es nem fog müködni. Elment egy masik bankba, de ott is elutasitottak es a következöben es a következöben is… 31 bank mondott neki nemet. 31 szakertö nem latott benne eselyt. 31 jo oka volt arra, hogy feladja. De ha Isten elültet egy almot benned, akkor nem szamit, ha 300-szor is utasitanak el. Mindegy, hogy mivel nem rendelkezel, nem szamit milyen nagy ez az orias, legbelül tudod, hogy te es Isten többsegben vagytok. Ne azt nezd amid nincs, hanem azt, amid van. Ugyanaz az erö, ami Jezust holtabol feltamasztotta, benned is megvan.
Ami erdekes, a 32. bank elhatarozta, ad neki egy lehetöseget. Ma ez a fiatalember egy multimilliomos ceget vezet. Hozza hasonloan, Davidhoz hasonloan Te is le tudod gyözni az oriast, keves eszközzel is. Azt jelenti, hogy le tudod gyözni ezt a betegseget, meg ha azt is mondjak, nincs ra gyogyszer. Isten lehet az orvosod, szava gyogyszerkent hathat rad. Azt jelenti, hogy megvalosithatod almaidat, akkor is ha nem erzed, hogy rendelkeznel a megfelelö forrasokkal, know-how-val. Isten kegyelme a megfelelö ajtokat nyithatja ki szamodra. Kaphattal 31 embertöl nemet, de higgyel abban, hogy a 32-dik mar uton van.
Egyszer az Otestamentumban egy egesz hadsereg akart egy bizonyos varost megtamadni. 4 ember ebböl a varosbol tudta, hogy igy is ugy is megölik öket, ezert ahelyett, hogy vartak volna a tamadast, elhataroztak, hogy elebük mennek. Valojaban ez egy keptelen helyzet volt, halalra voltak itelve. Ez a 4 ember megis hitt es ha az eselyük nem is volt több 1000:1-nel, ugy gondoltak, megprobaljak es meglatjak mit tesz Isten. Amint közeledtek az ellenseg taborahoz, Isten megsokszoraozta lepteik zajat. Az ellensegnek ugy tünt, hogy egy egesz hadsereg közeledik. A 4 ember nem vette eszre mi törtenik, nem hallottak semmi különöset, ök csak mentek, arra gondolva, hogy talan most meghalunk. Ha mersz hittel lepni, akkor meg ha lehetetlennek is tünik, meg ha 31 bank nemet is mondott, ha nincs is vegzettseged vagy összeköttetesed, ha hittel lepsz, Isten megsokszorozza azt, amid van. Talan nem latod, hogy barmi is törtenne, talan nem latszik, hogy elöre haladsz, semmi nem javul, de nem veszed eszre, hogy Isten a szinfalak mögött a javadra rendezi a dolgokat. Megsokszorozza amire szükseged van. Azt hallatja az emberekkel, amit ö akar, hogy halljanak. Talan nincsenek meg a kapcsolataid, de ö szervezi a megfelelö embereket. Lehet eröteljes az ellenseged, de csak egy sima köre van szükseged, vagy csak labaid hangjara van szükseged. Nem, nem a labaid szagarol beszelek.
Ez a hadsereg nagyon megremült. Csapatok ezreit latta közeledni. Elkezdtek menekülni. A 4 ember nem ertette mi törtenik es megkerdeztek valakit. Azt mondtak: nem hallottatok, hogy a Nyugat hadserege tamad bennünket? Meneküljetek az eletetekert. Ekkor ertettek meg, hogy ök a Nyugat hadserege. Isten megsokszorozta lepteik zajat.
Ha hiszel, Isten olyan modon lattat teged, ahogy ö akarja, hogy masok lassanak. Talan gyengenek erzed magad, kevesnek erzed magad hozza, de itt a titok: Ne ugy tegy, ahogy erzel, tegy ugy, ahogy tudsz. A fejedben talan felsz, de bennsödben tudod, hogy semmilyen fegyver nem tud legyözni. A fejedben talan azt gondolod, nincs eselyem, de bennsödben tudod, ha Isten veled van, ki mer ellened lenni. Ha megtanulsz tudasod szerint cselekedni es nem erzesed szerint, akkor Isten megsokszorozza azt, amid van. Ugy, mint David, legyözöl oriasokat keves eszközzel.
Ez azt jelenti, hogy sose mondjuk: nekem nincs eleg penzem, összeköttetesem, tehetsegem, Joel. Nem. Neked pontosan megvan az, amire szükseged van, mint ez a 4 ember. Isten megsokszorozza azt, amid van. Olyannak lattat teged, amilyennek ö akarja, hogy lassanak. Ne mondd el mindenkinek, mennyire felsz, csak maradj egyezsegben Istennel. Ismerek olyanokat, akiket elö akartak leptetni, de azt mondtak a vezetönek, nem tudom, hogy kepes vagyok-e ra, nem vagyok olyan magabiztos. Ez olyan, mintha a 4 ember azt mondta volna a többieknek: Miert menekültök? Mi csak 4-en vagyunk es jobban felünk, mint ti.
Neha ne mondd el, ha felsz, ne aruld el, mi jar a fejedben. Csak huzd ki magad, legy magabiztos, tudvan, hogy Isten olyannak lattat teged, amilyennek ö akarja, hogy lassanak.
Ezt tettem en is, amikor apamat elszolitotta az Ur es elkezdtem ministralni. Azt mondtak, Joel, te olyan nyugodtnak tünsz, olyan könnyeden, termeszetesen beszelsz. Azt mondtam magamban: Nem tudod, mennyire tevedsz. Ideges es bizonytalan voltam, nem voltam biztos benne, hogy erthetö vagyok. Meg ma is csodalkozom rajta neha. De megtanultam mikor kell beszelni es mikor inkabb hallgatni. Maradj egyezsegben Istennel. Egesz nap gondolj arra: Isten megsokszorozza erömet, önbizalmamat, tehetsegemet. Mindegy hogy erzel, ha hiszel, Isten olyannak lattat teged, amilyennek ö akarja, hogy lassanak.
Szeretem, amit Isten Mozesnek mondott. Mozes a sivatagban volt, 2 millio embert vezetett az Igeret Földjere. Nem voltak eszközeik, fegyvereik, panceljuk, hiszen eppen akkor szabadultak a rabszolgasagbol. Hogyan vedjek meg magukat? Ugy tünt, az ellenseg szamara könnyü predava valhatnak. Mozes egy nap nagyon le volt törve. Az emberek panaszkodtak. Mozes mar fel akarta adni, de Isten azt mondta: Mozes, mit tartasz kezedben?
Semmit- valaszolta Mozes – Ez csak egy bot, amit utközben talaltam es felvettem.
Isten azt mondta neki, dobja el. Ledobta a földre es a bot kigyova valtozott. Isten mondta neki: Vedd fel! Felvette es a kigyo visszavaltozott botta. Mit mondott Isten? Megvan az, amire szükseged van. Talan csak egy botnak tünik, de ha kulcsra van szükseged egy ajto kinyitasahoz, akkor kulccsa valtoztatom. Ha vedöpajzsra van szükseged, akkor vedöpajzzsa valtoztatom. Ha gyogyulasra van szükseged, akkor azza valtoztatom. Ne arra gondolj, amid nincs! Isten azt mondja, nekem megvan az, amire szükseged van. Kigyora tudok valtoztatni egy botot, 4 ember leptenek zajat egy egesz hadseregge. Ki tudlak gyogyitani egy betegsegböl akkor is, ha az orvostudomany nem tud rajtad segiteni. Hagy kerdezzelek meg, mit tartasz kezedben? Azt mondod: Joel, nekem csak egy diplomam van, amivel nem vittem sokra. Nem vagyok olyan tehetseges. Vagy: az ellensegeim olyan nagyok, annyi akadaly van elöttem. Nem. Szabadulj meg ettöl a vesztes gondolkodasmodtol. Isten azt mondja: megvan mindened, amire szükseged van. Neked adtam nevemet, szavamat, elötted jarok az uton. Josag es kivaltsagok követnek teged, kegyelmem vedöpajzskent vesz körül. Emelkedj fel es lasd magad annak, akive Isten tett teged. Nem kell ugy erezned, hogy sajat erödböl meg tudod tenni. Ez rendben van. Ha mi gyengek vagyunk, ö erös. Ha nem latunk kiutat, ö tud kiutat csinalni. Ha csak 5 kövünk van, mar le tudjuk gyözni az oriast. Ha hiszel es gyöztes a hozzaallasod, ö küzd erted es megkapod, amire szükseged van.
Olvastam egy törtenetet, ami a II. Vilaghaboruban volt. Ejszaka közepen az egyik legios elvesztette a csapatat. Olyan heves volt a harc, olyan nagy volt a füst, hogy elvesztette a tajekozodasat es leszakadt a többiektöl. Egyedül maradt a dzsungelben. Az ellenseg egyre közeledett fele. Egy üregben rejtözött el es imadkozott eleteert. Ebben a pillanatban meglatta, hogy egy pok ereszkedik le az üreg bejaratanal es halot kezd szöni. A katona faradtan nevetett es azt mondta: Istenem, nekem teglafal kell es Te egy pokot küldesz nekem. Ahogy ott ült orakig, nezte amint a pok sorrol-sorra szövi a halot. Hallotta az ellenseget, amint sorra kutatjak fel az üregeket. Nagyot sohajtott es felkeszült az utolso ütközetre, de amikor a katonak az ö üregehez ertek, az egyikük meglatta a hatalmas pokhalot a bejaraton es szolt a többieknek: Ezt nem kell ellenörizni, mert senki nem juthatott be ide anelkül, hogy a pokhalot elszakitotta volna. Es tovabb mentek. Isten megmentette a legios eletet.
A katona kesöbb azt mondta: Bocsass meg nekem Istenem. Nevettem, amikor meglattam a pokot, de most mar tudom, hogy egy pokhalo erösebb lehet a teglafalnal.
Barataim, Isten a kezeben tart beneteket, ö rendelkezik mindennel, amire szükseged van es meg ha nincs is neki, tud alkotni. Elö tud teremteni egy pokot a megfelelö idöben. Elö tudja idezni, hogy egy sima kö a megfelelö pontoon talaljon el egy oriast. Vagy hogy szerettünk a megfelelö idöpontban kapcsolja be a TV-t es olyat halljon, ami megvaltoztatja eletet. Isten nem azert van, hogy legyözzön, hanem azert, hogy felemeljen.
Ha problemad van, könnyü azt mondani, hogy ez tul nagy, nem tudom megoldani, ez tul sok. De ertsd meg, Isten sosem a te meretedre szabja a problemat, hanem a sorsod meretere. Ha tehat egy nagy kihivassal kerülsz szembe, ne batortalanodj el, csak Isten allit be teged egy nagy elöleptetesre. De ha elmenekülsz a problemaid elöl, keserü es negativ leszel, akkor valojaban a sorsod elöl menekülsz. Ha megtanulsz szembenezni a problemaiddal annak tudataban, hogy Isten uralja a helyzetet es megkapod, amire szükseged van, akkor a sorsod fele futsz. Talan nagy az orias, de sosem az volt a szandeka, hogy legyözzön teged, hanem, hogy elöleptessen.
Erdekes, hogy amint legyöztük az oroszlant, mar nem foglalkozunk többe vele. Nem tudom, hogy jol ertelmezem-e az egeszet, de azt hiszem, az oroszlan David szandekanak lett teremtve. Azert lett teremtve, hogy megmutassa ki David. Ha mi oriasokkal talalkozunk az eletben – a betegseg oriasaval, a függöseg oriasaval – ez az orias nem csak ezert van, hogy elöleptessen, hanem azert is, hogy megmutassa masoknak ki vagy igazabol. Ha latjak Isten kivaltsagat eletdben, ha latjak, hogy felülemelkedsz a bajokon, ha latjak, hogy beteljesited az Isten altal adott almokat, ha latjak, hogy az a kis pok megved a pusztulastol, ez segit megbizonyosodni arrol, hogy Isten ovja eleted. Az emberek panaszkodhatnak, hogy nem erdemled meg, nem hiszik, hogy tehetseges vagy. De egy dolog biztos, ha legyözöd az oriast eletedben, nem vitathatjak a tenyt, hogy Isten kegyelmevel rendelkezel.
Mint a vak ember, akit Jezus meggyogyitott. Az emberek arrol vitatkoztak, miert gyogyitotta meg, hogyan gyogyitotta meg, ki volt a hibas azert, hogy megvakult. Ilyen kerdesekkel gyötörtek. Vegül a vak ember azt mondta: Figyeljetek. Teljesen összezavartok engem. Nem tudok minden kerdesre valaszolni. Csak azt tudom mondani, hogy vak voltam, de most latok.
Azt mondta, a puding probaja az eves. Azt mondta, ti panaszkodtok egesz nap, de en azert latok, mert Isten josaga van az eletemben.
Tudom, nehanyan nem hiszik, hogy aldottnak kellene lennünk. Nehanyan nem hiszik, hogy Isten sikeresse akar tenni bennünket. Az a gond ezzel, hogy tul kesö elatkozni engem, mert Isten mar megaldott.
Nehanyan nem hiszik, hogy Isten meg gyogyitani tud, de en mar lattam, hogy kigyogyitotta anyamat a rak vegsö fazisabol 1981-ben.
Nehanyan nem hiszik, hogy almuk valora valhat. Tul kesö engem lebeszelni, en mar almaimat elem. Lattam, hogy Isten többre kepes, mint amire valaha is kertem.
Persze, hogy lesznek irigyeid, akik azt mondjak, ö nem is olyan tehetseges, nem erdemelte meg ezt a poziciot, vagy miert vette felesegül ezt a nöt, nem is olyan csinos. Nekik több van tehetsegnel, jo kinezetnel. Ök Isten kegyelmevel rendelkeznek.
David mondta Zsoltarok 3:1-ben: „Lord, how are they increased that trouble me!“ Azt mondta: Istenem, ugy nez ki, az ellensegeim megsokszorozodnak. Törtent mar veled is, hogy tuljutottal egy akadalyon es ugy tünt valami mas all utadba? Kilabalsz egy betegsegböl es kiderül, hogy valami mas nem jo. Neha igyekszel jot tenni, fenntartani a beket, de rajössz, hogy azok, akiket barataidnak gondolsz, a hatad mögött beszelnek.
David is igy erzett. Azert irta ezt a sort, mert fia, Absolom, meg akarta ölni, hogy atvegye a kiralysagot. Biztos vagyok benne, hogy David azt mondta: Istenem sok mindent el tudok viselni. Puszta kezzel öltem meg az oroszlant, medvet, de nem tudom, hogy ezzel meg tudok-e birkozni. A sajat fiam akar elpusztitani. Neha azt gondoljuk, meg tudom csinalni, ha a szomszedaim ellenem is vannak, erös tudok lenni, ha a fönökömröl, munkatarsaimrol, vetelytarsamrol van szo, de ha ez a sajat csaladunk, sajat husunk-verünk, könnyü mondani: Istenem, ez nem helyes. Nem tudom, hogy tovabb tudok-e menni.
David feladhatta volna. Hogy miert volt megis gyöztes, miert tudott minden akadalyt legyözni, megtalalhato a 3. szakaszban. Nem ragodott a probleman, hogy milyen rossz volt a helyzet, hanem masra fokuszalt. Azt mondta, Istenem, nekem ilyen problemaim vannak, ez a legrosszabb, amivel valaha is szembesültem: De Te, oh Uram, te vagy a pajzs fölöttem, a Gloria a fejem fölött. (Zsoltarok 3:3 )
Mi az üzenete? Sose engedd, hogy az ellenseg mondja ki az utolso szot. Tudom, nehanyan valsagban vagytok, de lasd helyes szemszögböl. Ez a kihivas nem azert van, hogy elpusztitson, hanem azert, hogy elöleptessen. A puszta teny, hogy megtörtenik, arra utal, hogy vegzeted karnyujtasnyira van.
Mikor David szembenezett az oroszlannal, melyen belül tudta, hogy valami nagyszerü fog törtenni. Nem elbatortalanodott, hanem felbatorodott. Ugyanigy kijelentem, ha tuljutsz azon az akadalyon, uj szinten leszel. Ugy fogod latni Isten kegyet, amint meg soha. Nem csak megallapitja ki vagy es több önbizalmat ad, hanem be is bizonyitja masoknak Isten vedelmet eleted felett. Legyen erös hited. Ha minden nap ugy kelsz fel, hogy tudod ki vagy es kie vagy, semmilyen akadaly nem tarthat vissza. Ami karodra szolgalna, azt Isten javadra forditja. Az ami most foglalkoztat, nem fog legyözni, hanem elöleptet, ha hiszel es bizol Istenben es jobban kerülsz ki belöle, mint valaha.

Joel Osteen 9

Arrol akarok ma beszelni hogyan tamaszd fel magad.
Mindenki atesik szerencsetlensegeken, mindannyiunkkal törtentek igazsagtalansagok. Nem kaptuk meg a megerdemelt elöleptetest. Elveszitettük szerettünket. Egy baratunk becsapott vagy talan a hazassagunk ment tönkre. Könnyü ilyenkor negativva valni, megrekedni es egy eletre elvesziteni lelkesedesünket. Nagyon sokan a multban elnek, arra fokuszalnak, hogy ki bantotta meg öket, milyen igazsagtalansagok ertek. Az aldozat mentalitasaval elnek, mindig mast hibaztatnak. De ertsd meg, a multad nem meghataroz, hanem felkeszit. A multad minden kihivasaval, minden hanyattatassal adott neked valamit Isten. Jellemed fejlödött, megnött a latotered. Minden nehezseggel Isten josaganak egy ujabb szintjet tapasztalhatod meg. Talan igazsagtalansagokkal talalkoztal, valaki artott neked, vagy egy rossz döntessel bajt hoztal magadra, de ha helyesen tudod latni, akkor a multad nem meghataroz, hanem felkeszit.
Az egyik legjobb dolog, amit eletemben megtanultam, hogy az eletben semmi sem velem, hanem ertem törtenik. Mas szavakkal Isten nem engedne, hogy atmenjek rajtuk, ha nem lenne valami szandeka vele. Nem engedne, hogy a balszerencse bekövetkezzen, ha nem tudna hogyan lehet szerencsesen kijutni belöle. Meg akkor is, ha bonyolult, ha igazsagtalan, ha helyesen allsz hozza, akkor nem csak azza fejlödsz altala, aki valojaban vagy, hanem el is jutsz oda, ahol lenned kellene. Nem veletlenül törtent. Minden dolog a joert törtenik, ha szereted Urunkat.
Ez nem jelenti azt, hogy minden jo. Talan kellemetlen, nem szereted, de ha hiszel, Isten jot fog kihozni belöle.
Talan valami jelentös visszaesesen mentel keresztül egeszsegedben, hazassagodban, anyagiakban, de ne hagyd, hogy ez a visszaeses központi szerepet jatsszon eletedben. Lebegjenek uj celok elötted. Tartsd eletben almaidat isten ugy viselte el a keresztrefeszites fajdalmait, hogy az elötte allo boldogsagra fokuszalt (Izraeliek 12:2).
Te mire fokuszalsz ma? Ami nem sikerült? Ahogy megbantottak? Milyen igazsagtalan volt? Vagy almaidra, celjaidra fokuszalsz tudvan, hogy legszebb napjaid meg elötted vannak? Ezek a szerencsetlensegek talan labadra kötött nehez köveknek tünnek, de Isten lepcsöfoknak tudja hasznalni ahhoz, hogy egy magasabb szintre emeljen teged. Mindennel, amin keresztülmentel, minden balszerencsevel, minden maganyos idöszakkal Isten valamit adott neked, felkeszit teged. Nem lennel az, aki vagy, ha mindez nem törtent volna meg veled. Lasd mas szemszögböl az egeszet. Nem a multunk hataroz meg, nem a neveltetesünk, nem az, ahogyan valaki bant velünk, meg az elkövetett hibak sem. A multunk felkeszit bennünket. Arra kerlek ma, razz le magadrol mindenfele önsajnalatot, keserüseget, razd le a sebzettseget. Az elet tul rövid ahhoz, hogy aldozatkent viselkedj. Talan ugy tünik meghalt egy almod, elvesztetted szerettedet, hazassagodat, lelkesedesedet, de Isten igy dolgozik. Tul vagy a halalon, tul vagy a temetesen es most a 3-dik nap van, a feltamadasod ideje.
Talan becsaptak egy üzlettel, de nem vagyok keserü, nem vagyok szomoru, mert tudom, hogy ez nem velem törtent meg, hanem ertem. Isten azt mondja ö lesz a vedelmezöm. Azt mondja, ö duplan fizet vissza minden igazsagtalansagot. Ezert nem fogok letörni, hanem hiszek, mert tudom, hogy dupla jot kapok vissza.
Vagy egeszsegemben. Talan betegseggel talalkozol. Az orvosi jelen5tes nem tul jo. Össze kellene omolnod, de helyette mondd: en tudom, hogy ez nem velem törtenik, hanem ertem. Isten uralja a helyzetet es hiszem, hogy nemcsak jora forditja, hanem jobban kerülök ki belöle, mint elötte voltam. Higgyel.
Vagy azt mondom, talan rossz dönteseket hoztal, hibakat követtel el, amik problemakra nyitottak ajtot. Es most azt mondod magadnak: elpuskaztad, hibaztal, megbuktal, a te hibad, ha semmi jot nem varhatsz mar. Razd le magadrol ezt es mondd: igaz, hogy bajt hoztam magamra, de tudom, hogy Isten kegye nagyobb minden bünnel, amit valaha is elkövettem. Nem fogom bünöskent elni az eletem, nem adom fel almaimat. Tudom, hogy növekszem, tanulok es Isten a javamra fogja forditani.
Te a leghatalmasabb Isten gyermeke vagy. Semmi sem törtenhet veled, csak erted törtenhet. Ez mind Isten tervenek egy resze. Es meg ha igazsagtalannak is tünik, a Biblia azt mondja Ezsias 61.3-ban: … szepseget ad neked a hamvakert es örömet a gyaszert.
Nehanyan ugy erzitek, csak egy marek hamu maradt az eletetekböl, semmi nem sikerült, egy almod sem valosult meg. Ez egyszerüen azt jelenti, hogy tul vagy a halalon, tul vagy a temetesen, most itt az idö, hogy feltamadj. A jo hir, hogy addig nincs vege, mig Isten nem mondja, hogy vege. Neki van meg ra modja, hogy almaidat megvalositsa. Miert nem kötsz vele egyezseget? Miert nem razod le magadrol ezt az aldozati hozzaallast? Ha helyes a szemleletmodunk, az az ellenseg összes hatalmat elüzi.
Ha a dolgok ellenünk vannak, letörhetnenk, elkeseredhetnenk, panaszkodhatnank, de ha megertjük ezt az elvet, hogy Isten valami jot tud kihozni belöle, meg ha nehez is, Isten ad nekünk valamit altala, akkor mosolyoghatunk a vilagra meg akkor is, ha tervünk nem sikerült. Bekeben lehetünk akkor is, ha idegeskednünk kellene. Jok lehetünk akkor is, ha ök nem voltak jok hozzank.
Lehet egy fönököd, baratod, gyermeked vagy barki, akivel gondod van, egyszer nezz rajuk es mondd nekik: te nem velem törtensz meg, hanem ertem. Talan nem fogjak megerteni, de ne gyötörd öket a magyarazattal.
Amikor megtalaltuk ezt a helyet a Lakewood templomnak, a varos egyik fontos üzletembere azt mondta egy baratomnak, hogy elöbb lesz egy hideg nap a pokolban, semhogy Lakewood felviragzik ujra. Ez az ember nem tudta mit tesz ertem. Isten arra hasznalta öt, hogy uj tüzet elesszen bennem. Uj eltökeltseget, uj szenvedelyt adott nekem. Ö nem velem törtent meg, hanem ertem.
Nagyon sokszor ugy tünik, hogy ha egy almunk meghal, akkor egyszerüen feladjuk, nem hiszünk tovabb. Lattam embereket, akik elmulasztottak a legjobbakat, mert nem tudtak kilepni a temetes fazisabol. Csalodasokon mentek keresztül, valami nem a kedvükre törtent es ahelyett, hogy elngedtek volna annak tudataban, hogy Istennek van mas terve, ök önsajnalatba süllyedtek. Soha nem fogsz feltamadni, ha nem engeded el a multat. Mondd inkabb: en megtettem a legtöbbet, ami tölem telik. Valamiert nem sikerült, de nem fogok eletem vegeig üldögelni es azon ragodni, amit nem tudok megvaltoztatni. Ennek vege, elmult. Tudom, hogy tul vagyok a halalon, a temetesen, most kesz vagyok a feltamadasra. Felkeszülök az ujra, amit Isten hoz eletembe.
Legtöbbször amikor Isten bezar egy ajtot es akadalyokon, vesztesegeken megyünk keresztül, azert van, mert Isten valami jobbat tartogat szamunkra. Ha megkeseredünk, negativak leszünk, ez megakadalyozza Istent abban, hogy ujat hozzon eletünkbe. Ki kell tudnunk mondani. Istenem, ha nem is talaltam meg utamat, de bizok benned. Tudom, hogy te tudod mi a legjobb szamomra es hiszem, hogy a megfelelö idöpontban megadod nekem szivem vagyait.
Amikor Victorival összehazasodtunk, par ev mulva eladtuk a hazunkat es masik heylre költöztünk. Akik megvettek a hazat, par honap mulva bepereltek bennünket, az epitöket, az epiteszt, mindenkit, aki csak szamitasba jöhetett. Tudtam, hogy mi mindent jol csinaltunk, nem hibaztunk. Megis annyira nyomasztott ez a pereskedes honapokon at. Le kellett utaznom a meghallgatasra, ami 2 oran at tartott. Olyan ideges voltam, arra gondoltam ez a legrosszabb, ami valaha is törtent velem. Utana ki voltam keszülve, alig tudtam vezetni. Hagytam, hogy az egesz ennyire letörjön. Kb. 6 honap mulva vege volt a pernek es mi teljesen tisztak voltunk. Megis egesz idö alatt arra gondoltam, milyen rossz volt, nem volt igazsagos es csak idöpocsekolas volt. Aldozatkent lattam magam. De 3 ev mulva ismertem fel, hogy mit csinalt Isten. Amikor alairtuk a szerzödest erre a helyre, a ceg perrel akarta megakadalyozni, hogy beköltözzünk. Most ertettem meg, hogy Isten akkor felkeszitett engem. Amikor meghallgatasra mentem, teljesen nyugodt voltam. Tudom, ha nem eltem volna meg azt a pereskedest, nem lettem volna ilyen hatarozott ebben a nagyon fontos perben.
Miröl beszelek? Ha nehezsegeken megy keresztül, nem tudhatod, Isten mire keszit fel vele. Ne legy szük latokörü, hogy Istenem, miert törtenik ez velem, ez nem igazsagos. Tudd, hogy Isten nem engedte volna meg, ha nem akarna valami jot kihozni belöle. Lehet, hogy 10 ev mulva tekintesz vissza es azt mondod, ha nem törtent volna meg az, akkor nem talalkoztam volna ezzel az emberrel, aki nem mutatott volna be ennek az embernek es igy tovabb. Ha Isten nem küldte volna utadba azt, ami ellen most küzdesz, ami idegesit, akkor nem lennel felkeszülve arra, amit tartogat szamodra. Nem tudnal arra a szintre lepni, amelyikre megprobal teged eljuttatni. A munkatars, akit nem kedvelsz, a munka, ami nem neked valo, ez mind nem veled törtenik, hanem erted. Isten felkeszit teged magasabb szintekre.
Van egy ismerös atya, akinek a gyontatasan egy ferfi mindig panaszkodott valamire, mindig volt valami baja. Az atya vegül belefaradt es imadkozott: Istenem, el tudnad küldeni ezt az embert egy masik templomba? Kiszivja az összes energiamat, elveszi az eletkedvem es az idömet pazarolja. Hallotta, hogy Isten azt valaszolja neki: Nem, nem fogom megtenni. Ez az ember annyi idöre terdre kenyszerit teged, mint meg semmi mas, amit valaha is mondtam neked. Ez nem veled, hanem erted törtenik.
Teny az, hogy különbözö idöben növekszünk. Ez az, amikor jellemünk fejlödik. Nem kell a nehez idöket varni, de ha eljönnek, mondd: nem valok keserüve, hanem jobba valok. Tudom, hogy Isten valami ujat ad nekem. Hittel kelj at a völgyön, tudvan, hogy a magas hegyekhez vezet. Szeretem amit David mond Zsoltarok 23:4-ben: ….Bar az arnyek es halal völgyen megyek at…
Nem mondta, hogy a völgyben elek, megrekedtem a völgyben, talan meghalok a völgyben. Azt mondja, ez a völgy idöleges, nem fogok meghalni a problemaimmal ezen a rövid uton. Teny, hogy mindannyian atmegyünk valamin egeszsegileg, anyagilag, a munkahelyen. Mindenkivel törtenhet valami, ami elveheti boldogsagat, aggodasra keszteti, de lasd ugy, mindt David es mondd: Tudom, hogy keresztül jutok rajta. Ez nem marad, hanem el fog mulni. Az egesz nap folyaman emlekeztesd magad ra, hogy ez csak idöleges, ez csak egy korszak. Talan most maganyos vagyok, de nem maradok egyedül. Tudom, hogy Isten a megfelelö szemelyt hozza utamba. Vagy talan erzelmileg megserültem, de tudom, hogy nem maradok sebzett, tudom, hogy Isten meggyogyitja lelkem, szepseget ad nekem ezert a hamvakert. Maradj lelkes! Ne ragadj le a völgyben, az nem az allando lakcimed.
A Zsoltarok 84:6 azt mondja: A siras völgyen athaladva uszomedencenyi aldast fogsz talalni.
Mit jelent ez? Ha a völgyön haladsz at, ha nehez idöszakon haladsz at es tovabbra is hiszel, Isten az elhullajtott könnyeket uszomedenceve valtoztatja, ami felfrissit teged. Egyszer majd felnezel es azt mondod: Nekem most lent kellene lennem, annyi minden törtent ellenem, de en boldog vagyok, bekes vagyok, elvarom a jo dolgokat. Miert van ez? Azert mert belelepsz az aldasok medencejebe es Isten felfrissit teged.
A keresztrefesziteshez vezetö uton arra kenyszeritettek Jezust, hogy a sajat keresztjet vigye. Ö azonban annyira el volt gyötörve, megkinozva, hogy nem tudta egesz uton vinni. Összeesett a kereszt sulya alatt. Az az üzenete ezzel, hogy nem kell 100%-ig erösnek lenned. Neha a kereszt, amit cipelünk, elviselhetetlenül nehez lehet, de batoritson a gondolat, hogy meg Jezus is összeesett keresztje sulya alatt. Egy Simon nevü ferfi jött segitsegere. Isten mindig küld valakit az utadba, hogy erted legyen ott a legnagyobb szükseg idejen. Talan az en hangom ez a segitseg ma, amikor biztatlak, hogy meg tudod csinalni, jobb napok varnak rad. De az ellenseg azt mondja neked, vesztettel, rossz napod volt, elbuktal. Ez rendben van, ez emberi dolog. Tudom milyen elbukni, mar voltam lenn a földön. Csak allj fel, a feltamadas jön.
Jezust a kereszthez szögeztek. Es ahogy ott logott, maganyosnak, kivetettnek erezte magat es felkialtott: Istenem, Istenem, miert hagytal el engem!
Feltett egy kerdest, de nem kapott valaszt. Az eg neha hallgat. Imadkozol, hiszel, megteszel mindent, de nem törtenik semmi. Megserülsz, ugy tünik mindennek vege. De ebben a csendes idöszakban valami törtenik lenn a melyen. Isten kiterjeszt teged, nagyobb hitet fejlesztesz ki iranta. Az agyad azt mondja vege, ez sosem fog megtörtenni, de valami feltamad lelkedben es azt mondja, Isten meg a tronon ül, ez nem velem, hanem ertem törtenik es ha meg igazsagtalan is, meg ha kiabrandult is vagyok, lelkem melyen tudom, hogy jön a feltamadas. Tudom, hogy Isten jora tudja forditani.
Jezust sirjaba tettek. Biztos vagyok benne, hogy a sötetseg eröi boldogan ünnepeltek gyözelmüket, de nem vettek figyelembe, hogy addig nincs vege, amig Isten nem mondja, hogy vege. Mindig Istene az utolso szo, ö iranyitja az egesz Univerzumot.
Ez penteken volt es harom nappal kesöbb, vasarnap Jezus felkelt sirjabol. Azt mondta: en vagyok ö, aki el. Meghaltam, de mindörökke elek. (Feltamadas 1:1 es folytatja: Amiert en elhetek, ezert t eis elhetsz.
Isten mindannyiunk szamara gazdag eletet tartogat. De sokszor a gyözelemhez vezetö uton nehezsegekbe ütközünk, mint Jezus. Emlekeztesd magad: ez nem velem, hanem ertem törtenik. Isten felkeszit engem. Eröt, tudast, kepessegeket ad nekem. Tartsd tekinteted celjaidon. Azt mondja Izraeliek 11:1-ben: A most hite…
Elj a maban. Nem majd egyszer boldog leszek, majd egy napon Isten rendbeteszi eletem. Nem. Most kell hinned. Teny, hogy Isten most is dolgozik eleteden. Isten most is a javadra rendezi a dolgokat. Maradj a mostban. Ez aktivalja Isten erejet.
Nehanyan ateltetek a “halalt”, “temetest” - elvesztettetek baratokat, csalodasokon, betegsegeken mentetek keresztül, de Isten nem azert vitt keresztül benneteket azon, amiken atmentetek, hogy leverve, tönkremenve, felholtan kerüljetek ki belöle. Ideje feltamadnod. Itt az idö, hogy felkelj es elvedd azt, ami a tied. Ha Krisztussal feszittettel keresztre, akkor fel is tudsz tamadni Krisztussal. Az ellenseg megtette a legtöbbet, de a töle telhetö legtöbb sosem lesz eleg. Razd le a multat. Razz le magadrol minden csalodast, minden igazsagtalansagot, minden hibat. Legyen a mai nap egy uj kezdet.
Talan elestel a kereszted sulya alatt. Isten azt mondja, allj fel ujra, közel vagy a gyözelmedhez. Talan ugy erzed, keresztre vagy feszitve - az almaid meghaltak, minden ellened van. legyen uj nezöpontod. Az eletben semmi sem veled, hanem minden erted törtent. Isten tenyeren tart teged. Emlekezz, a multad nem hataroz meg, a multad felkeszit. Minden gonddal, minden akadallyal kaptal valamit Istentöl. Ha a feltamadok eletet eled, nem leszel többe aldozat, hanem gyöztes es meg ha ellened is lesz minden, megis mosoly fog ülni arcodon. Tudni fogod, hogy Isten nemcsak jora forditja, hanem szepseget ad hamvaidert, örömöt a siralomert es vegül erösebben, boldogabban, egeszsegesebben es sokkal jobban kerülsz ki belöle, mint valaha.

Joel Osteen 8

Arról akarok ma beszélni, hogy maradj reményteli és hidd, hogy eljön a te idöd!
Isten mindannyiunk szívébe elültetett ígéreteket. Vannak álmaid, vágyaid, olyan dolgok, amiket véghez akarsz vinni. Olyan helyzetek, amiket meg akarsz változtatni. De olyan gyakran csak ezért, mert sokáig tart, mert megpróbáljuk és elbukunk vagy, mert csalódásokon esünk keresztül, mára feladtuk ezeket az álmokat.
Én bátorítani akarlak, hogy nyerd vissza lelkesedésed, légy reményteljes. Lehet, hogy sokáig tart, de Isten hüséges. Azt mondja nem számít mennyi ideig tart, nem számít mennyire lehetetlennek tünik, ha hiszel, el fog jönni a te idöd. Isten nem csak elültette szíved minden álmát, minden gyökeret verö ígéretet, hanem szándékában is áll megvalósítani. Állj úgy hozzá, hogy az én idöm el fog jönni. Eddig csak adtam és adtam, de nem láttam eredményét. Ez rendben van. Tudom, hogy eljön az én idöm. Vagy: nagyon szeretnék megházasodni, de még senkivel sem találkoztam, de Isten figyel és a megfelelö idöben a megfelelö személyt hozza. Eljön az én idöm.
Ez a remény, mikor hiszed, hogy Isten ígérete megvalósul.
Szeretem, amit Dávid mondott Cselekedetek 2:25-ben: Felvertem sátramat a remény földjén.
Hadd kérdezzelek Téged! Te hol vertél sátrat? Mit vársz el minden nap? Milyen a hozzáállásod?
Joel, én már 5 éve imádkozok a gyermekemért, nem hiszem, hogy valaha is megváltozik. Vagy: a munkámban már mindenkit elöléptettek rajtam kívül. Megpróbáltam ezt az üzletet beindítani, de senki nem segít.
Nem jó. A sátradat rossz helyen állítottad fel. Nem hiszel Isten áldásában és kegyében. Nem várod el, hogy Isten megváltoztassa helyzeted. Ki kell húznod a sátorszögeket, össze kell pakolnod és el kell költöznöd a kiábrándulás földjéröl. Költözz el a „nem-fog-megtörténni” –régióból. Költözz el a nem-tudom-megtenni-mezöröl. Ideje már elhagyni az önsajnálat országát! Lépj ki ezekröl a területekröl és lépj be a remény országába, a hit országába, arra a földre, ahol tudod, hogy minden lehetséges, arra a helyre, ahol tudod, hogy eljön a te idöd!
Néha szükséged van valakire, aki új életet lehel álmaidba. Átmehettél csalódások ezrein és valójában minden okod meglehet rá, hogy feladd mindazt, amit Isten szívedbe ültetett, de én arra kérlek, hagyd hogy a kövtkezö; egyszerü állítás gyökeret verjen benned: eljön a te idöd. Isten tudja ki vagy, ismeri rejtett álmaidat is, amit ö adott neked. A Szentírás úgy nevezi öket, hogy szívünk rejtett szegletei. Azok a dolgok, amikröl talán még senkinek sem beszéltél. Talán azt gondoltad, sosem valósulnak meg, vagy eltemetted öket, mert nem a te menetrended szerint történtek meg. De Istennek még van egy útja a megvalósításhoz. Húzz egy vonalat a homokba és mondd: Ennyi volt. Mostantól hiszem, hogy minden álmom, minden ígéret, még szívem titkos vágya is beteljesül. Ha ilyen a hozzáállásod, a sötétség minden erejével sem tudja megakadályozni Istent, hogy megvalósítsa.
Ha reggel felkelsz és letört vagy és a negatív gondolatok jönnek, hogy ez sosem fog sikerülni, sosem fogsz megházasodni, sosem jutsz ki ebböl, sosem leszel boldog. Rázd le magadról és mondd: Atyám, azt mondtad, hogy az igazak útja egyre világosabb lesz. Azt mondtad, hogy amiért megvilágosodom benned, nekem tudod adni szívem rejtett kívánságát. Így köszönöm Atyám, hogy kézben tartod sorsom, jó dolgok várnak rám és eljön az én idöm.
Hittel és elvárással kell hozzáállnod.
Ha igazságtalanságokon esel át, ami mindannyiunkkal megtörténik, ne kövesd el azt a hibát, hogy folyamatosan rágódsz rajta. Túl sok ember verte fel sátrát az önsajnálat földjén. Valaki kihasználta öket egy évvel ezelött, 5 évvel ezelött, 30 évvel ezelött és még mindig hagyják, hogy ez mérgezze életüket.
A Szentírás azt mondja Zakariás 9:12-ben: ha a remény rabja leszel, Isten minden ellopott dolgot duplán térít meg neked.
Ez azt jelenti, ha valaki rosszat tesz veled, ne légy negatív, keserü! Állj úgy hozzá, hogy ezek most tettek nekem egy szívességet. épp most tüntettek ki engem duplán. Nemcsak hogy eljön az én idöm, hanem kétszeres örömmel, békével és gyözelemmel fogok kikerülni. Ez a reményteljes hozzáállás. Olyan hozzáállás, ami azt mondja, nem gyöznek le. Talán lehetetlennek tünik, de tudom, hogy Isten meg tudja tenni a lehetetlent is. Rosszul bántak velem, de nem aggódom, mert tudom, hogy Isten a védelmezöm. Talán sokáig tart, de nem adom fel.
Ezt tette József. 13 évet ült börtönben olyasmiért, amit nem követett el. Egész idö alatt hitt, jó maradt az emberekhez, jó hozzáállása volt. Hogyan lehetséges, hogy nem keseredett meg? József megértette az alapelvet, hogy eljön az ö ideje.
Néhányótokat, úgy mint Józsefet, komoly veszteségek érték már. Nem bántak veletek igazságosan. Könnyü azt mondani, hogy ilyen a szerencsém az életben. Ha nem vigyázunk, saját negatív gondolataink vezetnek még több negativizmusba. Csak egy igazságtalan helyzettel kezdödött és kialakítottunk egy negatív gondolkodásmódot. Arra kérlek ma, törj ki ebböl! Talán értek igazságtalanságok már, de addig nincs vége, amíg Isten nem mondja, hogy vége. Mindig Istené az utolsó szó és ö az igazságos Isten. Ö látott minden rosszat, ami valaha is történt veled. Ö lát minden igazságtalanságot. Ö azt mondja, ha megörzöd hited és reményedet, ö jóra fordítja a rosszat. Igazságot hoz életedbe. Állj úgy hozzá, hogy talán igazságtalan volt, talán rosszul bántak velem, de nem keseredem el, tudom, hogy eljön az én idöm.
Van egy Naomi nevü hölgy a Szentírásban. Neve azt jelenti: „az én örömöm”. Így, ha mindenki azt mondta neki: Szia Naomi, akkor azt mondták neki: Szia örömem.
De Naomit komoly veszteségek érték. Férje meghalt, gyászolt és fiait megölték. Ilyen negatív dolgok érték és elkövette a hibát, hogy hagyta, hogy a keserüség átjárja. Az élet megkeserítette. Azt mondta: minden álmom kudarcot vallott, sosem leszek boldog, csak hagyjatok magamra szívfájdalmammal és nyomorommal.
De barátaim, Istennek nem ez a terve! Biztos, hogy nehéz, amikor veszteségeken megyünk keresztül és kell egy bizonyos idöszak a gyászra, de nem tarthat egy évszak egy életen keresztül. Naomi annyira megkeseredett, hogy megváltoztatta nevét Mará-ra. Mara azt jelenti: Bánat. Ha valaki mondta neki: Naomi, hogy vagy? Azt válaszolta: Ne hívj Naominak többé. Nincs semmi örömem, nincs reményem. Nevezz engem az új nevemen! Ha Marának szólították, akkor emlékeztették öt fájdalmára.
Miröl beszélek? Ne hagyd, hogy az élet megváltoztassa nevedet! Átmehettél igazságtalanságokon, talán meghalt egy álmod, de hagy biztosítsalak, Istennek még nagyszerü terve van életedre. Ha egy ajtó bezárul, ö mindig kinyit egy másikat. Azt kell mondanod, hogy elutasítom a keserüséget, negativizmust, tudom, hogy Isten nagyszerü dolgokat tartogat számomra.
Mi volt a különbség József és Naomi között? József tudta, hogy még akkor is, ha igazságtalanságok történnek, el fog jönni az ö ideje. Ö a remény földjén verte fel sátrát.
Dávid mondta a Zsoltárok 27:13-ban: Mi lenne velem, ha nem hinnék Isten jóságában?
Bármi jön ellened, hinned kell, hogy újra látni fogod Isten jóságát. Hinned kell, hogy Isten jóra fogja fordítani. Hinned kell, hogy Isten új ajtókat nyit meg neked. Légy reményteli!
Megtanultam, hogy ha úgy érzed meghalsz, életröl kell beszélned. Ha úgy érzed feladod, elöretörésröl kell beszélned. Ha nem látsz kiutat, beszélj arról, hogy Isten csinál neked utat. És emlékezz, az ellenség akkor küzd a leghevesebben ellened, ha tudja, hogy Isten nagyszerü dolgokat tartogat számodra.
Olvastam egy emberröl, aki csónakjával viharba került. A csónak felborult és ö egy lakatlan szigetre vetödött. Egyik hét telt el a másik után, nagyon nyomorultul érezte magát, nem hitte, hogy valaha is megtalálják. Imádkozott, imádkozott, de úgy tünt, hogy az ég hallgat, semmit nem javult a helyzet. Úgy gondolta, ennél rosszabb már nem lehet. Egyik nap, amikor élelem után nézett, mikor visszaért látta, hogy a háncsokból összetákolt kunyhója valmiért tüzet fogott. Csak ült ott és nézte hogyan emésztik fel a lángok utolsó menedékét. Olyan érzés volt, mintha sót szórtak volna sebeibe. Azt mondta: „Istenem, én feladom. Kértem hogy segíts, de egyik rossz a másik után történik velem.” Nagyon le volt törve.
Kb. egy óra múlva megjelentek nála a vízimentök, hogy megmentsék. Nem akarta elhinni. Zavarodottan kérdezte: hogy a csudában találtatok meg? Azt mondták: láttuk a füstöt, amit a tüzrakással csináltál.
A következtetésem az, hogy ami néha csalódásnak tünik számunkra, egyszerüen egy olyan helyzet, amikor Isten új szintre emel bennünket. Ha ma úgy érzed, felgyulladt valamid, ne légy negatív, keserü! Miért nem nézed más szemszögböl? Miért nem tágítod látóköröd és hiszed, hogy Isten valamilyen módon javadra fordítja.
Néhányan olyanok vagytok, mint Naomi. Úgy érezhettek, zátonyra futott életetek. Annyi minden jön ellenetek, annyi dolog nem müködik. De ha ezek a negatív gondolatok jönnek, hogy : ez sosem fog változni, sosem lesz jobb, sosem leszel egészséges, sosem leszel boldog. Ne hidd a hazugságokat! Isten azt mondja, eljön a te idöd. József 13 évig várt. Kilátástalannak tünt, valójában nem volt esélye, de Istennek volt még terve. Még a börtönben is, azok, akikhez József jó volt, azt mondták segítenek neki, de amikor kijutottak, megfeledkeztek róla. Talán vársz valakire, aki neked ad szabadságot. Jó voltál hozzájuk, hozzásegítetted öket a sikerhez, de amikor neked van szükséged a segítségükre, nincsenek sehol. De értsd meg, sorsod nem tölük függ! Ne légy csalódott, ha elmennek! Ne haragudj a fönökre, személyzeti vezetöre, a barátodra, ha elöléptetik és elfelejt téged! Nincs rájuk szükséged a sikerhez. Isten már felsorakoztatta a megfelelö embereket, hogy megjelenjenek életedben. Neki már megvannak a fontos kapcsolatai számodra. Csak higgyél és Isten elvisz oda, ahova vágysz.
A Szentírásban van egy Simeon nevü férfi. Egy napon azt mondta neki Isten: Nem halsz meg addig, míg nem láttad Krisztus születését.
Nem értette az egészet, de hagyta, hogy ez az ígéret gyökeret verjen szíve mélyén. Senkinek nem mondta el, csak Isten és közötte maradt. Néhány magyarázat azt mondja, hogy 20 évig várt. El tudom képzelni, minél öregebb lett, egyre inkább arra gondolt, hogy biztosan nem jól értettem Istent, ez sosem fog bekövetkezni. Simeonnak azt kellett tennie, amit töled kérek most. Amikor azok a negatív gondolatok jöttek, lerázta magáról és azt mondta: Nem. Eljön az én idöm. Bennem van az ígéret, Isten ültette szívembe és addig nem megyek síromba, amíg nem láttam megvalósulni. Minden reggel reménnyel, hittel, elvárással kelt fel. És 20 év múlva megvalósult az ígéret.
Én hiszem, hogy Isten mindannyiunknak mondott hasonlót. Szíved mélyén vannak álmaid, amikröl tudod, hogy meg fognak valósulni. Lehet az ígéret az, hogy a gyermek visszatér a helyes útra, de már 5, 10, 15 éve. Jó azt tenni, amit Simeon tett. Emlékeztesd Istent: Istenem, te ültetted belém ezt az ígéretet és hiszem, hogy nem megyek síromba addig, míg az egész családom nem szolgál téged.
Talán azt az ígéretet kaptad Istentöl, hogy egyszer megházasodsz. Átestél pár csalódáson, túl vagy néhány tönkrement kapcsolaton, öregszel, és már arra gondolsz nem fog megtörténni. Istennek már megvan a megfelelö embere számodra és sosem vagy túl öreg. Múlt héten találkoztam egy 90-éves párral, most házasodtak és itt töltötték a mézeshetet. Tudom, nem akarsz 90-éves korodig várni, csak a legrosszabb esetet mutattam be.
Talán Isten azt az ígéretet adta neked, hogy egy nap könyvet fogsz írni, egy nap a vezetöségben leszel, egy nap sikeres üzleted lesz, egy nap prédikálni fogsz, de most úgy vagy, mint Simeon, minden, ami történik, arra utal, hogy miért nem fog sikerülni. Túl öreg leszel, nincsenek megfelelö kapcsolataid, túl sok hibát követtél el. Néha minél inkább hiszünk, imádkozunk, annál reménytelenebbnek tünik. Egyszerü feladni, de kérlek, tedd azt, amit Simeon tett. Nem számít mennyi ideje tart, nem számít, hogy hajlamos vagy kiámbrándulni. Kelj fel minden reggel és jelentsd ki hittel: El fog jönni az én idöm. Bennem van az ígéret és nem halok meg addig, míg meg nem valósul.
Nehéz megtartani a jó hozzáállást, ha minden barátod áldott, de te nem. És ök nem dolgoznak olyan keményen, mint te. Ez a próbatétel idöszaka. Nehéz csalódásokon átmenni és mégis pozitívnak maradni. Ez a „veteményezés” idöszaka. Ha még nehéz helyzetben is helyesen teszed dolgod, akkor még ha könnyeket is vetsz, akkor is mindig örömöt fogsz aratni. Kérlek változtass hozzáállásodon azzal szemben, amit Isten szívedbe ültetett. Talán sokáig tart, de Istennek van még terve a megvalósításra.
Ha Simeon ma elöttünk állna, azt mondaná, ne add fel azt az ígéretet, eljön a te idöd. Engedd ezt a magot bennsödbe!
Néhányan azt gondoljátok, túl öregek vagytok, néhányan túl sok hibát követtetek el, de Isten azt mondja, ez a te korszakod, higgyél.
Mózesre gondolok. Isten adott neki egy ígéretet, hogy ö fogja vezetni Izrael népét, de ö egy súlyos hibát követett el. Megölt valakit és emiatt menekülnie kellett. 40 év telt el. Úgy tünt, vége van. De értsd meg, Isten sosem vet el egy álmot. Feladhatjuk, kitörölhetjük, de a mag, amit Isten ültetett el, sosem hal meg. Csak hinned kell újra.
Amikor Mózes 80-éves volt, Isten visszatért és azt mondta: Eljött a te idöd, Mózes. 40 évvel késöbb!
Lehet, hogy hibáztál, elrontottál jó lehetöségeket, de a jó hír: Isten sosem diszkvalifikál bennünket. Isten sosem ír le bennünket. Azt mondod: Joel, te nem tudod,l én mit követtem el. Nem tudod milyen életem volt, nem tudod, hány embert bántottam meg. Semmi nem lehet túl sok Isten kegyelmének! Ha földre kerülsz, kelj fel, ne maradj lent!
Szeretem azt a tényt, hogy Isten kegyessége nem kiszámol, hanem visszaszámol bennünket. Ha láttál már boxmérközést, amikor az egyik boxolót kiütik. Jön a bíró és 10-ig számol. 1-2-3…8-9-10. Kiestél, megbuktál, diszkvalifikáltál.
Isten kegye ennek pont az ellenkezöje. Ha padlóra kerülünk, hibázunk, Isten jön és számol: 10-9-8…3-2-1. Isten azt mondja: nem estél ki, hanem ideje újra visszatérned. Ideje újrakezdened. A kegyelem nem kiszámol, hanem visszaszámol bennünket.
Néhányótoknak nem eljön az ideje, hanem már itt van. Hittél napról napra és tetted a dolgodat. Isten azt mondja, ez most a te idöd. Új korszakba lépsz be. Talán sok nagyszerü dolog történt a múltban, de még nem láttál mindent. Legszebb napjaid nem mögötted, hanem elötted vannak. Néhányótoknak ez a növekedés, elölépés korszaka lesz.
Másoknak ez a jóvátétel idöszaka lesz. Igazságot hoz életedbe, mint Józsefnél is.
Néhányotoknak ez az áttörés idöszaka lesz, amikor megszabadultok rossz szokásotoktól, helytelen gondolkodásmódtól.
Néhányotoknak olyan idöszak lesz, amelyben rejtett álmaitok, amit évekre eltemettetek, kezdenek megvalósulni. Isten új lehetöséget ad, elkezdi a megfelelö embereket utadba küldeni. Ez azért történik, mert hittél, mert a remény rabja voltál, ezért belépsz a gyözelem korszakába. Lehetsz túl sok igazságtalanságon, talán sok fájdalom ért, de hadd jelentsem ki rólad, hogy sokkal több újnak fogsz életet adni a jövöben, mint amit a múltban elvesztettél. Még szíved titkos vágyait is megvalósítja Isten.
Azt mondod: Joel, ez nagyszerüen hangzik, de nem sok történt. Annyi csalódás ért már, én nem látom a hogyant. A mag nem fog gyökeret verni ilyen hozzáállás mellett. Kelj fel és jelentsd ki, most belépek egy új korszakba és hitemmel meggyújtom álmom tüzét.
A Szentírás megemlíti, hogyan kell tüzet fogni. Mózesnek 80-éves korában jött el az ideje. Józsefnek 13 év börtön után jött el az ideje. Ha Isten megtette nekik, akkor neked is megteszi. Tárd ki hited. Te másokat szolgáltál, jóságot adtál, idödet áldoztad. Ez nagyszerü, erröl szól az élet. Isten viszonozza mindezt. Ha hagyod, hogy ez a mag gyökeret verjen és jót vársz el, hiszed, hogy Isten törödik veled, hiszed, hogy azok az ígéretek megvalósulnak. Ha ezt megteszed, meg fogod látni Isten jóságát.
Péterre gondolok. Egyszer egy csónakban ült másokkal, amikor meglátta Jézust a vízen járni. Miért akart Péter kilépni? Miért gondolta, hogy ö képes rá? Azt mondod azért, mert már látta, hogy Jézus milyen csodákat vitt véghez. Ez igaz, de a többiek is látták ugyanezt, ök miért nem akartak kilépni? Azért, mert Péter megértette, hogy itt volt az ö ideje. Feltárta hitét és elhitte, hogy meg tudja tenni, amit Isten szívébe ültetett. Jézus azt mondta: Péter, ki akarsz lépni a csónakból? Azt válaszolta: Igen. Jézus mondta: Gyere! Péter kilépett és ment a vízen. Azt mondod: Joel, de hiszen ö elsüllyedt. Igen, de többet ment, mint te vagy én.
Néhányótoknak erre van szüksége. Ne csak azt hidd, hogy eljön az idöd, hanem kezdd hinni, hogy eljött. Az eltemetett álmaid, a vágyak, amikröl azt hitted sosem teljesülnek, itt az ideje, hogy újra higgyél bennük. Állj úgy hozzá, hogy ez az én idöm, hogy új szintre lépjek. Láttam amint másoknak sikerül, de ez most az én idöm, hogy megtapasztaljam Isten kegyét és áldását. Ez most az én idöm, hogy megvalósítsam álmaimat. Ez az én korszakom az elölépésre, növekedésre. Ha ezt megteszed, azzal azt mondod, amit Péter mondott: Istenem, veled tarthatok? Hiszem, hogy most jött el az idö.
Tudod mit mondott erre Jézus? Nem mondta, hogy: maradj a csónakban! Nem tudod, hogy én Isten fia vagyok?
Azt mondta:” Péter, tetszik nekem a hozzáállásod. Tetszik nekem, hogy hiszel abban, hogy nagyszerü dolgokra vagy képes. Ez azt jelenti számomra, hogy eljött a te idöd.
Mindenkinek vannak álmai, amik még nem valósultak meg. Maradj reményteli, ne ábrándulj ki, ne mondd, hogy ez sosem fog sikerülni. A háttérben éppen most is Isten a javadra rendezi a dolgokat. Hiszem, hogy most a kisszerüség, a hibák, a terhek, a függöségek láncai leszakadnak rólunk. Úgy tünhet, hogy az álmod meghalt, de a jó hír, hogy Isten fel tudja támasztani ezt a holt álmot. Megtette Mózesnek és neked is meg tudja tenni. Légy a remény rabja! Tudd lelked mélyén, hogy bárhol is vagy most, eljön a te idöd! Kelj fel minden reggel és jelentsd ki ezt hittel! Ha megteszed, nem fogsz csalódni. Én hiszem azt, mint Simeon: Mielött elhagyod ezt a Földet, minden álmod, minden vágyad megvalósul és a gyöztesek életét fogod élni!

Joel Osteen 7

Arrol akarok ma beszelni, hogy hogyan ne korlatozzon a rendszer.
Amikor rendszerröl beszelek, azt az atlagos modot ertem alatta, ahogyan a dolgunkat tesszük. Dolgozni megy, befizeted a csekkeket es ez megszabja korlataidat. Vagy vannak vagyaid, de nincsenek megfelelö kapcsolataid, nincs meg a megfelelö vegzettseged. Ez arra a gondolatra kesztet, hogy nem fogok soha felmelkedni, mert korlatot szab a rendszer, amiben elek. De egy dolog, amit megtanultam, hogy Isten szeret kilepni a rendszerböl. Szeret szokatlan, rendkivüli dolgokat tenni. Mindegy hol vagy az eletben, mindegy milyenek a körülmenyeid, mindegy milyen lehetetlennek tünnek almaid, tudnod kell, hogy Istennek van terve, van egy uta. Ha hiszel, Isten elvisz teged a rendszeren kivülre es olyan helyeket fogsz latni, amit sosem tartottal lehetsegesnek.
Amikor Isten uj kiralyt keresett Izraelnek, nem a legkepzettebbet valasztotta, nem ment a legbefolyasosabb csaladhoz a fontos katonai vezetöt valasztva. Egy tizenevest valasztott, egy fiatal juhaszt, aki apja juhaira vigyazott: Davidot valasztotta következö kiralynak.
Isten szivesen valaszt atlagos embereket rendkivüli feladatokra. Ne korlatozd magad rendszered altal! Lehet, hogy egy nap körülnezel es azt mondod, az en almom sosem fog megvalosulni, nincs meg a penzem, a megfelelö kapcsolataim, a megfelelö vegzettsegem, azt hiszem nincs is ertelme. De valojaban te vagy az olyan szemely, akit Isten szivesen felhasznal. Ahelyett, hogy kiabrandulnal, forditsd meg es legy lelkes, tudvan, hogy fontos vagy. Isten szeret kilepni a rendszerböl.
Ez törtent Mariaval is, Isten anyjaval. Tizeneves lanyka volt Nazaretben. Ez volt a környek legszegenyebb, leglepusztultabb varosa. Azt gondolnad, hogy Isten jobb helyet valaszt fia születesere, elökelöbb, befolyasosabb szemelyt, de Isten kilepett a rendszerböl. Nem egy jomodu lanyt, hanem a szegeny Mariat valasztotta.
Lukacs 1:30,31-ben egy angyal jelent meg nala es azt mondta: Maria, ne felj. Isten kegyelmebe fogadott. Egy fiut fogsz szülni es Jezusnak kell hivnod.
Maria termeszetesen csodalkozott es azt kerdezte, hogyan lehetseges gyermeket szülnöm ferfi nelkül? Az angyal azt valaszolta, a Mindenhato ereje szall rad es megtermekenyit.
Nekem nagyon tetszik az, amit Maria mondott erre. Akarmilyen lehetetlennek tünt, Maria azt mondta Lukacs 1:38-ban: �Be it unto me even as you said.� Egyik forditasban. Törtenjen ugy, ahogy mondtad. Ebben a pillanatban a mag gyökeret vert sziveben.
Amikor Isten igeretet tesz nekünk, lehet, hogy nem latszikertelme, lehet, hogy nem megszokott, de ha ugy teszünk, mint Maria es azt mondjuk: elfogadom Istenem, lehet, hogy lehetetlennek tünik, de tudom, hogy te meg tudod valositani a lehetetlent is, ezert egyezseget kötök veled es hiszem, hogy megtörtenik csak azert, mert Te mondod.
Erdekes, amit Maria kerdez: Hogy lehetseges ez ferfi nelkül? Ö a fizikai valosagban kerdezi, de en hiszem, hogy melyebb ertelme van. Isten azt mondja: nincs szükseged emberekre almaid megvalositasahoz. Lehet, hogy barataid nem hisznek almaidban, munkatarsaid nem hisznek kepessegeidben, sajat csaladod is gondolhatja, hogy csak idödet pazarolod, de a jo hir, hogy Istennek nincs rajuk szüksege ahhoz, hogy igeretet bevaltsa. Ne hagyd, hogy masok lebeszeljenek arrol, amit bennsödben erzel. Az almod nem függ masoktol Isten azt mondja, ferfi nelkül is lehetseges, bankar nelkül, orvos nelkül, a megfelelö fönök nelkül is. Te es Isten többseget alkottok.
Talan nem erzed ugy, hogy megvannak a megfelelö kapcsolataid, nem ismered a megfelelö embereket, nem a megfelelö csaladbol szarmazol. Ez rendben van. A Szentiras azt mondja Zsoltarok 75:6-ban: Az elöleptetes nem Eszak, Del, Kelet vagy Nyugat felöl jön� Ez azt jelenti, hogy elöleptetes nem emberektöl jön, nem a fönöködtöl, nem a környezetedböl. Az elöleptetes a Mindenhato Istentöl jön. Ha Isten kesz teged elöleptetni, kesz teged egy uj szintre emelni, akkor nem szamit mit tudsz vagy nem tudsz, ez meg fog törtenni. Senki nem allhat Istenünkkel szembe. Talan nem ismered a megfelelö embereket, de ismered a megfelelö Istent. Csak ez szamit. Szep dolog jonak lenni az emberekhez, de a jövöd nem masokon mulik. Ugy kell hozzaallnod, hogy Istenem tudom, hogy te ültetted ezt szivembe es hiszem, hogy megvalosul attol függetlenül amit tudok vagy nem tudok es hogy ki all vagy nem all mögöttem.
Amikor kilepsz a rendszerböl, ne csodalkozz, ha biralattal, kritikaval nezel szembe. Ha egy nagy almod van, az a kishitü embereket iriggye teszi. Annyira bizonytalanok, hogy ugy erzik, le kell nyomniuk teged, hogy jol erezzek magukat a sajat börükben. Nem veszik eszre, hogy Istennek mindannyiunk eletere egyedi terve van. Nem kell Isten fianak eletet adnunk, erre ö Mariat valasztotta, de eleg nagynak kell lennünk ahhoz, hogy ünnepeljük, amit Isten az ö eleteben tesz, mert ugyanakkor Isten szamunkra is nagyszerü dolgokat tartogat. Ha latsz valakiket, akik kilognak a skatulyabol, teszik a tölük telhetö legtöbbet, amit Isten ültetett szivükbe, batoritsd öket. Nem kell megertened, csak legy velük es ne ellenük.
Ez törtent Mariaval is. Mindenki rola kezdett beszelni, kepzelheted mit elt at. A sok pletyka, amit hata mögött terjesztettek, miert van gyermeke, mikor nem is hazas. Meg völegenye, Jozsef is, amikor elöször hallotta, hogy terhes, el akart menni. Maria a szivere vehette volna ezt a sok biralatot, de inkabb a celon tartotta tekintetet. Ugy gondolta, Isten ültette szivembe ezt az igeretet. Ez nem megszokott dolog, persze, hogy kritizalnak, persze, hogy nem ertik meg. De a jo hir, hogy almaim nem tölük függenek. A Magassagos ereje szallt ram es igy meg fognak valosulni. Nem befolyasolhatnak az irigyek es kritizalok. Ezen sokan megbuknak, elvesztik celpontjukat, de mindig vannak olyanok, akik sosem ertenek veled egyet, meg akkor sem, ha mindent megprobalsz.
Egy napon megtanultam, hogy nem kell mindenkinek elfogadni engem es nem fog mindenki megerteni. Es ez rendben van. Ne pazaorld arra idödet, hogy minden kritizalot meg akarsz nyerni magadnak, csak fusd a te futamod! Ezen kivül Isten nem az ö szivükbe ültette az igeretet, hanem a tiedbe. Nem varhatod el, hogy megertsek.
Lehet, hogy kritizalnak, vitatkoznak, de emlekezz ra, ha Isten azt mondja meg fog törtenni, senki ember nem tudja megakadalyozni, hogy megtörtenjen! Ne veteld el gyermeked, ne add fel almodat! Lehet nehez, lehet igazsagtalan, lehet, hogy az emberek beszelnek a hatad mögött, de amit megtanultam, hogy ha kenyelmetlenül erzed magad, ha a dolgok ellened vannak, ez a fajdalom egy jelzes, hogy közeledik a szüles. Az ellenseg nem harcolna olyan hevesen ellened, ha nem tudna, hogy Isten valami olyasmire keszül veled, amit meg sosem tettel eletedben.
Emlekszem, amikor elöször kezdtem ministralni 9 evvel ezelött, nagyon nehez volt. Nem csak apam halalan kellett tullepnem, hanem meg is kellett tanulnom ministralni. Ez uj volt szamomra es egy ponton ugy ereztem, annyi minden van ellenem. Az emberek beszeltek rolam, en nem voltam biztos, hogy kepes vagyok erre. Azt mondtam magamnak, miert van ez az ellenallas? En megprobalom a legjobbat nyujtani es probalom folytatni, amit a szüleim elkezdtek, nem törödöm massal. De mara rajöttem, hogy az ellenseg nem azert jött ellenem, ami voltam, hanem azert, ahova tartottam. Az ellenseg nem a jelen miatt küzd ellened, hanem a jövöd miatt. Nem akarta, hogy a remeny hangjai bejarjak a Vilagot. Nem akarta, hogy minden heten eljöjjünk ide es Isten josagat ünnepeljük.
Azt kerdezed miert vannak ezek a problemaid? Teszem a legtöbbet, jo vagyok az emberekhez, nem foglalkozom masokkal, megis ellenem vannak a dolgok anyagiakban, parkapcsolatomban, egeszsegemben. Mindez azert van, ahova tartasz, azert, mert a jövödben annyi nagyszerü dolog van. Az ellenseg megprobal most elbatortalanitani, elteriteni, hogy feladd azokat az almokat.
Ha Isten valamit szivedbe ültet, at kell törnöd az ellnallason, az igazsagtalansagokon es emlekeztesd magad: senki nem akadalyozhatja meg, hogy megvalosuljon. Ha bonyolult es kenyelmetlenne valik es eppen fel akarod adni, fel kell ismerned, hogy közel vagy ennek a gyermeknek a megszülesehez. Minel nagyobb a fajdalom, annal közelebb vagy a szüleshez. Neha ellened vannak a dolgok es barhova nezel, ellenallasba ütközöl � ez csak azt jelenti, hogy a mehösszehuzodasok egyre sürübbe valnak, meg fogsz szülni
Ha megvan benned az igeret, semmi nem kenyszerithet feladasra. Lehet az igeret az, hogy Isten egeszseget tartogat szamodra. Gyerünk, gyogyulj meg. Az agyad mondhatja, hogy ez lehetetlen, meg senkinek sem sikerült ebböl kigyogyulni, de lehetsz tea z elsö. Istennel minden lehetseges. De azt mondod, Joel, az orvosok szerint a tudomany semmilyen csodara nem kepes mar. Ez rendben van. A jo hir, hogy az ember semmit nem tud az ellen tenni, hogy bekövetkezzen. Nem az emberektöl, hanem Istentöl függ.
Ez az, amit anyamnak mondtak 1981-ben. Rak, nehany hete van meg hatra. Anyam nem adta fel. Nehez volt, szenvedett, de küzdött. Minel nehezebb volt, annal inkabb erezte, hogy közeledik a csoda megszületese. Nem egyik naprol a masikra törtent, de aprankent meggyogyitotta öt Isten. Es 26 ev utan meg ma is egeszseges. Ne engedd, hogy az ellensegek es a nehez idöszakok elbatortalanitsanak, csak lasd öket ugy, mint mehösszehuzodasokat. Most kitolom ezt az ujszülöttet, egyre közelebb vagyok.
Marianak vegül elerkezett a szüles ideje, de abban az idöben nem volt szabad szoba szamara. Mai nyelven ez azt jelenti, hogy nem volt korhaz, nem volt szalloda, de meg egy szoba sem. Maria azonban annyira telve volt ezzel az igerettel, tudta, hogy nagyszerü dolog születhet a rendszeren kivül. Ö valojaban csak szülni ment, de az ellenseg szamara Isten gyermeket szülte.
Neha talan ugy erzed, hogy a rendszer kizar teged. Kemenyen dolgozol, de nem kapod meg az elöleptetest, amit megerdemelnel. Vagy egy jo barat becsap, rosszat tesz veled. Marianak is igy kellett volna megbuknia, de Isten azt mondta ne aggodj, en meg uralom a helyzetet. Ha nem engedik a fiamat a rendszeren belül, akkor kilepek a rendszerböl es meg tudod szülni azt a gyermeket.
Ha eljön az idö, hogy igereted megszülessen, a sötetseg összes hatalma sem tudja megakadalyozni. A rendszer talan nem enged be, de Isten ki fog lepni a rendszerböl es megvalositja.
Neha a rendszer tul kicsi almaidhoz. Neha Istennek el kell tavolitania teged a körülötted levöktöl, mert ök korlatoznak. Lehet egy kicsit kellemetlen es talan nem tetszik, de Isten tudja, hogy ki kell hoznia teged ebböl a szük latokörü környezetböl, hogy megszülhesd azokat a nagyszerü dolgokat, amiket szivedbe ültetett. Talan nem fogsz gyermeket szülni, hanem egy almot hozol vilagra, egy viziot, egy üzletet. Akarj kilepni a rendszerböl! Talan tul kicsi szamodra.
Talan ugy erzel, hogy a rendszer kizar teged. Egyik ajto a masik utan zarodik be. De en azt vettem eszre, hogy neha azert zarja be Isten az ajtokat, mert tul szük a latokörünk. Nem jelenti, hogy nem fog megtörtenni, de ha sikerül, akkor nagyszerübb lesz, mint valaha is gondoltuk.
Ha ma megfigyeled helyzeted anyagiakban, parkapcsolatodban vagy talan egeszsegedben, mondhatod: Joel, en nem tudom ez hogyan lehetne lehetseges, az orvostudomany azt mondta nekem, hogy mar semmit sem tud ertem tenni. Isten azonban azt mondja: en ki tudok lepni a rendszerböl, meg tudlak gyogyitani kezeles nelkül, kölcsönt tudok adni bankar nelkül. A rendszer nem szab korlatokat.
Talan el egy alom szivedben, amely nagyobb anyagi lehetösegeidnel, kepzettsegednel, nagyobb annal, amit csaladod valaha is veghezvitt. Hajlamos vagy azt mondani, nincsenek meg a megfelelö kapcsolataim, nem allnak a megfelelö emberek mögöttem. Lehet nagyobb a rendszernel, de Isten specialitasa a rendszerböl valo kilepes es rendkivüli dolgok veghezvitele. Lehet, hogy nincsenek meg a megfelelö kapcsolataid, de te es Isten többseget alkottok. Az almod nem masoktol függ. Ha nehezze valik es kenyelmetlenül erzed magad, emlekezz ra, hogy ez csak egy ujabb mehösszehuzodas. Közeledsz a gyermek megszületesehez. Higgyel! Isten elöszeretettel valaszt ki atlagos embereket rendkivüli feladatokra. Meg nem lattad legszebb napjaidat. Isten felkeszit ujabb szintekre. Olyan helyekre visz el, ahova soha nem tartottad lehetsegesnek. Kijelentem, hogy minden almod, vagyad, igereted meg fog valosulni!

Joel Osteen 6

Arrol akarok ma beszelni, hogyan erd el a maximumot.
Könnyü leragadni az eletben, amikor azt gondoljuk, hogy elertük korlatainkat, mar nem tudunk karriert csinalni, nem tudunk magasabbra jutni, nem leszünk mar tehetsegesebbek. De ez nagyon nem igaz. Amig lelegzel, van olyan kepesseg, amit meg nem bontakoztattal ki. Vannak olyan adottsagok es kepessegek, amiket meg nem fedeztel fel. Elöbbre tudsz jutni a karrieredben, magasabbra tudsz emelkedni. Van egy titkos kincs, ami bennsödben rejtve van. Amikor Isten megalkotott, nem csak eletet lehelte beled, hanem önmaga egy reszet is beledöntötte. Mindent beled tett, ami ahhoz kell, hogy küldetesed beteljesitsd. Bennsödben a nagysag magjai varjak, hogy gyökeret verjenek es viragozzanak. Ha be akarunk lepni ebbe a rejtett kincseskamraba, uttörönek kell lennünk. Elmehetsz oda, ahova csaladodbol meg senki nem jutott el. Meg tudsz valositani olyan dolgokat, amikröl valamikor azt hitted, lehetetlen. Olyan kepesegeid es tehetseged van, ami eddig meg nem jutott felszinre. Az az üzenetem ma szamodra, hogy ne vidd magaddal a sirba kincseidet. En ugy talaltam, hogy Isten sokkal nagyobb dolgokat rejtett lelkünkbe, mint amit magunkrol gondolunk, hogy veghez tudunk vinni, igy terjeszt ki bennünket. Ne lepödj meg, ha nem erzed ugy, hogy kepes vagy valamire, nem erzed tehetsegesnek magad. Ez rendben van. Nem kell ugy erezned, hogy meg tudod tenni, csak tegy egy lepest hittel es Isten ad neked kepessegeket. Ez az, amikor kincseid elkezdenek felszabadulni.
En hiszem, hogy az elkövetkezö napokban Isten uj, izgalmas lehetösegekkel ajandekoz meg bennünket. Nehanyotoknak uj poziciot ajanlanak a munkahelyen. Ugy tünik keves vagy hozza, meghatralsz es arra gondolsz, nem tudod megtenni. Lehet, hogy visszalepsz, hogy nem vagy eleg tapasztalt, nincs meg a vegzettseged hozza. Lehet, hogy fölötted all, de a jo hir, hogy nem Isten fölött es ö mar elhelyezte benned pontosan azt, amire szükseged van. Isten nem küldte volna a lehetöseget, nem adta volna neked a vagyat, ha nem lenne meg benned mar most, ami kell hozza. Ha bizol önmagadban, kepessegeidben, uj adottsagokat, tudast, kepessegeket fogsz felfedezni, amik benned vannak, csak együtt kell dolgoznod Istennel, hogy elö tudd hivni.
Nehanyotoknak lehetösege van ujra tanulni, lehetösege van sajat ceget alapitani, vagy allast valtoztatni. Egyszerü hatradölni es ott maradni, ahol vagy, biztonsagban, kenyelemben. De ha hozza akarsz jutni ehhez a rejtett kincshez, el kell menned oda, ahol meg sosem jartal. Ha vizen akarsz jarni, ki kell lepned a csonakbol. Erdekes dolog, hogy amikor Peter vizen jart, voltak masok is a csonakban. A többieknek ugyanolyan lehetösegük volt vizen jarni. Miert Peter volt az egyedüli, aki megtette? Peter volt az egyedüli, aki ki akart lepni kenyelmi zonajabol es valamit meg akart probalni, amit azelött meg sosem probalt. Ö volt az egyedüli, aki megprobalta felszabaditani lehetösegeit.
Neked megvannak a kepessegeid minden lehetösegre, amit Isten utadba küld. De azt kell tenned, mint Peter, ki kell lepned a kenyelmi zonabol es be kell lepned a hit zonajaba. Ez az, amikor Isten segitsegere van szükseged. Ez az, amikor kiterjeszted magad es igenyt tartasz kepessegeidre.
Ezt tettem en is, amikor apamat magahoz szolitotta az Ur. 9 eve mult ezen a heten. Nem is almodtam rola, hogy ezt tudnam csinalni. en inkabb a hatterben voltam 17 even at. Csendes, visszahuzodo szemelyiseg voltam. Ezerszer elmondtam apamnak, hogy en nem vagyok ministrans, ez nincs meg bennem. De mikor apam meghalt, feleledt bennem a vagy es tudtam, hogy apam helyere kell lepnem es a templom pasztora kell hogy legyek. A valosagban nem sok ertelme latszott szamomra, nem ereztem eleg kepzettnek magam, de lelkem melyen hittem, hogy ez küldetesem resze. Igy tettem egy lepest hittel es aprankent felefedeztem egy adomanyt, tehetseget, mely bennem rejtözött arra varva, hogy elötörjön. Vajon hany ember hal meg ugy, hogy kincseit sirba viszi magaval? Hagyjak, hogy felelmeik, bizonytalansaguk visszatartsak öket. Ne hagyd, hogy te is igy jarj1 sokkal több van benned, több mint amit gondolsz. Magasabbra tudsz emelkedni, mint gondolod. Olyan tehetseged van, ami meg nem bontakozott ki teljesen. Vannak adottsagaid, amiket meg nem fedeztel fel. Ha magabiztosan emelkedsz fel es kihasznalod az Isten adta lehetösegeket, meg fogsz lepödni, hogy miket fogsz megvalositani. Egy nap visszatekintesz es azt mondod, mint en, hogy alig hiszem, hogy ezt csinalom. Nem is tudtam, hogy ez bennem volt. Ilyen Isten. Meg akar döbbenteni josagaval. Olyan helyekre akar elvinni, ahova nem tartottad lehetsegesnek eljutni. Ne legy legedett azzal, ahol vagy. Na valj tul kenyelmesse, mondvan en eleg jol elvagyok, elertem azt, amit a szüleim, nagyszüleim elertek. Isten azt akarja, hogy messzebbre menj. Akarja, hogy mindegyik generacio növekedjen. Ez a te eved, amikor megteheted, amit meg sosem tettel meg. Ez a te eved, hogy növeld hited.
Mint Jozsua 3:4-ben. Isten vezette Izrael nepet es Jozsua ezt a megjegyzest tette: meg sosem jartal ezen az uton.
En hiszem, hogy Isten mindenkinek azt mondja: Uj korszakok vannak a horizonton, uj lehetösegek jönnek feled. Ez a te eved, hogy atlepd a mult korlatait. Ez a te eved, hogy kiterjeszd lehetösegeidet.
Lehettek nagyszerü gyözelmeid a multban, de hagy mondjam el neked, meg nem lattal mindent. Isten soha nem a multunkban hagyja legnagyszerübb labnyomait, hanem ezek meg a jövönkben vannak.
Azt mondod, Joel, en nem hiszem, hogy ma ez nekem szol. En csak föallasu anya vagyok, en csak egyetemista vagyok, acs vagyok, üzletkötö vagyok. Te nem barmi vagy, te a leghatalmasabb Isten gyermeke vagy es bennsöd telve korlatlan lehetösegekkel. Meg nem lattad eleted legszebb napjait karrieredben, anyagiakban, kapcsolataidban. Miert nem növeled meg viziodat? Miert nem hiszed, hogy mindened megvan hozza? Ha uj lehetösegek adodnak, allj ugy hozza: tudom ki vagyok. Tehetseges vagyok, erös, kreativ. Nincsenek tul magas gatak, nincsenek tul nehez kihivasok, nincsenek tul erös ellenfelek szamomra. Kepes vagyok arra, amire Isten hivatott.
Legyen uttörö szellemed, aki felterkepezetlen területeket akar felfedezni.
Olvastam egy hires egyetem professzorarol. Evvegi zarovizsgat tartott, de mielött kiosztotta a feladatlapokat, elmondta a hallgatoknak, mennyire büszke rajuk, milyen fegyelmezettek voltak, milyen kemenyen dolgoztak. Olyan jol csinaltak, hogy felajanlotta nekik: aki szeretne egy helyböl C-t kapni a tesztre, az emelje fel a kezet es nem kell megirnia a tesztet, adok neki egy C jegyet. Egyik kez emelkedett a masik utan, mig az osztaly közel fele jelentkezett. Nagyon boldogok voltak.
A professzor kiosztotta a többieknek a tesztlapokat leforditva. Mondta, hogy ne forditsak meg, amig el nem mondta az instrukciokat. Es a következö par percben batoritotta öket. Elmondta, hogy nagyszerü dolgokat fognak veghezvinni az eletben stb. Vegül mondta, hogy forditsak meg a lapot, mert a vizsga elkezdödik. Megforditottak a lapot es azon mindössze 2 rövid mondat allt: Gratulalok. A-ra vizsgaztal.
Ez az, amit sokszor elkövetünk az eletben. Leragadunk ott, ahol vagyunk ahelyett, hogy növekednenk, hinnenk, fejlesztenenk kepessegeinket. Hatradölünk es azt mondjuk, a C nem is olyan rossz. Lehet, de en azt mondom, több van benned. Ne valaszd a könnyü kiutat. Növekedj, tanulj, tard fel a kincseket bennsödben. Igenyt kell tartanod kepessegeidre, ez az egyetlen mod, hogy kibontakozzanak.
Emlekszem, amikor kisfiu voltam, a szomszednak volt egy nagy nemetjuhasz kutyaja a hatso kertben. Bar be volt keritve, a kutyat megis lancon tartottak. Egyszer, amikor 8-9-eves lehettem, fociztunk a kertünkben es a labda atrepült a szomszed kertbe. Nem volt problema, mert mar sokszor megtörtent. Nem sokat gondolkoztam. Volt egy letra a keriteshez allitva, hogy at tudjak menni, ugy 6 lab magas volt a kerites. Epp fel akartam venni a labdat, amikor meglattam, hogy a kutya 90-merföldes sebesseggel, fenyegetve rohan felem. Valamiert nem volt megkötve aznap. A szivem majdnem megallt, azt hittem rögtön halott vagyok. Megfordultam es elkezdtem olyan gyorsan szaladni a keritesünkhöz, ahogy csak birtam, mintha eletem függene töle. Ahogy odaertem, egy mozdulattal megfogtam a kerites tetejet es olyan magasra probaltam ugrani, amekkorara csak birtam. Es valahogy sikerült atjutnom a keritesen. Vagyis meg kisfiu voltam es at birtam ugrani a 6 lab magas keritest. Mar nem hiszek abban a mondasban, hogy feher ember nem tud ugrani. En ugrottam aznap. Mi a lenyeg? Ez a kutya segitett nekem olyan kepesseget felfedezni, amiröl sosem tudtam, hogy rendelkezem vele.
Soha nem ugrottam ilyen magasra elötte es teny, hogy azota sem,de jo erzes tudni, hogy a kepesseg bennem van.
Ez törtenik, ha igenyt tartasz kepessegeidre, azok elöjönnek. Meg fogsz lepödni, hogy mire vagy kepes, ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy szükseged vanra.
Mint az a ferfi, aki kesö ejjel ment haza es leröviditette az utat a temetön keresztül. Nem vette eszre, hogy azna egy sirgödröt astak es beleesett. Probalkozott kimaszni, de az tul mely volt. Vergödött, orditott, segitsegert kialtozott, de nem jart sikerrel. Ket ora elteltevelfeladta es leült a gödör sarkaban azzal, hogy var reggelig. Nehany ora mulva egy reszeg tamolygott arra es beleesett ugyanabba a gödörbe. Nem latta a masik embert, aki csendben ült ott. Ö csak orditozott, probalkozott, visszaesett mindig, ö sem jart sikerrel. A masik ficko, aki ott ült, elhatarozta, megvicceli. Felelmetes, mely hangon odaszolt neki: Innen sosem fogsz kijutni.
Tudod mi az erdekes? Hogy kijutott.
Sokkal többre vagy kepes, ha igenybe veszed kepessegeidet. Legy magabiztosabb, mert tele vagy lehetösegekkel. Nehogy leülj azon ragodni, amit nem tudsz, hogy sosem jutok be a menedzsmentbe, sosem fogok merni emberek elött beszelni, en nem tudnek atugrani azon a keritesen, Joel, amin te atugrottal. Fogadok, hogy te is at tudtal volna ugrani, ha lattad volna azt a kutyat közeledni. Fel kell fedezned magadban olyan dolgokat, amikröl sosem tudtal. Isten megprobal ma uj magokat ültetni szivedbe. Nagyitsd ki viziodat, hidd hogy kepes vagy ra. En imadkozom minden nap, hogy Isten növelj meg, adj uj lehetösegeket, segits fejlödni.
Egyszerü elkenyelmesedni, egyszerü azt mondani, nekem is ugyanolyan jol megy, mint a csaladom többi tagjanak, mint a barataimnak. Te nem velük versenyzel, hanem önmagaddal kellene versenyezned. Ne vard, hogy a kutya fenyegessen, tard fel magad kincseidet! Isten azt mondja, el akarlak vinni oda, ahol meg sosem jartal. Uj lehetösegeket akarok adni neked, uj utakat nyitok. Felekszültel?
Azt mondod, Joel, en nem vagyok olyan tehetseges. En nem tudnek egy vallalatot vezetni. Ki mondta ezt neked? Az Univerzum megalkotoja azt mondja, mindened megvan a sikerhez.
Sosem tudnek elörelepni a karrieremben, mert nincs meg a vegzettsegem. Ki mondja ezt? A mindenhato Isten ültette beled önmaga egy reszet.
Megprobaltam egyszer es elbuktam, nem müködött. Probald meg ujra, meg benned van. Le tudsz gyözni minden akadalyt, meg tudsz valositani minden almot. Ez a te korszakod, hogy magasabbra emelkedj. Hiszem, hogy titkos kincs rejtözik benned. Lehet, hogy evek ota, de Isten fel akarja szabaditani. Uj lehetösegeket fog neked adni a növekedeshez.
Arrol beszelek ma, hogy keszülj fel, legy uttörö, akar uj, felfedezetlen területekre lepni! Lehet valami, ami nagynak tünik, azt gondolod hogy tudnam megtenni, ez lehetetlennek tünik. Ez rendben van. A Biblia azt mondja Zakarias 4:6-ban: sem hatalommal, sem erövel, de a mindenhato Isten lelegzetevel.
Ez egyszerüen azt jelenti, hogy Isten hatszelet ad neked. Teszel egy lepest hittel es azt teszed, amit Isten szivedbe ültetett es ö tudast, tehetseget, elönyöket ad. Nem kell aggodnod. Nem kell tudnod, hogy fog minden megtörteni. A te dolgod mindössze, hogy bizzal es tedd a töled telhetö legtöbbet naprol napra.
Meg nem lattad legszebb napjaidat. Kereskedö vagy? Meg nem lattad a legeredmenyesebb eved, az meg a jövödben van. Ha tanar vagy, meg nem tartottad meg a legjobb oradat. Sportolo vagy? Meg nem volt meg a legjobb versenyed. Uj korszakok vannak uton feled. Isten azon van, hogy uj dimenzioba emeljen. Olyan kepessegek szabadulnak fel benned, amikröl nem is tudtal, hogy leteznek. Meg sosem jartal ezen az uton. De neked is meg kell tenned a reszed. Ha uj lehetösegek merülnek fel, nem ülhetsz le azzal, hogy en ezt nem tudom megcsinalni, ez tul sok nekem. Lehet, hogy szamodra tul sok, de Istennek nem tul sok, merjel hinni.
Nem hagyhatod, hogy masok lebeszeljenek arrol, amit belül erzel. Az egyik legjobb dolog, amit eletemben megtanultam, hogy nem kell masoknak hinni az almaimban ahhoz, hogy megvalosuljanak. Nem fog mindenki egyeterteni veled. Mindig lesznek ketelkedök, akik azt mondjak, azt hissed meg tudod szerezni azt az allast?. Tenyleg azt hissed eleg vagy egy menedzseri allashoz? Tenyleg azt hissed kepes lennel ra? Mondd meg nekik, hogy: Nem hiszem, hanem tudom. En a leghatalmasabb Isten gyermeke vagyok. Tele vagyok a nagysag magjaival es tudom, hogy Isten nem adta volna nekem ezt a lehetöseget, ha elözöleg nem keszitett volna fel ra. Ezert most belepek a felterkepezetlen területre, oda, ahol meg sosem jartam.
En valoban hiszek abban, hogy Isten nem akarja, hogy stagnaljon eletünk. Ezert ad nekünk folyamatosan uj lehetösegeket arra, hogy növekeljük hitünket. Lehetösegeket, amelyek kepessegeinkre tartanak igenyt. Legyen celunk, hogy nem halunk meg ugy, hogy kincseinket magunkkal visszük. Elj teljesen es akkor kiürülten tudsz meghalni. Ez azt jelenti, hogy összes lehetösegedet kihasznaltad.
Az Otestamentumban amikor Mozes meghalt, miutan evekig vezette a nepet, Isten elöleptette Jozsuat. Ö nem volt biztos abban, hogy kepes ra. Nem hitte, hogy eleg tapasztalt ehhez. Olyan aggodalmakkal nezett szembe, mint ma te is. De Isten azt mondta neki: Legy erös es bator!. Mit tett Isten? Felszolitotta arra a batorsagra, amit mar elültetett Jozsuaban. Tudta, hogy Jozsua jo kepessegü. Tudta, hogy kepes ra, hiszen ö adta neki a kepessegeket. Azt mondta neki: Jozsua, ahogy Mozessel voltam, ugy leszek veled is.
Amikor apamat magahoz szolitotta az Ur, ez volt a kedvenc idezetem. Amikor nemtudtam, hogy megtudom-e csinalni, amikor nem ereztem magam eleg tehetsegesnek hozza, mindig emlekeztettem magamat, ahogy Isten annyi ev alattt apammal volt, ugyanugy most velem van. Es elkezdtem kijelenteni magamrol, hogy erös vagyok, bator, tehetseges, kreativ, az emberek kedvelnek, kepes vagyok arra, amire Isten hivatott. Ki kell jelentened a jo dolgokat, amelyekkel Isten megadomanyozott.
Mit jelentesz ki eletedröl, jövödröl? Joel, en azt hiszem, mar elertem a fölsö hatart, nem hiszem, hogy kijutok ebböl a bajbol. Nem jo. Ezek hibas kijelentesek.
Azt kell mondanod: en erös vagyok, aldott vagyok, Isten kegyelmet elvezem, barmibe fogok felviragoztatom es sikerre viszem. Tereld helyes iranyba gondolataidat.
Ugy latom, sokszor erezzük szivünk melyen, hogy többre lennenk kepesek. Szivünk melyen hisszük, hogy uj szintre tudnank emelkedni es olyat tenni, amit elötte meg soha, de agyunk az, aki megprobal lebeszelni rola. Az agyunk az, aki azt mondja, nem fogadhatod el ezt az allast, nem vagy eleg kepzett hozza, csak bolondot csinalsz magadbol. Vagy: Nem kezdhetsz uj kapcsolatot, az elözöben is megserültel, ez is fajdalmas lesz. Nem lehetsz ministrans, te szegyellös vagy, nem tudod miröl beszelj. Az agyunk megprobal lebeszelni arrol, amit a szivünk mar tud.
A Biblia azt mondja, ha ketten megegyeztek, akkor olyan atmoszferat hoztok letre, amelyben megtörtennek a dolgok. Tudom, gyakorlatilag azt jelenti, hogy talalsz egy masik embert, aki egyetert veled, de en hiszem, hogy ha raveszed agyad, hogy sziveddel egyetertsen es önmagaddal megegyezesre jutsz, Isten nagyszerü dolgokra kepes.
Neha nem talalsz olyat, aki egyetertene veled. A barataid nem tamogatnak, csaladod nem hisz benned. Ez rendben van. Ha magaddal megegyezesre jutsz, tes Isten többseget alkottok. Ahogy Isten Mozessel volt, ugy lesz veled is.
Amikor be akarsz lepni erre a felterkepezetlen területre, nem szabad aggodalmaskodni. Mi van, ha elfogadom az uj allast es belebukok? Mi van, ha elfogadod es sikerül? Mi van, ha allast valtoztatok es nem lesznek uj barataim? Mi van, ha megteszed es olyan barataid lesznek, mint meg soha? Mi van, ha elvegzem az esti tanfolyamot es semmit sem hoz? Mi van, ha elvegzed es felkeszit egy magasabb szintre? Sosem fogod megtudni, ha nem probalod meg. Ha arra varsz, hogy minden körülmenyed megfeleljen, minden baratod, az egesz csaladod möged alljon, mielött egy lepest teszel, akkor sosem fogod kepessegeid legjavat kihozni magadbol. Nagyszerü, ha az emberek mögöttünk allnak, de ha megsem igy van es önmagunkkal egyezsegre jutunk es azt mondjuk: Istenem tudom, hogy te hoztad utamba ezt a lehetöseget, nem fogok aggodalmaskodni, visszariadni, bator es erös leszek, mert tudom, hogy velem vagy.
Olvastam egy uriemberröl, aki egy magazint akart kiadni. Egy zsebkönyv meretü ujsagrol almodozott, amiben különfele inspiralo törtenetek vannak es az emberek magukkal tudjak hordozni es olvasgatni. De mindenki azt mondta, hogy ez nem fog müködni. Azt mondtak, az embereknek nem kell inspiralas, ök hireket akarnak, szorakoztatast. Azt mondta, ezt a kicsi meretet nem fogjak venni. Ö mas volt, nem illett a skatulyaba, ö uj területre akart belepni. Meg a legnagyobb kiado is le akarta beszelni rola. De ez az uriember befogta fület es kiadta a magazint. Törtenetek ezreit gyüjtötte össze elkezdett nyomtatni eleinte nehany szaz peldanyt, kesöbb nehany ezret es egyre többet es többet. Ma mar több mint 100 millio olvasoja van a Readers Digest-nek. Ez napjaink egyik nagy sikertörtenete.
Ez az ember felterkepezetlen területre lepett be. Nem hagyta, hogy masok lebeszeljek almarol. Megegyezesre jutott önmagaval es latta, hogy Isten többet tett, mint amire gondolt, hogy valaha kepes.
Tudom, hogy nehanyan közületek probalkoztak es megbuktak, akadalyokba ütköztek es nem jutottak tovabb. Menj vissza es probald meg ujra. Nincs vege, amig Isten nem mondja, hogy vege. Meg megvannak a kepessegek benned. En hiszem, hogy az elkövetkezö napokban lesz lehetöseged kepessegeid kibontakoztatasara sokkal nagyszerübb modon, mint valaha. Ne hagyd elmenni a lehetösegeket? Amig csak lelegzel, több van benned. Magasabbra tudsz emelkedni. Talan lehetetlennek tünik, de ahogy Isten Mozessel volt, ugy veled is ott lesz. Ne halj meg eltemetett kincseiddel. Lepj ki a biztonsagos zonadbol es lepj at a hit zonajaba! Ahogy Isten batoritotta Jozsuat, most en batoritalak teged. Az adottsagaidhoz, kepessegeidhez szolok es elöhivom öket. Nemfelig, nem haromnegyed uton, hanem kijelentem, hogy tehetseged 100%-ban fog kibontakozni. Olyan helyekre fogsz eljutni, ahova soha nem tatottad lehetsegesnek. Olyan adottsagokat es kepessegeket fogsz felfedezni, amelyek letezeseröl sosem tudtal. Csak dölj hatra, legy magabiztos. Te a Leghatalmasabb Isten gyermeke vagy. Ha megteszed ezeket a lepeseket hittel, isten hatszelet fog neked adni, a felterkepezetlen területekre fogsz eljutni es meg többet fogsz elerni, amiröl valaha is gondoltad, hogy lehetseges.

Joel Osteen 5

Arrol akarok ma beszelni, hogy mennyire fontos megszabadulni a negativ gondolatoktol. Mindannyiunknak vannak gyökerezö gondolatai. Ezek azok a központi gondolatok, amiket önmagunkrol hiszünk. Az önkepünkkel kapcsolatosak, hogy hogyan közelitünk az elethez. Ezek a gondolatok elkisernek, meg ha nem is gondolunk rajuk. Olyan regota hiszünk bennük, hogy automatikusan vezetnek bennünket.
A problema az, hogy nehany embernek negativak a gyökerezö gondolatai. Ha ök mondjuk ugy, hogy „autopilot“ üzemmodban vannak, elkezdenek azon gondolkodni, hogy nem vagyok atraktiv, nem vagyok kitarto, sosem fogok ebböl kimaszni, nem bizhatsz meg senkiben. Nem veszik eszre, hogy sajat gondolataik tartjak öket a kisszerüseg szintjen. Nem lehetnek negativ gondolataid es nem varhatod a legkevesebbet az elettöl. A nap folyaman a következökre kellene gondolnod: Aldott vagyok, gyöztes vagyok, ertekes vagyok, tehetseges vagyok. Az emberek szeretnek, Isten kegyelmet elvezem. Ha gyözni akarunk, gyökerezö gondolatainknak pozitivnak kell lenniük. Figyelj arra, hogy mi jön fel belöled termeszetesen. Mit varsz el minden nap? Lelkesen es izgatottan megy vegig a napon vagy csak leverten allsz hozza, hogy egy ujabb nap, amikor dolgoznom kell? Hogyan erzel önmagaddal kapcsolatban? Lelked melyen elegedett vagy azzal, ami vagy? Tudod, hogy ertekes vagy? Büszke vagy arra, amit elertel? Vagy gondolataid azt mondjak neked nem az vagy akinek lenned kellene, nem hasznaltad ki a lehetösegeidet, kepessegeidet. Ezek a rossz gyökerezö gondolatok, mert ha nem szabadulunk meg tölük, korlatot szabnak eletünknek.
A jo hir az, hogy kepesek vagyunk uj gyökerezö gondolatokat kialakitani. Ha a negativ gondolatok visszaternek es azt mondjak neked, ma megint vacak napom lesz, nincs semmi amire varjak, ahelyett hogy ragodsz rajtuk es hagyod hogy gyökeret verjenek, forditsd meg öket es valts tamadasba, jelentsd ki: ez egy csodalatos nap lesz, fenyes jövöm van, ertekes vagyok, Isten kegyes hozzam. Ez a legjobb modja, hogy megszabadulj a negativ godolatoktol es ujakat alkoss.
Sokan nem veszik eszre, hogy nem az a normalis, ha rossz erzesünk van magunkkal szemben, nem varunk semmi jot. De mar olyan regota igy tesznek, hogy ez mar termeszetesen jön fel. Az egyedüli modja annak, hogy megvaltozzunk az, ha megvaltoztatjuk gondolkodasmodunkat. At kell programoznunk magunkat a helyes informaciokkal. Az agyunk olyan mint egy szamitogep. Lehet a legdragabb, legerösebb szamitogeped, ami csak letezik. Lehet a legnagyobb a memoriaja, lehet a leggyorsabb, de ha rossz szoftwerrel programozod, nem fog megfelelöen müködni.
Mindannyian hallottatok a szamitogepes virusokrol. Ezek a tökeletes szamitogepbe is be tudnak jutni es elkezdik iranyitani a szoftwert. A szamitogep lelassul, nem tudod elerni a fajlt. Ilyen problemak merülnek fel. Nem azert, mert hibas, vagy rosszul raktak össze. Mindez azert törtenik, mert valaki atprogramozta a szoftwert. Valaki belement a programba es telerakta hulladekkal.
Ugyanilyen modon te es en Isten kepere teremttettünk. Ö az alkotonk. Ha Isten alkotott bennünket, gyözteseknek teremtett. Kezdettöl fogva sikerre, boldogsagra, bekere, gyözelemre programozott. De az a baj, hogy neha engedjük az ellenseget bejutni es szoftwerünket atprogramozni. Elkövetjük a hibat, hogy elhisszük hazugsagait. Mint pl: en sosem leszek sikeres, mert nincs meg a vegzettsegem hozza. En sosem leszek boldog ennyi gond mellett. Annyi igazsagtalansag törtent velem..
Mindez a hulladek elnyomja szoftwerünket. Alacsony az önbecsülesünk, ertektelennek erezzük magunkat. De ertsd meg, veled nincs semmi hiba. Mint ez a szamitogep, te nem vagy hibas, nem vagy elromolva. Mikor Isten megteremtett, azt mondta, jo vagy. Nem a hardwerrel van a baj, hanem a szoftwerrel. Meg kell valtozatnod gondolkodasmodod.
Leked melyen tudnod kell, hogy van ertelmed, ertekeid es barmi jön ellened, te gyöztes vagy es nem legyözött.
Ismerek olyanokat, akik elutasitasokat, negativ dolgokat eltek at es hagyjak ujra es ujra lejatszodni ezt a felvetelt, hogy nem vagy eleg jo, keves vagy hozza,ez a te hibad. Alacsony önbecsülesük, önertekelesük van.
Ha at is eltel negativ dolgokat, az emberek elutasitottak, akkor se, de senkinek es semminek ne engedd, hogy visszatartson attol, hogy tudd, ki vagy igazabol. Te a leghatalmasabb Isten gyermeke vagy. Az ö lelegzete aramlik tüdödben, az ö kiralyi vere folyik ereidben. Az emberek megprobalhatnak elnyomni. Lehet, hogy megalazo kapcsolatban voltal, amikor valaki meghatarozta, hogy mit fözz, mit tegyel. De ertsd meg, ez nem valtoztat azon, hogy ki vagy. Meg mindig egy alma vagy Isten fajan. Mindegy, hogy milyen igazsagtalan volt az, Isten meg tartogat szamodra nagyszerü tervet. Meg tenyeren tart teged.
Egyszer beszeltem egy fiatalemberrel, aki nagyon bizonytalan volt. Amikor megszületett, szülei kislanyt akartak. Ö volt az ötödik fiu. Szülei termeszetesen szerettek, de lelke melyen ugy erezte, ö egy hiba volt. A szülei mar nem etrveztek több gyereket es erre ö született meg. Azt mondta nekem: Joel, en nem tudom, nekem egyaltalan itt kellene-e lennem. En csak egy baleset voltam, a szüleim kislanyt akartak. Ilyen gondolatok vesödtek fejebe: te egy hiba vagy, nem vagy ertekes, semmit nem tudsz nyujtani.
Kerlek ne hidd ezeket a hazugsagokat. A Biblia azt mondja Jeremias 1:5-ben, hogy Isten latott teged, meg mielött megszülettel anyad mehebe. Ö ismert teged es megtervezte eleted, mielött megjelentel volna a Földön. Nem vagy hiba, nem vagy egy baleset, hanem a vegzet embere vagy. Van egy alairasod, van valami, amit rajtad kivül senki mas nem tud veghezvinni. Ezert nem egyforma ujjlenyomatod senkievel sem, mert te egyedi vagy, mint senki mas.
Lehet, hogy az emberek elutasitanak, de tudd, hogy Isten mar elfogadott es engedelyezett teged. Csak azert, mert valami igazsagtalansag törtenik, nem valtoztaja meg Isten tervet.
David irja a Zsoltarok 27:10-ben: meg ha anyam es apam el is vet engem, Isten gyermekekent fog engem befogadni.
Miröl is beszelek ma? Ne hagyd, hogy a mult esemenyei befolyasoljak szoftwered! Ha ezek a hazugsagok azt mondjak neked, nem vagy ertekes, isten nem törödött veled, miert engedte meg, hogy ez megtörtenjen, csak forditsd meg es mondd: Istenem, tudom, hogy jövöm olyan fenyes, hogy csak napszemüveggel tudok ratekinteni.
Progarozd at szamitogeped!
Tudosok teszteltek 2-4 eves gyerekeket. Megallapitottak, hogy 95%-uk rendkivül kreativ volt es kepes absztrakt gondolkodasra es kepzeletre. Nagyon nagy szazalekuk ragyogo elmejü, intelligens gyermek. Ami erdekes, hogy ugyanezeket a gyermekeket 7-eves korukban ujra teszteltek es ugy talaltak, hogy mindössze 5%-uk rendelkezik magas kreativitassal. A következtetes egyszerü volt. A gyerekeket megtörte az elet. Megmondtak nekik, hogy mire nem kepesek, mive nem fognak valni es mostanra kialakitottak ezeket a negative gondolatgyökereket.
Teny az, hogy hasonlo törtenhet mindannyiunkkal, ha nem maradunk tamadasban. Az eletnek megvan a modszere, hogyan nyomjon el bennünket elutasitasokkal, csalodasokkal, visszaesesekkel. Ha nem vigyazunk, egyszer azt vesszük eszre, hogy semmi jot nem varunk mar el. Nem erezzük jol magunkat börünkben, feladjuk almainkat. Meg kell tanulnunk visszaterni az eredeti beallitashoz.
Emlekszem, egyszer addig allitgattam a szamitogepemet, hogy 6 honap utan hivni kellett egy szakembert, aki visszaallitotta az eredeti gyari beallitast. Csak a gyar tudja, hogyan kell a szamitogepnek müködnie.
Ez az, amiben segiteni akarlak ma teged, hogy terj vissza az “eredeti gyari beallitasodra”! az alkotod, a Teremtöd azt mondja rolad, hogy aldott vagy, ertekes vagy, tehetseges vagy, kreativ vagy, Isten kivaltsagat elvezed. Barmihez nyulsz, viragzik es sikerre viszed. Erös vagy es kepes arra, amire Isten teremtett. Ez allit vissza teged eredeti gyari beallitasodra.
Azt mondod, Joel, en nem erzek igy. Annyi problemam van, annyi igazsagtalansag törtenik velem. Ezt jelenti a hit. Lehet, hogy nem erzed, de hinned kell benne. Kezdj ugy beszelni, mintha. Kezdj ugy menni, mintha. Kezdj ugy gondolkodni. Kesztesd Istent a megvalositasra! Tul gyakran, mint ezek a gyerekek, megengedjük, hogy az elet elnyomjon. Atesünk csalodasokon, azt hisszük, hogy ez mar nem lesz jobb, elertük a fölsö hatart. Talan rosszul banik velünk valaki, valaki hazudik rolunk. Mi azt gondoljuk, ilyen igazsagtalan az elet. Ezek a dolgok aprankent megprobaljak befolyasolni szoftwerünket. Arra ebredünk, hogy mar nem varunk el jo dolgokat.
A jo hir, hogy visszaallitunk eredeti gyari beallitasodra, de neked is meg kell tenned a radesö reszt azaltal, hogy nem ragodsz többe a negative hazugsagokon es azon kezdesz gondolkodni, amit Isten mond rolad. Azt mondja a Zsoltarok, hogy egesz nap meditaljunk Isten szavain. Ez azt jelenti, hogy mondjuk magunknak: aldott vagyok, ertekes vagyok, gyöztes vagyok, Isten mindig sikerhez segit.
Mit teszünk? Programozzuk szamitogepünket. A negative gondolatokat ki kell cserelned a remeny, hit gyözelem gondolataira.
Amikro reggel felkelsz, az legyen az elsö dolgod, hogy elmedet helyes iranyba allitsd. Mint amikor ujrainditod szamitogeped neha, hogy megszabadulj a hulladektol. Ugy kell felkelned reggelente, hogy ez egy nagyszerü nap lesz, erös vagyok, kesz vagyok mindenre.
Azt mondja a Biblia, hogy rendezd gondolataid es tartsd öket rendben. Ha nem rendezed gondolataid a nap elejen, az ellenseg fogja neked rendezni. Ezert van annyi virusunk, annyi negativ gondolatunk. Hanyszor keltel azzal a gondolattal, hogy ez mar megint egy nyomorult nap lesz, annyi problemad van, a fönököd nem kedvel teged? Ha nem fordulsz tamadasba es nem rendezed megfelelö iranyba a gondolataidat, akkor valoban nyomorult napod lesz.
Sokan nem veszik eszre, hogy nem kell minden gondolaton ragodni, ami a nap folyaman felmerül. Megvalaszthatod, hogy mire fogsz gondolni. Ha a gondolat negativ, rombolo, azonnal szabadulj meg töle es csereld ki pozitiv, remenyteli gondolatra. Ha nem tartasz rendet gondolatvilagodban, sosem fogod a gyöztesek eletet elni.
Ezert mondja a Biblia is, hogy vedenünk kell elmenket.
Mert mi törtenik, amikor a negativ, rossz dolgokon ragodunk olyan sokaig, akkor azok fogva tartanak es tavol tartanak Isten legjavatol.
Vannak akiknek szülei vagy mas fontos szemely eletükben negativ dolgokat mondtak roluk. Nem tudtak, hogy jobb is letezik, ebben hittek. Ezen töprengtek mindig es mara ez korlatozza eletüket.
Egyszer egy ferfi jött hozzam es elmeselte, hogy apja nagyon negativ volt vele. Az apja sosem batoritotta, sosem mondott jot rola, hanem csak lehordta es elmondta neki, mit nem fog megkapni. Az ilyen szavak olyanok, mint egy mag. Ha kimondjuk öket, gyökeret vernek. Ha folyamatosan ragodunk rajtuk, akkor ezaltal meg locsoljuk is öket. De csak azert, mert valaki valami rosszat mondott rolad, meg nem jelenti azt, hogy be is következik. Attol függ, te mit teszel vele. Tied a vegsö döntes. Senki nem tarthat vissza sorsodtol, csak te magad. Ha valaki negativan beszelt rolad eletedben, egy szülö, vezetö, tanar, ne engedd, hogy gyökeret verjen azaltal, hogy folyamatosan ragodsz rajta.
Ezt a ferfit apja szavai tartottak evekig a kisszerüseg szintjen. Azt mondta, hogy apja meg a halalos agyan is ranezett es azt mondta neki, sosem fogod valamire vinni. Nezd a batyad, neki sikerült, de neked sosem fog.
Ezek a szavak keskent szurtak. Evekig dühös, megkeseredett, bizonytalan volt, felt elörelepni egy uj pozicioba. Mindez azok miatt a negativ szavak miatt.
Mi tudjuk, hogy a szülök szava mennyire meghatarozza egy gyermek eletet. De a jo hir, hogy Isten szava felülmulja az ember szavat.
Nehany evvel ezelött hallott engem predikalni az emberek eleteröl, amint arrol beszeltem, mint ma is, hogy fontos vagy, tehetseges vagy. Ö azt mondta, hogy valami megtört benne. Hirtelen radöbbent, hogy nem kellett volna aggodnia azok miatt a szavak miatt. Azt tette, amiröl beszelünk. Azt mondta: Joel, ma szabad vagyok. Nem haragszom, nem vagyok megkeseredve, aldott vagyok, boldog vagyok es uj magassagokra emelkedek.
Mit tett ö? Atprogramozta szamitogepet. Megszabadult a virusoktol.
Barataim, ne hagyjatok, hogy masok megakadalyozzanak sorsotok beteljesiteseben. Ez nem tölük függ, hanem töled. Az nagyszerü, ha van valaki, aki batorit. Nekem szerencsem volt, hogy olyan szüleim voltak, akik szerettek es jokat mondtak rolam. Ha neked nem ilyen gyerekkorod volt, az nem szabad, hogy visszatartson attol, hogy megkapd mindazt, amiert Isten megalkotott teged. Lehet, hogy a földi atyad nem mondott rolad semmi pozitivat, lehet, hogy nem kaptad meg azt a szeretetet, törödest, odafigyelest, amire szükseged lett volna. De hagy mondjam el, mit mond egi atyad. Ö azt mondja, büszke rad. Ö azt mondja, mindent meg tudsz tenni. Ö azt mondja, legszebb napjaid meg nem multak el, hanem elötted vannak. Mondd ki minden nap, hogy aldott vagyok, ertekes vagyok, fenyes jövöm van. Vissza kell ternünk az eredeti gyari beallitasunkhoz.
Arra kerlek, ne hagyd, hogy masok miatt, az idö miatt, igazsagtalan körülmenyek miatt elfeledd ki vagy valojaban.
Ez a ferfi az 50-es eveiben jart mar. Ugy erezte elvesztegette eveit. Most jo uton volt mar, de volt egy alma, amihez ugy erezte, hogy mar tul öreg.
Elmondtam neki, hogy olvastam egy cikket arrol, hogy tudosok magokat talaltak legmentesen kapszulaba zarodva. Ezek a magok kb. 2500 evesek voltak. A tudosok elültettek az egyiket, hogy megnezzek el-e meg. Ez csodalatos. Ez a kicsi, 2500-eves mag par nap alatt gyökeret eresztett es idövel gyönyörü növeny lett belöle.
Ez azt mondja nekem, hogy almaim, amit Isten ültetett szivünkbe, a remeny magjai, a gyözelem magjai meglehet, hogy evekig aludtak, de tudnod kell, hogy a mag meg el. Csak arra var, hogy valaki higgyen es a megfelelöt tegye.
Hallottam egy fiatal afro-amerikai fiurol. Rendkivül szegeny körülmenyek között nött fel. Nem sok eselye volt. Nem volt iskolai vegzettsege, penze, jövöje. Anyja egyedül nevelte. Apja sosem volt ott, anyja 2-3 allasban dolgozott, hogy fenntartsa magukat. Senki nem volt, aki iranyitast, utmutatast adott volna neki. Jarta a külvarost, lopott, autokat tört fel. Egyik reggel nem akart iskolaba menni. Az egyik unokatestvere, aki velük lakott, mondta neki, hogy hagyja ki nyugodtan az iskolat, nem mondja el senkinek. Amugy sem fogja soha semmire vinni, mert ebböl a csaladbol meg senki sem vitte valamire.
Ez nagyon feldühitette es azt mondta magaban, be fogom bizonyitani, hogy ez nem igaz. Ezen a napon valami uj született benne. Nem hagyta, hogy ezek a negativ szavak gyökeret verjenek benne, hanem eselyt latott bennük.
Egyszer javasoltak neki, hogy bokszoljon. Elment az edzöterembe es mondta, hogy bokszolni szeretne. Az edzö megkerdezte, hogy van-e gyakorlata. Azt valaszolta, hogy nincs, mert meg sosem bokszolt. Az edzö nagyon durvan elküldte, hogy: ne vesztegesd az idömet, kölyök, nekem itt van a sok gyakorlott bokszolo, akivel foglalkoznom kell.
Nagyon csalodott es letörve hagyta el az edzötermet, amikor a segededzö meglatta es magahoz szolitotta: Hej, holnap visszajössz es en leszek az edzöd. Adott neki egy par vadonatuj bokszcipöt.
Rövidre fogva a törtenetet, 1 ev mulva George Forman olimpiai aranyat nyert es tovabbment, hogy megkapja a nehezsulyu vilagbajnoki cimet es ma minden egyeb mellett pasztor egy templomban.
Tudod mi a vicces? Amikor az unokatestvere, aki azt mondta neki, sosem viszi semmire, meglatta öt az aranyeremmel, azt mondta neki: mindig is tudtam, hogy meg tudod csinalni.
Miröl akarok ma beszelni? Ne hagyd, hogy masok lebeszeljenek almaidrol! Ne hagyd, hogy az elutasitasok, csalodasok elvegyek önertekelesed! Te a mindenhato Isten gyermeke vagy. A magok, amelyeket szivedbe ültetett, az almok bennsödben mindig elnek. Ha megteszed reszed es öntözöd ezeket a magokat azaltal, hogy jot mondasz eletedröl es pozitiv gyökerezö gondolatokat alakitasz ki, akkor Isten meg tudja valositani. Szeretnem, ha leltaroznad gondolatvilagod. Valakinek evekig negativ gondolatmintai vannak. Hatarozd el, hogy meg ma teszel valamit ellene. Gondolj nagyobbat, jobbat, terj vissza eredeti beallitasodra! Ne feledd, gyözelemre vagy programozva! Ha megszabadulsz a virusoktol es egesz nap azon meditalsz, amit Isten mondott rolad, akkor egyre magasabbra jutsz, Isten aldasat hinti rad es gyöztes eleted lesz!

Mik a celjaid? Mindennel kapcsolatban, amivel kötelezettsegeid vannak, celjaid is kell, hogy legyenek. Legyen az egy többszaz embert foglalkoztato vallalat, vagy a gyermeked nevelese. Kell hogy legyen egy terved: most itt vagyunk, ezek a celjaim es igy akarom elerni. Ne eld benan, celtalanul az eleted! Igy elteveszted a küldetesed, azt, amiert teremttettel. Ismerned kell a különbseget az alom, amit Isten ültetett el benned es egy egyszerü kivansag között.
Gyermekkent sokan almodozunk, hogy hösök, hires focistak, szineszek leszünk. Legtöbbször ezek csak kivansagok, kinöjük ezeket az almokat.
De vannak olyan almok, amiket Isten ültetett szivünkbe. Ugy lehet egy alomrol megallapitani, hogy Istentöl szarmazik-e, hogy az ilyen vagy nem mulik el. Ez egy igazi alom, ha nem hagy el teged meg akkor sem, ha te elhagyod öt. Elnyomod, figyelmen kivül hagyod, megprobalsz szabadulni töle, de ujbol es ujbol visszater hozzad. Ez az Isten altal adott alom.
Sokszor hallom emberektöl: Joel, en szeretnem ezt a vallalkozast megcsinalni. Nem tudom kiverni a fejemböl. Vagy, hogy en szeretnek oda eljutni…
Az alom bennük van, a vagy nem hagyja el öket, de van meg valami, amit tenni kell. Ezt a vagyat egy tervnek is kisernie kell. Egy alom terv nelkül csak egy ohajkent fogja vegezni.
A Biblia azt irja Jakab 2:17-ben:”Faith, without corresponding actions, is dead.”
Olvastam valahol, hogy az emberek 95%-anak nincsenek celprogramjai. Nincs tervük mindazon almok megvalositasara, melyeket Isten ültetett el szivükben.
1953-ban meginterjuvoltak a Yale egyetem egyik vegzös osztalyat. Megkerdeztek, hogy kinek vannak leirva celjai egy azok eleresere vonatkozo tervvel együtt. Kevesebb, mint 3%-uknak voltak celjai. 20 evvel kesöbb megkerdeztek ugyanezt az osztalyt. Kiderült, hogy az a 3%, akiknek celjaik le voltak irva, nemcsak elegedettebb, boldogabb volt, mint a masik 97%, hanem jövedelmük is sokkal magasabb volt, mint a többieke.
Miert van ez? Mert ök fokuszaltak, celorientaltak voltak. Minden napjuknak celja volt, tudvan, hogy mit akarnak veghezvinni. Nem csak a celkep volt elöttük, hanem az eleresehez szükseges terv is megvolt hozza. A Biblia azt mondja ird le latomasod es tisztazd.
Arra akarlak biztatni, hogy ird le celjaidat. Ird le mit akarsz elerni. Ne mondd azt, hogy: Joel, en tudom mit akarok, minden itt van a fejemben. Valami törtenik, ha eleg komolyan gondolod es leirod papirra celjaidat. Tartsd a celjaid magad elött. Tedd ki a tükörre vagy az iroasztalodra. Minden ev elsö napjan irj le 4-5 fö dolgot, amit szeretnel megvalositani.
Egesz heten latom magam elött celjaimat. Ha latod ezt a kepet magad elött, ez segiteni fog abban, hogy fokuszban maradj.
2-fele cel van. Hova akarsz eljutni 10 ev mulva? Kellenek hosszutavu celok. Hol akarsz lenni mahoz 10 evre? Hol latod magad a karrieredben, anyagiakban, a parkapcsolatodban? Nezz messze elöre az uton es tüzd ki a jelet, az utiranyt. Hozz döntest, hogy ebbe az iranyba tartok. 10 ev mulva nem fogok ebben a pozicioban dolgozni, hanem a menedzsmentben leszek. Mahoz 10 evre nem ezt a lakast fogom berelni, hanem sajat otthonom lesz. 10 ev mulva mar nem leszek egyedülallo, hanem hazas. 10 ev mulva sajat vallalkozasom lesz.
Szükseged van nagy, messzemutato celokra. Ha 1-2 ev alatt meg tudod valositani celjaid, akkor azok tul kicsik. Kell hogy legyenek 10-15-eves celjaid.
Ugyanakkor rövidtavu celok is kellenek. Ez az, amin most eppen dolgozol. Peldaul, hogy ebben az evben lefogyok 10 kilot, elvegzek egy tanfolyamot, ami fejleszti kepessegeimet. Azert kellenek a rövidtavu celok, hogy altaluk ünnepeljük gyözelmünket a nagy celokhoz vezetö uton. Mas szoval, lehet hogy nem szoktam le a cigarettarol, de 2 szallal kevesebbet szivok, ezert most ünnepelhetek. Vagy a hölgyeknel: Ugyan meg nincs 38-as meretem, de lefogytam 2 kilot, ezert ünnepelhetek. Vagy, meg ugyan nem masztam ki az adossagbol, de a hitelkartyam legalabb mar nem ment minuszba, ezert most ünnepelhetek.
Szükseged van rövidtavu, elerhetö celokra, hogy ünnepelni tudj. Ez segit, ösztönöz.
De sokan abban hibaznak, hogy egy cel önmagaban nem eleg. Kell egy terv is. Milyen lepeseket teszel celod eleresehez? Sokszor hallom a valaszt: Imadkozok, hiszek, bizok. Ez fontos, de nem eleg. Isten elvarja tölünk, hogy tervet keszitsünk.
A Biblia azt mondja, ha nem tervezem meg az utvonalat, Isten nem tudja iranyitani lepteimet. Noenak volt terve a barkara, salamonnak volt terve a templomra es Istennek megvolt a terve az Univerzumra. Kell egy terv is celjaidhoz. Ha az egyik celod kapcsolatod megjavitasa, ez nagyszerü, de kell egy terv is. En a következöket tennem hazassagom megjavitasara. Ebben az evben tiszteletteljesebb leszek, nem fogok vitatkozni jelentektelen dolgokon, minden nap legalabb egyszer megdicserem a paromat.
En azt hiszem, ez a tervezö szakasz a hianyzo lancszem azoknal, akiknek celjai nem valosulnak meg. Fontos celokat kitüzni, almodozni, de a tervezes a gyakorlati resz. A tervek nelküli celok nem lesznek hatekonyak. Ha te megteszed a radesö rszt es tervet keszitesz, a töled telhetö legjobbat hozod, Isten tamogatja terved es segit neked veghezvinni. Nem kell mident kitalalnod, nem kell elöre latnod hogy valosulhat meg a termeszetben. A lenyeg az, hogy legy megfontolt, tedd amit tudsz, igy Isten iranyitani tudja lepteidet. Ha teszel egy lepest, Isten is tesz egy lepest es több tudast, lelemenyesseget, elönyöket ad neked.
Beszeltem egy fiatalemberrel, aki evekig kokainfüggö volt. Mindent megprobalt, imadkozott, hitt, elszant volt, de mindig visszaesett. Most azonban mar 6 honapja tiszta volt. Ez a leghosszabb idöszak, amiota probal leszokni. Kerdeztem hogy csinalta. 3 dolgot mondott nekem. 1. megvaltoztatta a baratait. 2. Rehabilitacios csoportba jart. 3. Volt egy baratja, aki minden nap felhivta, biztatta, segitett neki, hogy tiszta maradjon.
Ez a 3-dik dolog nagyon fontos, mert vannak dolgok, amikkel egyedül is boldogulunk, de van ami meghaladja erönket. Ha tervet keszitesz, ne legy tul büszke ahhoz, hogy segitseget kerj. Nekünk szüksegünk van egymasra. Ha küzködsz eleted valamilyen területen, tudd, hogy Isten tud valakit szamodra. Nem kell most tudnod, hogy ki az, de ha nyitott maradsz, Isten vezetni fogja lepteidet. A megfelelö embereket fogja eltedbe hozni. Ez az egyik legfontosabb dolog, ami visszatart az elöretöresben, almaink megvalositasaban. Nem tudunk minden almot, amit Isten elültetett szivünkben, egyedül megvalositani. Isten arra teremtett bennünket, hogy szüksegünk legyen egymasra. Szüksegünk van olyanok tudasara, akik elöttünk jartak. Szüksegünk van baratok batoritasara, ha melyponton vagyunk.
Amikor tervet keszitesz, legy nyitott arra, hogy masokat is belevegyel. Ezt tette ez afiatalember is. Mindig kudarcot vallott, de amikor a megfelelö embereket bevonta es a megfelelö tervet allitotta celjaihoz, sikerre vitte.
Hadd kerdezzem meg! Van terved hazassagod fenntartasara? Kepessegeid fejlesztesere? Arra, hogyan elj egeszseges eletet? Egy alom nem eleg, lepj tovabb. Ird le celjaid es sorold fel mit teszel eleresükhöz.
Lehet az a celod, hogy elöbbre juss karrieredben. Vezetö akarsz lenni vagy sajat ceget alapitani. Mit kezdesz ezzel a cellal? Van egy segitöd, aki nalad többet tud? Vagy könyveket, anyagokat olvasol, tanulmanyozol ezzel a területtel kapcsolatbanß vegezz el egy levelezö tanfolyamot vagy esti iskolat. Ezaltal tettekkel is alatamasztod celjaidat.
Van egy baratom, akinek az volt a vagya, hogy sajat cege legyen. Van egy jo allasa, de erzi, hogy többre kepes. Ez az alma nem hagyja öt el. Igy szabadidejeben mindig tanul es mar üzleti tervet is keszitett. Tudja mennyi ügyfelre van szüksege ahhoz, hogy nyereseges legyen. Tervet keszit. Ez több mint almodozas, celkitüzes. Ö mar a 3-dik fazisban van, strategiat keszit. Nem ül le es var, hogy Isten egy ceget pottyantson az ölebe. Tudja, hogy a siker rajta is mulik. Megteszi a raesö reszt az elökeszitessel.
Mondhatod, hogy szeretnel ezt vagy azt elerni, sajat ceget alapitani, de mindez csak kivansag terv nelkül. Nem eleg erezned a vagyat magadban, de lepeseket is kell tenned. Hatarozd el, hogy ebben az evben nem csak almodozok, celokat tüzök ki, hanem elkezdek lepeseket is tenni a megvalositashoz.
Es ujra mondom, nem kell mindent kitalalnod. Csak tedd a töled telhetö legtöbbet es Isten el kezd vezetni teged.
Evekkel ezelött olvastam egy tizenevesröl, aki Pennsylvaniaban egy farmon nött fel. A csladja tagjai soha nem hagytak el ezt a kisvarost,csak a farmjukon dolgoztak. De ez a fiatalember tudta, hogy ö többre kepes, arrol almodozott, hogy föiskolara jar. Valojaban nem sok eselye volt ra. Csaladja szegeny volt, nem voltak összekötteteseik. De ahelyett, hogy leült volna es hagyja, hogy alma kivansagga valjon, elment a helyi telefontarsasaghoz es szerzett egy New York-i telefonkönyvet. Oda akart menni dolgoznies tanulni. Atlapozta a telefonkönyvet es talalt egy aruhazlancot, aminek 393 üzlete volt Nem York-ban es környeken. Azt gondolta, hogy ez oilyan nagy vallalat, biztosan tudnak neki munkat adni. Elhatarozta, hogy minden egyes üzletnek ir es megkerdezi van-e szabad allas. Nem volt sem szamitogepe, sem irogepe, kezzel irt 393 levelet. Leirta öneletrajzat es hogy mindent megtenne, meg takaritana is, csak hogy ott dolgozhasson. A celja az volt, hogy naponta 15 levelet irjon.
Ezt meg is tette es több mint egy honap alatt 393 egyeni levelet irt mindegyik üzlet menedzserenek
Honaprol honapra nem törtent semmi. Ujabb honapok, egy felev is eltelt es nem kapott valaszt. Annyira csalodott volt, mar eppen fel akarta adni, de mas terve volt. Epp betöltötte a 18-at es megkerte szüleit, engedjek el vonattal New York-ba, hogy elmenjen nehany üzletbe, hatha kap munkat. Mikor megerkezett New Yorkba, elment a legnagyobb üzletbe a Time Squaere-en. Bement az üzletvezetöhöz, mondta neki, hogy ez es ez vagyok es szeretnem megtudni, hogy megkapta-e levelemet, amiben allast keresek. A menedzser azt valaszolta, hogy nem kapta meg, mert ha erre a cimre is küldte, akkor is a központba megy a szemelyzeti osztalyra.
Ez 4-5 hazzal odebb volt, igy elment a fiatalember oda es a recepcion elmondta miert jött. Elvezettek egy irodaba. Magas, elegans ember, a vezerigazgato ült egy asztal mögött. A fiatalember anyira ideges volt. Elmondta, hogy uram, ez es ez a nevem es szeretnem megtudni, hogy megkapta-e a leveleimet, amiben munkat keresek. A vezerigazgato elfordult az asztaltol es egy nagy köteg papirra tette a kezet. Azt mondta: Igen, mi megkaptuk a leveleit. Mind a 393-at. Mosolygott es azt mondta: Tudtuk, hogy hamarosan el fog jönni. Ma delutan kezdheti a munkat.
Ez a fiatalember nemcsak elvegezte a föiskolat, hanem az aruhazlanc egesz regiojanak vezetöje lett.
Mi a lenyeg? Neki volt celja es terve is hozza. Ha teszed a töled telhetö legtöbbet, Isten iranyitani fogja lepteidet es a megfelelö emberek, megfelelö lehetösegek fogjak keresztezni utadat. De ha nem törünk elöre, nem keszitünk tervet, tesszük amit tudunk, almaink csak kivansagga valnak.
Remelem ez nem törtenik meg. De ha tudod, hogy Isten valamit szivedbe tett, tudod, hogy ez sorsod resze, nem hagy el, elengeded,, de mindig visszater. Ekkor biztos lehetsz, hogy ez olyan alom, amit a teremtö adott neked es mindent meg kell tenned azert, hogy megvalositsd.
Fel kell keszülnöd. Ez jelentheti azt is, hogy meg kell valtoztatnod barataidat. Ök egy korszakot jelentettek eletedben, de most egy uj korszak van es ahhoz, hogy magasabbra juss, meg kell valnod az olyan kapcsolatoktol, amik korlatoznak es alakits ki uj barati kört. Olyanokkal, akik felhuznak es inspiralnak a magasbbra emelkedesre.
En ugytalaltam, hogy ha te vagy a legokosabb a csoportban, akkor a csoport tul okos. Keress olyan embereket, akik okosabbak nalad, akik arra kesztetnek, hogy a következö szintre nyujtozz es mindent megkapj, amire Isten teremtett.
Ez jelentheti azt, hogy a könyvtarba kell menned es felkutatnod azt, amit Isten a szivedbe ültetett.
Jelentheti azt, hogy hetente egy este le kell mondanod a focirol es tanfolyamra kell jarnod, hogy többet tanulj.
Növekedj, tanulj tovabb, legy felkeszült! A siker szandekos.
Ismerek olyanokat, akik anyagi gondokkal küzködnek. Nagyon melyen vannak. Szeretnenek kijutni, hisznek, imadkoznak, de Isten azt mondja: Van terved? Ha elöallsz egy tervvel, Isten iranyitani fogja lepteidet.
Nagyon sokszor, ha az embereknek adossagai vannak, annyira csalodottak, letörtek, hogy nem is akarnak szembesülni velük. Nem tudjak ezrek-e vagy szazezres nagysagrendü-e. nem akarjak szamolgatni. Attol felnek, hogy szamokban ki sem fejezhetö. Ez nem igaz. Isten mindig tud egy kiutat. Kell, hogy legyen egy terved. Ülj le valakivel, aki segiteni tud neked. Ülj le valakivel, aki jotanacsot tud adni neked. En talakoztam mar emberekkel, akiknek mindenfele adossagaik voltak, amit te el sem tudsz kepzelni. De altalanos szabaly, hogy egy helyes tervvel a legtöbb ember 3-5 ev alatt megszabadulhat adossagaitol. Csak kell hogy legyen egy vilagos terved.
Hagy adjak egy peldat. Ha ötezer Dollar adossag van a hitelkartyadon es a minimum 2%-ot, 100 Dollart törlesztesz vissza havonta, akkor 86,5 evig fog tartani, hogy visszafizesd. Es ha ezt megered, 38-ezer Dollar kamatot fogsz visszafizetni.
A helyes terv az lenne, hogy minel hamarabb visszafizeted.
Egy masik pelda. Ha 100-ezer $ hiteled van a hazadra es azt 8% kamattal 30 ev alatt kell törlesztened, akkor evente 1 extra törlesztes mellett 8 evvel rövidül meg atlagosan a visszafizetes ideje. Ez az, amit mi tehetünk.
Azt mondod, Joel en azert vagyok itt, hogy megtudjam hogyan lesz aldott az eletem. En azt mondom, igy lesz aldott eleted. Tüzz ki celokat es tervezz!
A celod lehet, hogy kimassz az adossagaidbol, de a terv, ami követi, hogy pl nem megyek etterembe vacsorazni, eladom a draga automat es egy olcsobbat veszek es a pluszbol az adossagomat törlesztem. Ha ilyen lepeseket teszel, Isten azt mondja, neki vannak tervei, megteszi ami töle telik, hagy iranyitsam lepteit, hagy szerezzek neki forrasokat, elönyöket. Hagy hozzam a megfelelö embereket utjukba. Te megteszed a termeszetest es Isten megteszi a termeszetfölöttit.
Arra kerlek, hogy allits fel egy celprogramot: ez a celom, ezt ültette Isten a szivembe es igy tervezem ennek elereset. Az anyagiakban, a karrierben, a kapcsolatodban, ne kezdj uj hetet tervek nelkül.
Ird le hosszutavu celjaidat hova akarsz 10 ev mulva eljutni? A rövidtavu celok. Min dolgozol most eppen? Leltarozz, ertekeld ki hogyan töltöd szabadidöd, hogyan költöd penzed, ertekeld ki barati kapcsolataidat. Reszei tervednek? Legy öntudatos. Ha almodozason,celkitüzesen tul tervezel is, Isten megigeri, hogy vezeti lepteidet es megvalositod almaidat.

Ma arrol akarok beszelni, hogy maradj eletben egesz eletedben. Tul sokan elveszitettek lelkesedesüket. Valamikor bizakodoak voltak a jövöt illetöen, almaikat illetöen. A hosszu ut azonban lefekezte öket. A dolgok nem müködnek, nem kaptak meg a vart elöleptetest, kapcsolatuk tönkrement, egeszsegük elromlott. Mindezek kivettek a szelet vitorlajukbol es most csak az erzelmeken mennek keresztül. Lelegeznek, de nem igazan elnek. Eletben vannak, de nincsenek elettel telve. Mi törtent? Ök abbahagytak az almodozast, celok kitüzeset, elvesztettek eletük ertelmet. Ha egesz eletedben eletben akarsz maradni, akkor magad elött kell tartani almaidat. Kell, hogy legyen valami ok, amiert minden nap felkelünk. Tudnod kell, hogy a vegzet embere vagy, eletednek ertelme van. Nam csak a veletlen folytan jelentel meg a Földön. Isten mar ismert teged, mielött alakot öltöttel. Van valami, amit Isten szeretne, hogy veghezvigyel. Valakinek szüksege van arra, amid van. Valakinek szüksege van mosolyodra. Valakinek szüksege van a batoritasodra. Arra születtel, hogy mas legyel, hogy hatast gyakorolj közössegünkre, hogy jobba tedd ezt a vilagot. Most is vannak bensödben almok es vagyak, amit a Teremtö adott neked. De az idök folyaman az elet megprobalja ezeket az almokat elnyomni. Csak lassankent. Egy csalodas itt, visszaeses ott, tönkrement kapcsolat, egy alom, ami nem valosult meg. Mar nem figyelünk oda, nem nezünk fel es nem probalunk többe elöre törni. Elmulasztunk lehetösegeket. Mar nem hisszük, hogy magasabbra emelkedünk.
Mi a problema? Megengedjük, hogy az elet elhervasszon bennünket. Mint egy hullo falevel. Nem egy nap alatt szaradt el, hanem fokozatosan fonnyadt egeszen addig, amig egy nap teljesen elszaradt.
A Bibliaban talalkozott Jezus egy emberrel. Nem adott neki nevet, hanem csak ugy hivta, hogy a sorvadt kezü ember. Ez erdekes, mert ez az ember tudott menni, beszelni, voltak baratai, de a keze bena volt. Ez jelkepes volt, ami azt jelenti, hogy semmit nem tudott megfogni. Az elet elment mellette, barmi utan nyult, barmit probalt elerni. El volt csüggedve es elfogadta ezt, hiszen volt ra egy kifogasa, mert a keze sorvadt volt.
A felesegem kapott nehany hete viragokat. Olyan gyönyörüek, ragyogo szinesek voltak, de anelkül, hogy eleinte barmit is eszrevettünk volna, naprol-napra hervadtak es egy nap teljesen tönkrementek. Ugyanez törtenhet velünk az eletben. Eröteljesen imdulunk el, izgatottan tervezzük almainkat, szenvedelyesen gondolunk jövönkre, de a csalodasok, visszaesesek, hibak miatt eletünk lelassul es megprobal elhervasztani bennünket. Ha nem figyelünk oda, elkezdünk panaszkodni hogy: az en almaim sosem fognak megvalosulni, sosem fogok kilabalni ebböl, sosem fogok meghazasodni. Kifejlesztünk egy negativ gondolkodasmodot.
Nekem nagyon tetszik, amit Jezus ennek az embernek mondott. Nem allt vele szembe, nem mondta neki, hogy sajnalja öt, amiert nehez elete volt. Jezus arra keri, hogy tegye azt, amit nem tudott megtenni. Azt mondta neki: Nyujtsd ki a kezed!
Az embernek valasztania kellett: vagy hisz es lerazza magarol a mult csalodasait, hibait, lerazza magarol azt, amit agya mondott neki es elhiszi, hogy meg tudja tenni; vagy pedig hatradöl es tovabb keresi a kifogasokat: Nem tudom megtenni, mert a kezem sorvadt, en mar tul sokat megeltem eletemben. A kifogasok egesz sorat hozhatta volna fel, de ez az ember elhitte, hogy Isten helyre tud allitani, elhitte, hogy Isten uj kezdetet tud adni neki. Ö megtette, ami rajta mult, kinyujtotta a kezet es meggyogyult.
De nehanyan közületek lelegeznek, de nem igazan elnek. Elvesztettek lelkesedesüket, nem tüznek ki celokat. Talan ugy jartok, mint ez az ember, megprobaltok valamit es elbuktok, csalodasokon mentek keresztül, de vissza kell nyened tüzedet. Az elet megprobalhatott mar elhervasztani, de Isten azt mondja, nyujtsd ki kezedet. Van meg tennivalo, amit eddig nem tettel meg. Nyujtozz ki egy uj szintre, egy uj gondolkodasmodra, növeld meg latoteredet. Szabadulj meg a negativ gondolatoktol. Lehet, hogy szüleid, nevelöid, tanaraid azt mondtak neked, sosem leszel sikeres, mert neked nincsenek meg a kepessegeid hozza. Ne hidd el ezeket a hazugsagokat, csak nyujtsd elöre kezed.
Talan a sajat gondolataid mondjak neked, hogy ez sosem lesz jobb, sosem fogom almaimat megvalositani, megprobaltam es belebuktam… nyujtsd ki kezed! Tüzz egy uj eletkepet magad ele. Kezdd el azt az almot almodni, amit Isten ültetett el benned. Gondolod, hogy ez talan tul sokaig fog tartani es tul öreg leszel, de ez az alom meg el. Valamikor lobogo tüzkent kezdödött es egetö vagy volt, de most csak parazs lett belöle. Fel kell elesztened a tüzet. Isten azt mondja, hogy ez a Te eved, hogy olyat tegyel, amit meg soha. Ez a te eved, hogy megszabadulj kötöttsegeidtöl. Ez a te evd, hogy belepj a termeszetfölötti lehetösegek vilagaba!
Isten mondja Ezsias 43:19-ben
„Behold I am doing a new thing. Can you not perceive it?”
Isten valami ujat akar hozni eletedbe. Lehet, hogy ezerszer megprobaltad es falba ütköztel, de Isten azt mondja, en meg uralom a helyzetet, meg van tervem veled, meg a tenyeremen vagy. Es addig, amig hiszel, minden lehetseges.
Ahelyett hogy hagyjuk, hogy az elet elhervasszon, inkabb bizzunk, imadkozzunk. Ha imaval ajandekozzuk meg Istent, az olyan, mint amikor locsoljuk az elvetett maggot. Ha ugy telik napod, hogy halat adsz Istennek, amiert kezeben tartja a dolgokat, megköszönöd, amiert a felszin alatt dolgozik neked, megköszönöd, hogy a javadra forditja a dolgokat, akkor ezzel az almodat, ezt azelültetett maggot folyamatosan taplalod.
Beszeltem egy emberrel, aki 7-szer probalta mar megszerezni a jogositvanyt, hogy egy bizonyos területen tudjon dolgozni. De minden egyes alkalommal megbukott. Annyira csalodott volt, azt mondta nekem, hogy ez biztosan nem neki vanrendelve, mert mar több mint 3 ev dolgozik rajta. Mar kesz volt feladni. En elmondtam neki azt, amit most nektek is mondok. Mondtam neki, hogy menjen vissza es tegye le megegyszer a tesztet. Lehet, hogy a 8-dik lesz sikeres. Ha Isten elültet valamit szivedben, meg ha egsz eletedben gyözködnöd is kell magad, sosem szabad felhagynod a probalkozassal. Higgyel, törj elöre! Mondtam e ferfinek, hogy mondogassa maganak: Köszönöm Istenem, hogy letettem a vizsgat. Köszönöm, hogy telve vagyok bölcsessegeddel. Köszönöm, hogy kepes vagyok arra, amire hivattal, hogy megtegyem.
Tereld gondolatod a helyes iranyba. Talan te is ugy vagy, mint ez az ember, hogy megprobaltad es elbuktal es eppen fel akarod adni, de kelj fel es taplald az elültetett magjaidat. Tudod mit teszek ma veled? Feltöltelek taplalekkal. Isten szavai tele vanak erövel.
David mondta a Psalm 1:3-ban, hogy ha Isten igereten meditalsz, olyan leszel, mint egy fa a vizparton; leveleid enm fognak hervadni es barmit teszel, viragoni fog.
Ez az en imam mindannyiotoknak. Az elet nem fog elhervasztani, minden tamadast vissza fogsz verni, minden akadalyt legyözöl, minden ellenseget es almaid megvalosulnak.
Ha leveleid hervadoznak, hiszem, hogy ma visszaternek az eletbe, uj eletkep van kialakuloban.
Huzz egy vonalat a homokba, hogy ez az enyem. Most lerazom magamrol a mult csalodasait, bukasait. Lehet, hogy kis idöre hagytam, hogy az elet hervasszon, de nem fogok itt leragadni, ez most az en evem, hogy elörelepjek egy uj szintre.
Tudatositsd magadban, hogy mindegy mi jön ellenem, mindegy mi nem sikerül, nem fogok hervadni, nem fogom elvesziteni lelkesedesem. Meg a szükös idökben is, amikor a dolgok nem ugy haladnak, ahogy szeretned, te csak menj tovabb. Maradj jo az emberekhez, szolgalj tovabb, imadkozz tovabb.
Szamomra erdekes, hogy milyen sok felfedezes keletkezett olyan emberektöl, akik kudarcra voltak itelve., hogy felhagyjanak probalkozasaikkal. Olvastam Henry Fordrol, hogy 5-ször is csödbement. Nem gondolod, hogy 5 csöd utan kiabrandultnak kellett volna lennie? A 2-dak, 3-dik, vegül az 5-dik utan azt kellett volna gondolnia, hogy ez nem neki valo, nincs hozza tehetsege. De szive melyen en hiszem, hogy a Mindenhato ültette el ezt az almot. Ö nem hagyta, hogy az elet lelombozza. Bar 5-ször mar csödbement, de a 6-dik cege felviragzott. Meg ma is sokan fizetünk neki havonta.
Ne hagyd, hogy az elet elhervasszon ! ha az egyik alom meghal, almodj egy masikat! Csak akkor buksz el, ha abbahagyod a probalkozast. Vagyis ha 9-szer nem sikerül, probald meg 10-edszerre.
A Biblia azt mondja Jeremias 17:7,8-ban, hogy aldott az, aki hisz Istenben. Olyan ö, mint egy fa a folyoparton, kinek gyökerei melyen benyulnak a vizbe. Nincs gondja a forrosaggal es a hosszu szaraz honapokkal. Levelei zöldek maradnak es zamatos gyümölcsöket hoz.
Ha mi hiszünk a Midenhatoban, akkor meg ha szaraz idöszakokon is megyünk keresztül, megha szükös idök is jönnek es a dolgok nem a mi javunkat szolgaljak es termeszetünknel fogva hajlanank a csüggedesre, most tudjuk, hogy mivel gyökerünk melyre lemegy, ezert nem fog rank hatni. Leveleink zöldek maradnak, az elet nemfog elhervasztani.
Masok kidölhetnek a sorbol, de nekünk termeszet fölötti ajtok nyilnak meg. Masok panaszkodhatnak, de a mi szivünkben az imak dalolnak.masok letörhetnek, de a mi arcunkon mosoly ül. Miert van ez? Azert, mert mi a Mindenseggel vagyunk összeköttetesben. A mi gyökereink melyre lejutnak, mi Isten igereten meditalunk.
Teny, hogy mindannyian atmegyünk szaraz idöszakokon, amikor nem a javunkra törtennek a dolgok, de Isten azt mondja, hogy meg a sötet idöszakokban, meg a melyponton is, ha öt tartjuk elsö helyen, termeszet fölötti elönyökre fogunk szert tenni, ami bennünket atsegit, meg ha masok meg is buknak. Mindegy mi törtenik a gazdasagban, mindegy mit mond az orvosi jelentes, nem kell aggodnod. Isten nemcsak atvezet rajta, hanem fel is viragoztatja.
Nem a munkahelyed a forrasod, hanem Isten.
Az orvosi jelentesed lehet remenytelen, de Isten meg a lehetetlent is meg tudja tenni.
Lasd magad elött ezt a kepet, hogy : meg szükös idökben is zamatos gyümölcsöket hozok.
Egy masik kulcs, ami segit megakadalyozni, hogy az elet elhervasszon, az ha produktiv maradsz. Minden nap ugy kell felkelned, hogy valamilyen cel el szivedben. Cel nelkül nincs szenvedely. Ha felhagysz az alkotassal, akkor felhagysz a növekedessel. Ha felhagysz a növekedessel, akkor ez az amikor az elet elkezd hervasztani teged.
Kell hogy legyen egy ok, amiert minden nap felkelsz az agybol. Tudnod kell, hogy tudsz valamit nyujtani. Valakinek szüksege van arra, amid van. Különösen fontos idösebb embereknek, hogy aktivak maradjanak, tanuljanak tovabbra is, növekedjenek, dolgoztassak elmejüket, segitsenek masokat.
Lehetsz faradt a munkadtol, de sosem lehetsz faradt az eletedtöl. Talalj modot arra, hogytermekeny maradj! Legy önkentes egy korhazban. Keress fiatalokat, akiket tamogatni tudsz.
Ha felhagysz az alkotassal, akkor lassan el fogsz halni. Ha nem hasznalod agyadat, nem lesz olyan eles, mint amilyennek lennie kellene. A legjobb modszer idösebbeknek a keresztrejtveny fejtes, mert az megdolgoztata az agyat. Jegyezz meg kepeket, telefonszamokat. Ne vedd mindig elö a szamologepet, szamolj kezzel.
Nem arra születtünk, hogy hatradöljünk es ne csinaljunk semmit, hanem alkotasra születtünk. Es Isten igeri nekünk, ha öt elsö helyen tartjuk, akkor hosszu, elegedett eletünk lesz.
Kerdezed: milyen hosszu az a hosszu elet, Joel? En azt mondom, addig tart, amig elegedett nem vagy. Ha 50-evesen felhagysz az alkotassal es elegedett vagy, akkor az igeret beteljesült. Nem tudom, te hogy vagy vele, de en meg nem akarok meghalni, meg nem vagyok elegedett. Meg vannak almaim, amik nem valosultak meg. Meg vannak igereteim, amik nem teljesültek. Vannak gyermekeim, akiknek felnövekedeset latni akarom. Vannak unokaim, akiket meg enm lattam. Vannak üzeneteim, amiket meg nem adtam at.
Sokemberrel talalkozom, aki könnyen megelegszik. Felhagynak az elettel 50-evesen, 80-eves koruk elött nem temetjük el öket. Eletben vannak, de nem elnek igazan.
Kell hogy legyen egy szandekod,egy indok, amiert minden nap felkelsz az agybol. Kell hogy legyen egy celod. Ha nincs celod, lassankent elvszited leleksedesedet es az elet könyeden elhervaszt.
Ha mar nem tudsz beszelni, akkor irj. Ha mar nem tudsz futni, akkor setalj. Ha mar nem tudsz allni, akkor ulj le, de ne hagyd abba az alkotast.
Ha felhagysz az alkotassal, felhagysz az elettel.
Amig van lelegzeted, van benned valami, van valamid.
Törj tovabb elöre, tanulj tovabb, növekedj, tartsd aktivan elmedet, mozogj!
Minden a fejünkben döl el. Ha testünk öregszik, de fejünkben fiatalok maradunk, akkor teljes eletet fogunk elni. Isten hosszu, elegedett eletet iger nekünk. Miröl is beszelek ma? Arrol, hogy ne legy tul könnyen elegedett. Nehanyan 50-evesen felhagynak az elettel es hervadoznak. Felhaynak almaikkal. Lehetnek visszaeseseid, de Istennek van meg szamodra tennivaloja. Amig csak lelegzel, Isten tud neked feladatot adni. Valakinek szüksege van rad. Razd le a csalodasokat, ne ragodj a visszaeseseken, ez egy uj nap! Ha az elet meg is probalt elhervasztani, de Isten azt mondja, nyujtsd elöre kezed. Legyen uj celod, engedd, hogy a remeny magjai gyökeret verjenek. Mindegy mi kerül utadba, alkoss tovabb, növekedj tovabb, tanulj tovabb, maradj aktiv. Ha megörzöd lelkesedesedet, tudod mik a celjaid es minden nap a töled telhetö legjobbat adod, Isten megigeri, hogy leveleid nem fognak sorvadni, Isten radhinti aldasat es kegyeletet es a gyöztesek eletet fogod elni!

Mindenki eleteben vannak kihivasok es visszaesesek. Mindenki eleteben vannak akadalyok, de Isten nem azert teremtett bennünket, hogy legyözöttek legyünk, hanem azert, hogy gyözzünk. A problemainkhoz valo hozzaallasunk az, ami igazan fontos. Mit teszünk, ha a helyzet nem javul, honaprol honapra valtozatlan? Arra kenyszerülünk, hogy csalodottak legyünk es semmi jora ne szamitsunk? Mit teszünk, ha rossz hireket kapunk, vagy gyermekünk bajba kerül, vagy orvosunk rossz hirt közöl velünk? Az agyunk vegtelenül jatssza ujra es ujra a sötet kepeket. Ha elcsüggedünk es csak arra gondolunk, hogy ez sosem fog megvaltozni, sosem lesz jobb, akkor ez lesz a felsö korlatja annak, amit Isten tenni tud ertünk. De ha problemak kerülnek utunkba es tudjuk, hogy Isten hatalmasabb naluk es tudja a kivezetö utat, akkor helyesen harcolunk hitünkert es ezzel megengedjük, hogy Isten megmutassa magat es helyzetünket jora forditsa.
Izsak 54:17
“No weapon formed against you will prosper. This is your heritage as children of God.”
Vagyis van egy örökseged, vannak jogaid es kivaltsagaid azert, mert Istenhez tartozol. Ha öt valasztod, akkor olyan vedvonalat huz köred, amit ellensegeid nem tudnak atlepni. Ha nehezsegek adodnak es ugy tünik nem javul helyzeted, Isten azt mondja, azert, mert az ö gyermeke vagy, megha format is öltött a problema, nem fog gyözni vegül. Isten vissza fogja forditani es a te javadra hasznalja.
Ezzel nem azt mondja, hogy ha hiszünk es minden tölünk telhetöt megteszünk, nem lesznek gondjaink. Az elet tele van nehezsegekkel. Isten azt igeri itt nekünk, hogy ha a dolgok ellenünk vannak, ha gyermekünk bajba került, ha orvosunktol rossz hirt kapunk, ha az emberek beszelnek a hatunk mögött, Isten azt mondja, hogy a problema ugyan format öltött, ebben nem tudjuk megakadalyozni, de mivel te Istennel allsz kapcsolatban, nyugodt lehetsz, tudvan, hogy a bajok nem fognak legyözni. Ez az örökseged resze.
Azt a hibat követjük el, hogy nem tudjuk, kik vagyunk, nem tudjuk mi jar nekünk. Ha gondjaink gyarapodnak, elcsüggedünk, elkezdünk panaszkodni es a legrosszabbra szamitunk. Mindez megakadalyozza Istent abban, hogy nekünk tudjon dolgozni. Hinned kell ahhoz, hogy Isten igeretet aktivalni tudd. Ha nehezsegek adodnak es csüggedni keszülsz, emlekeztesd magad arra,, hogy nem fognak gyözni feletted. Lehet, hogy beszelnek rolad, lehet, hogy rosszul all a dolog, de tudom, hogy Isten vigyaz ram. Lehet, hogy az orvosi lelet rosszat mond, de tudom, hogy Isten tenyeren hord engem.
Mindig emlekeztesd magad arra, hogy ez a problema nem azert jött, hogy maradjon, hanem hamarosan elmulik. Alakot öltött ugyan, mert keletkezeset nem akadalyozhatom meg, de nem kell aggodnom, mert Isten tronon van es nem fogja megengedni, hogy a baj elburjanzzon.
Neha azert vannak problemaink, mert rosszul döntöttünk. De akkor is lehetnek nehezsegeink, ha mindent hittel es jol csinalunk. Ha arra vagy itelve, hogy kiteljesitsd sorsodat, lepeseket teszel, hogy javits eleteden, ne csodalkozz, ha ellenallasba ütközöl. Az ellenseged nem fog vörös szönyeget görditeni eled es megengedni neked, hogy teljesitsd küldetesed. Ha nehezsegbe ütközöl, ne gondolj automatikusan arra, hogy valamit biztosan rosszul csinalsz. Meglehet, hogy eppen jol csinalod.
I. Korintianusok 16:9
„A wide door of opportunity is open to me, and there are many adversaries.“
Barmikor probalsz elöbbre jutni, barmikor probalunk fejlödni, mindig talalkozunk ellenallassal.
Ne torpanj meg, ha ellenallasba ütközöl! Ne add fel almaidat, csak ezert, mert a dolgok ellened vannak es sokaig tart. Higgyel! Meg nincs vege, addig amig Isten nem mondja, hogy vege. Es a jo hir, hogy Isten meg tronjan ül es meg ha lehetetlennek is tünik, Isten meg tudja valositani.
Teny az, hogy a nehez idöszakok probatetelek. Ez az, amikor megmutatjuk Istennek igazi jellemünket.
Meg akkor is, ha hibazunk es bajt hozunk magunkra, Isten olyan kegyes, hogy kisegit. Jonasrol beszelek. Isten mondta neki, hogy menjen el egy bizonyos varosba, de ö nem akart es az ellenkezö iranyba ment. Felszallt egy nagy hajora, viharba került es elsüllyedt. Isten megölhette volna ostoba dönteseert, de nem tette, hanem adott neki megegy eselyt es küldött neki egy nagy halat. Jonas megmenekült a viharbol es 3 napig volt a hal gyomraban.
A problema kialakult, de nem tudodtt gyözni. Isten nemcsak megoldotta a helyzetet es adott Jonasnak megegy eselyt, de fel is hasznalta Jonast arra, hogy peldat mutasson ra, hogyan teljesülnek a profeciak. Mas szoval, bar Jonas rossz utra lepett, megis segitett rajta Isten.
Lehet, hogy voltak rossz dönteseid, lehet, hogy ugy erzed, nem erdemled meg Isten josagat. Ugy erzed egesz eletedben szenvedned kell. De mi mindannyian követtünk mar el hibat. Mi mindannyian döntöttünk mar helytelenül, mint Jonas, de ez nem valtoztat öröksegünkön. Isten nem rug ki bennünket kiralysagabol, csak azert, mert nem vagyunk tökeletesek.
Tudod hogyan aktivalhatod Isten igeretet? Hittel.
David mondja a Psalm 138:7-ben
„Though I am surrounded by troubles, you will bring me safety through. You will clinch your fist against my enemies. Your power will save me.”
Nehanyan ugy ereztek, mint David. Mindenfele nehezsegek vesznek körül es a csügedes hataran vagy, de nyerd vissza lelkesedesed. Meg ha meg is jelent a problema es ha kilatastalannak tünik is a helyzeted, tisztazd magaddal minden nap, hogy ez a problema nem fog legyözni, Isten kivezet a bajbol, öklevel megov teged ellensegeidtöl. Bizakodnod kell. En megtanultam, hogy ne törjek le, ha ellenallasba ütközök. Ne törj le, ha nehezsegeid vannak! Ezek nagyon sokszor annak jelei, hogy Isten valami nagyszerü dolgot tartogat szamodra.
Amikor közel kerülsz a nagy gyözelemhez, az emberek elkezdenek beszelni rolad a hatad mögött, igazsagtalan helyzetek jönnek, eppen legyözted az egyik akadalyt es mar jön is a következö. Mindez miert van? Azert, mert az ellenseged tudja, hogy közel vagy a gyözelemhez. Ilyenkor szoktak sokan feladni, kiabrandulnak, panaszkodnak, hogy miert van ez. Ök nem tudjak, hogy kik ök. Nem ismerik öröksegüket.
Lehet, hogy a tüz közepen erzed magad es a langok összecsapnak körülötted es minden ellened jatszik, de hagy mondjam neked, hogy mindez azert van, mert valami nagyszerü dolog var rad. Ha felcsapnak a langok, akkor mar közel vagy az attöreshez. Ha megmaradsz hitednel, Isten keresztül vezet a tüzön ugy, hogy meg csak be sem fogsz füstölödni.
Ezert ha legközelebb nehezsegeid lesznek, ne csüggedj, ne törj le, hanem lelkesedj, hogy: Isten most uj szintre emel, tudom, hogy gyarapodas, elörelepes van kilatasban.
Allj helyesen azokhoz a dolgokhoz, amik elötted allnak. Lehet, hogy nehez lesz, de Isten sosem allitotta, hogy gondmentes eletünk lesz. A kulcs a szükös idökben rejlik.
Ha nehezsegeid tamadnak, ne a legrosszabbra szamits, hanem gondolj mindig arra, hogy lehet hogy ez a problema most letrejött, de nem fog gyözedelmeskedni.
Olvastam egy cikket tudosokrol, akik az Alzheimer-kort kutatjak. Elhunytak agyat vizsgaltak olyanoknal, akik rendelkeztek ezzel a korral es olyanoknal is, akik nem rendelkeztek vele. Megallapitottak, hogy nemelyeknel voltak olyan agyterületek, amelyek Alzheimerre utaltak, a gyakorlatban azonban megsem volt Alzheimerük. Vagyis orvosilag es tudomanyosan Alzheimerük volt, de a tünetei sosem jelentkeztek.
Erröl akartam beszelni. Csak azert, mert egy problema kialakul, nem jelenti azt, hogy felszinre is tud törni. En ugy vagyok vele, mindegy mi törtenik fizikai testemmel, Isten at tudja irni, mindazok utan, hogy ö alkotott bennünket.
Tudom, hogy sokatoknak rengeteg nehezsegei voltak mar, de most uj eletkepre van szükseged. Lasd magad magasra emelkedni! Azok az erök, amik veled vannak, hatalmasabbak azoknal, amik ellened vannak, mert a mindenhato Isten a te oldaladon all. Most is ov teged, most is elötted jar, pancelkent vesz körül vedelmezve teged. Lehet, hogy felmerült a problema, de nem tud felszinre törni. A vegen meg jobban fogsz jarni, mint elötte.
En hittel allitom, hogy minden akadalyt le fogsz küzdeni, minden ellenseget le fogsz gyözni, minden almod, minden vagyad teljesülni fog. Barmibe kezdesz, sikerre viszed es hosszu, elegedett eleted lesz!

Tul sok embernek nem helyes az elvarasa. Nem varjak a felemelkedest, helyzetük javulasat. Nem veszik eszre, hogy elvarasuk tartja öket a közepszerüseg szintjen.
Fel kell emelnünk elvarasunk szintjet. Ha keveset varunk el, akkor keveset is kapunk. Ha nem varjuk, hogy valami jobba valjon, akkor nem is fog jobba valni. Isten elvarasunk szintjen talalkozik velünk. Figyelnünk kell arra, hogy mit varunk el. Minden reggel, mikor felkelünk az agybol, mondjuk azt, hogy: ma valami jo dolog törtenik velem. Hatarozzuk meg mar reggel a nap alaphangulatat. Mint egy kisgyerek, aki kibont egy ajandekot, nezz elöre, hogy vajon milyen meglepetesek varnak ma ram. Ahelyett, hogy keseregnel, vard el, hogy ma a megfelelö idöben a megfelelö helyen leszel. Mint ahogy az üzletbe is azzal az elvarassal megy be, hogy megkapod, amit keresel, az allasinterjura is ugy menj, hogy elvarod, hogy megkapd az allast. Az elvarasaid a hited gyaakorlati megvalosulasa.
Elvarasaid minden iranyban hatnak. Ha reggel azzal kelsz fel, hogy nehez napod lesz, az emberek baratsagtalanok veled, akkor azt fogod magadhoz vonzani. Elvarasaid müködni fognak, de nem a megfelelö modon hasznalod öket.
Emlekszem egy fiatalemberre, aki a zarovizsgaira keszült. Nagyon ideges volt, mert eddig minden vizsgajan leblokkolt es hiaba keszült szorgalmasan, nem tudott jol teljesiteni. Azt mondta nekem: Joel, kerlek imadkozz ertem, mert tudom, hogy megint igy lesz. En azt mondtam neki, hogy nem jo az elvarasa. Valtoztasd meg az elvarasod es mondogasd a nap folyaman, hogy: elvarom, hogy a vizsgam kitünöen sikerül es a memoriam jol müködik, nyugodt vagyok. A fiatalembernek ez lett az egyik legjobb vizsgaja.
Jezus ezt mondja a Bibliaban:
Matyas 9:29
"According to your faith be it done unto you."
Egyik egyszerü forditasban: legyen tied, amit hited szerint elvarsz.
Kerdezem töled, hogy mit varsz el az elettöl? Kis dolgokat? Nagy dolgokat? Vagy semmit? Nagyon egyszerü a legrosszabbat elvarni, de valtoztass es vard el, hogy almaid megvalosulnak.
Sokan öntudatlanul is a legrosszabb dolgokat varjak el es altalaban meg is kapjak.
Lehet, hogy a multban sok csalodas ert, de ne ess a negative gondolkodas csapdajaba. Ahelyett, hogy ugyanazt varnad el, kezdj el csupa jot elvarni. Amikor reggel fölkelsz, gondolj arra, hogy Isten csodalatos dolgokat tartogat szamodra. Vard izgatottan a nap folyaman, hogyan valtoznak a dolgok a te javadra. Lehetnek nehezsegeim, de elvarom, hogy megoldodjanak. Lehet, hogy almaim lehetetlennek tünnek, de elvarom, hogy Isten nyisson nekem egy utat hozza. Csak elvarasaink szabnak korlatot eletünknek.
Valaki mondta nekem egyszer: Joel, en nem szeretek nagy dolgokat elvarni, mert ha nem sikerül, akkor igy nem er olyan nagy csalodas.
Ez nem helyes. Ha nem varsz el jot, akkor nem teljesited ki hitedet. Ha valami nem elkepzeleseid szerint, vagy szamodra nem eleg gyorsan törtenik, tudd, ez azert van, mert Istennek valami job terve van veled.
Ne eld ugy az eleted, hogy a csalodastol valo felelem miatt nem mersz semmi jot elvarni. Mondhatod, hogy: Joel, en nem varok el semmi rosszat.
Valojaban ez nem eleg, ha nem varunk el rosszat. Nem lehetsz közömbös az elvarasok tekinteteben.
Az a kerdesem, hogy elvarsz-e valami jot? Elvarod, hogy almaid megvalosuljanak? Elvarod, hogy az idei eved jobb lesz, mint a tavalyi?
Figyelj arra, hogy mit varsz el.
Talan egyedülallo vagy es arra vagysz, hogy ferjhez menj. Ne gondolj arra, hogy talan sosem fog sikerülni, mert egyre idösebb leszel es nem talalkozol senkivel. Kezdd el elvarni, hogy a megfelelö idöben a megfelelö helyen leszel. Hidd, ogy Isten a megfelelö kapcsolatokat es a megfelelö szemelyt hozza utadba.
Kerdezed: Joel, mi van akkor, ha ezt megteszem es megsem törtenik semmi?
En kerdezem: mi van akkor, ha megteszed es törtenik valami?
Elarulom neked, hogy semmi sem fog törtenni, ha mar az elejen nem hiszel benne.
En megtapasztaltam, hogy ha nem tartunk fegyelmet gondolatvilagunkban, elvarasainkban, akkor azok hajlamosak negativ iranyba elszabadulni.
Ismerek olyan embereket, akik csak a következö kudarcra varnak.
Valaki kerdezte tölem egyszer: Joel, neked gyönyörü csaladod van, sikeres vagy. Nem felsz attol, hogy szinte tul szep, hogy igaz legyen? Nem felsz, hogy egyszer valami rossz törtenik es mindennek vege lesz?
En mondtam, hogy ilyesmire nem is gondolok. Megtanultam, hogy hitemet nem forditom negative dolgokra.
Tarts fegyelmet gondolataidban, mert különben elszabadulnak negative iranyba!
En elvarom a jo dolgokat. Elvarom, hogy ez az evem job lesz, mint az elözö. Elvarom a felemelkedest anyagilag, a parkapcsolatban, karrierben. Elvarom, hogy vagyaink teljesüljenek.
Vard el a felemelkedest eleted minden területen. Sokan nem varnak el eleget. Fel kell emelned elvarasod szintjet. Ha megteszed, olyan magasra tudsz eljutni, amiröl almodni sem mertel volna. Keszülj fel a többre!
Kezdj elvarni pozitiv dolgokat! Kezdd elvarni, hogy gondjaid megoldodnak! Ne ragadj le! Isten nem akarja, hogy jövöre ugyanazon a szinten legyünk, mint most. Ö fel akar emelni, több befolyast akar adni neked. Azt akarja, hogy egeszsegileg, anyagilag, parkapcsolatodban jobban allj. Meg nem erted el a felsö hatart. Vannak olyan kepessegek es tehetsegek bennsödben, amiket meg nem fedeztel fel. Tele vagy hihetetlen lehetösegekkel!
Ahelyett, hogy rosszra szamitasz, vard el inkabb a legjobbakat. Ekkor uj szintekre fogsz emelkedni es a gyöztesek eletet fogod elni!

Majdnem mindig varakozni kell. Varsz egy uj kapcsolatra, hazassagra, elöleptetesre, gyogyulasra. Az elet nagy resze varakozassal telik el. A különbseg az, hogy lehet helyesen es helytelenül varakozni. Tul gyakran feladunk celokat, ha azok nem terveink szerint valosulnak meg. Ez azert törtenik, mert nem helyes modon varakozunk.
Jakab 5:7 :“Legy türelmes, amikor varakozol“
Azt mondja, hogy „amikor“ varakozol es nem azt, hogy „ha“ varakozol. Ez azt jelenti, hogy valamikor mindenki varakozni fog.

Jakab 5:7 : „Nezd, ahogy a gazda elvarva varakozik“
Ez a kulcs! Elvarassal kell varakoznunk. Nem szabad leülnöd letörve, negativan es arra gondolva, hogy helyzeted soha nem fog megvaltozni. Azt mondod, hogy hittel, imadkoztal, megsem latod, hogyan maszhatnal ki a slamasztikabol. Az elvaras azt jelenti, hogy pozitivak, remenyteltek vagyunk. Ugy kelünk fel reggel, hogy arra keszülünk, hogy aznap csupa jo dolog törtenik velünk. Lehetnek problemaink, de tudjuk, hogy talan a mai napon fognak megoldodni, lehet, hogy a mai nap lesz az attöres.
A varakozasnak tehat nem szabad passzivnak lennie. Ha helyesen varakozunk, akkor elörelatva varakozunk. Ugy beszelünk, teszünk, mintha mar megtörtent volna. Elökeszületeket teszünk.
Ha meghivsz valakit vacsorara, akkor nem varsz ra, hogy megjelenjen, mielött elhataroznad, hogy elkezdesz fözni. Sokkal valoszinübb, hogy mar koran reggel ellenörzöd, hogy tiszta-e a lakas, elmegy a zöldsegeshez bevasarolni, a viragboltba csokrot venni az asztalra, a pekhez friss kenyeret venni. Mindezeket az elökeszületeket azert teszed, mert varsz valakire. Es erre a hozzaallasra van szüksegünk akkor, miközben arra varakozunk, hogy Isten igerete megvalosuljon. Nem eleg csak imadkoznunk, hanem tettekkel is ala kell tamasztanunk imankat.
Jakab 2:0 : “A megfelelö tettek nelküli hit halott.”
Azt jelenti, hogy hihetünk valamiben, imadkozhatunk valamiert, de ha nem tamasztjuk ala tettekkel, akkor nem sül ki belöle semmi jo.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Amiable post and this mail helped me alot in my college assignement. Gratefulness you on your information.